[Rebreather] Work of Breathing - Αντίσταση Αναