3 Τύποι Σπηλαιολόγων & Σπηλαιοδυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τους τρεις τύπους ανθρώπων που ασχολούνται με τα σπήλαια και την σπηλαιοκατάδυση.

Σκοπός του άρθρου είναι να σε βοηθήσει να κατανοήσεις σωστότερα αυτές τις πολύ σημαντικές διαφορές, ώστε να μπορείς να πάρεις τις καλύτερες για εσένα αποφάσεις ως προς τον τρόπο και τον βαθμό ενασχόλησής σου με αυτή την μοναδική, μαγευτική και γεμάτη προκλήσεις δραστηριότητα. 


Speleologist – Υποβρύχια Σπηλαιολογία

Αυτή η λέξη έχει τις ρίζες της στις αρχές της σύγχρονης, συστηματικής σπηλαιολογίας. 

Ο Edouard-Alfred Martel ο οποίος ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα, αποδίδει την προέλευσή της στον Emile Riviere το 1890 - ως παράγωγο του γαλλικού εντύπου "speleologie."
Στις αρχές η σπηλαιολογία θεωρήθηκε περισσότερο ως κομμάτι της γεωγραφίας.

Η επινόηση των λέξεων, σπηλαιολογία και σπηλαιολόγος φαίνεται να ήταν μια προσπάθεια ''νομιμοποίησης'' αυτού που ήταν μια αμφισβητήσιμη άσκηση.

Η σπηλαιολογία ήταν και συνεχίζει να είναι μια διεπιστημονική επιστήμη (η από κοινού μελέτη εννοιών από τους διαφόρους κλάδους των επιστημών), που απαιτεί γνώσεις γεωλογίας, υδρολογίας, βιολογίας, χημείας, κλιματολογίας και τοπογραφίας.

Οι παλιότεροι σπηλαιολόγοι ήταν ερασιτέχνες χωρίς επιστημονική εκπαίδευση και οι πρώτες επιστημονικές μέθοδοι άρχισαν να εφαρμόζονται το 1950 από ερασιτέχνες σπηλαιολόγους που στο επάγγελμα ήταν γεωλόγοι υδρολόγοι, βιολόγοι, τοπογράφοι ή εργαζόμενοι σε εταιρείες εκμετάλλευσης της γης. 

Μεγάλος είναι ο αριθμός των σπηλαιολόγων που ακόμη και σήμερα ''αυτο-εκπαιδεύονται'', μολονότι η εργασία τους δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τους φυσικούς πόρους γενικότερα.


Αυτό όμως που διακρίνει έναν σπηλαιολόγο είναι η συλλογή και η καταγραφή, η ανάπτυξη και παρουσίαση δεδομένων, είτε πρόκειται για χάρτες, εκθέσεις, σχέδια, φωτογραφίες, είτε για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα, αποσκοπώντας στην ανάδειξη και την εξέλιξη, τόσο της τεχνολογίας, όσο και των επαγγελματικών προτύπων.  

Απ’ την άλλη, μια απλή βόλτα – περιήγηση σε ένα σπήλαιο από την οποία ο επισκέπτης ''σπηλαιολόγος'' δεν μαθαίνει τίποτα, είθισται να αποκαλείται απ’ την κοινότητα Spelunker, μέχρι την στιγμή που θα αποφασίσει να αποφοιτήσει από μία εκπαίδευση κάποιου σπηλαιολογικού συλλόγου ή συνδέσμου.


Spelunker

Ένας spelunker είναι τεχνικά ένα πρόσωπο που πηγαίνει σε σπηλιές. 

Η λέξη – όρος προέρχεται από το λατινικό Spelunca, (και το Ελληνικό speleios) και την αγγλική λέξη, spelunk, που σημαίνει σπηλιά (cave) ή σπήλαιο (grotto).

Η πρώτη σύγχρονη χρήση του όρου spelunker στην Αμερική ήταν ίσως εκείνη που αναφέρθηκε από τον Clay Perry στο Underground New England το 1939, στο οποίο περιγράφει μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την συστηματική μελέτη σπηλαίων και παλιών ορυχείων της περιοχής και οι οποίοι αυτοαποκαλούνται spelunkers.

Το περιοδικό Life στις αρχές της δεκαετίας του 1940 έκανε την πρώτη ευρεία χρήση του όρου σε έντυπη μορφή σε ένα άρθρο που ονομάζεται, «Life Goes Spelunking»

Την δεκαετία του 1950 ο όρος spelunker χρησιμοποιείται ως γενικός όρος - χωρίς καλή ή κακή χροιά. 

Μια ταινία που προβλήθηκε από την NSS Convention το 1955 από τον William Hugstrunk, είχε τον τίτλο, «The spelunkers»

Μέχρι και το 1960 πολλές δημοφιλείς δημοσιεύσεις της δεκαετίας του '50 αναφέρονται σε spelunkers και spelunking χωρίς τον παραμικρό αρνητισμό.

Στις αρχές του 1960 ο όρος spelunker άρχισε να παίρνει υποδεέστερη υπόσταση λόγω του ότι οι ίδιοι ερασιτέχνες οι οποίοι δεν είχαν επιστημονική κατάρτιση, άρχισαν να αυτοαποκαλούνται σπηλαιολόγοι. 


Ο Steve Knutson (εκδότης του American Caving Accidents) κάνει για πρώτη φορά αυτήν την διάκριση σε ένα άρθρο του 1995 το οποίο παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο Διαχείρισης Κινδύνων.

Μέχρι και σήμερα ο όρος spelunker χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κάποιον ανεκπαίδευτο στις τεχνικές εξερεύνησης και της σπηλαιολογίας.


Caver – Σπηλαιολογική Σπηλαιοκατάδυση 

Είναι το αντίθετο των spelunkers, των οποίων οι δεξιότητες είναι αμφισβητήσιμες και των σπηλαιολόγων οι οποίοι φαίνεται ευδιάκριτα η επιστημονική προσέγγιση και ενασχόληση.

Ένας σπηλαιολόγος – Caver είναι μια ενδιάμεση κατάσταση.

Οι cavers απολαμβάνουν τις σπηλιές για την δική τους ευχαρίστηση και είναι άνθρωποι των οποίων το ενδιαφέρον για την σπηλαιολογία είναι κατά κύριο λόγο για σκοπούς αναψυχής, οι οποίοι όμως ατυχώς θεωρούν τους εαυτούς τους σπηλαιολόγους

Οι cavers συχνά έχουν καλύτερες τεχνικές δεξιότητες στην ασφαλή μετακίνηση υπογείως και πολλές από τις καινοτομίες σε νέο εξοπλισμό έχουν εφευρεθεί από αυτούς.Οι cavers είναι γνωστοί ως εξερευνητές και είναι αυτοί που τις περισσότερες φορές ανακαλύπτουν νέα σπήλαια.

Είναι οι άνθρωποι που σκαρφαλώνουν και σκάβουν με τα χέρια, χρησιμοποιούν ένα σχοινί και καθοδηγούνται από την ελπίδα για ένα νέο παρθένο πέρασμα.

Είναι αυτοί που θα ερευνήσουν και θα χαρτογραφήσουν για το προνόμιο της ονομασίας των περασμάτων με κάποιο φοβερό λογοπαίγνιο.

Μερικοί cavers είναι ένθερμοι φωτογράφοι, όχι τόσο για την τεκμηρίωση, όσο για την παρουσίαση και τα βίντεο με τα οποία θα διασκεδάσουν τους άλλους φίλους σπηλαιολόγους - cavers.

Ένα υποσύνολο αυτών των cavers έχουν γίνει εμπειρογνώμονες στην αναζήτηση σπηλαίων και την σπηλαιοδιάσωση, προκειμένου να παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συναδέλφους σπηλαιολόγους.


Είναι αυτοί οι σπηλαιολόγοι που συχνά καλούνται από τοπικές πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση διασώσεων, αφήνοντας το κρεβάτι τους στη μέση της νύχτας και διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να σώσουν αγνώστους, απλά και μόνο επειδή έχουν την τεχνογνωσία.

Μερικοί cavers γίνονται γνωστοί ως σπηλαιολόγοι όταν αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα προς την κατάκτηση της βαθιάς γνώσης, συμμετέχοντας σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, όπως για παράδειγμα γεωλογίας, υδρολογίας, βιολογίας, χημείας, κλιματολογίας και τοπογραφίας

Είναι αυτοί που λειτουργούν σαν speleopoliticians προσπαθώντας να διατηρήσουν τα σπήλαια και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές με τον γαιοκτήμονα. 

Η μεγάλη αγάπη των σπηλαίων και των πλασμάτων τους τους οδηγεί - και εργάζονται για να διατηρήσουν τον παράδεισο τους, με μόνη τους σκέψη και ενδιαφέρον για την σπηλαιολογία και τους φίλους τους.Αν έχεις ήδη πάρει μέρος σε κάποια εκπαίδευση Σπηλαιολογίας και θέλεις να μάθεις τρόπους και τεχνικές για την εξερεύνηση υποβρύχιων σπηλαίων, τότε συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην φόρμα που θα βρεις από κάτω και κάνε τα πρώτα σου μαθήματα εντελώς δωρεάν. 

Αν πάλι δεν έχεις εκπαιδευτεί σαν σπηλαιολόγος αλλά θα ήθελες να ξεκινήσεις αυτό το μαγικό ταξίδι της εξερεύνησης και της ανακάλυψης των σπηλαίων στην Ελλάδα, εδώ θα μπορέσεις να βρεις πληροφορίες για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. 
Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Σπηλαιοκαταδύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου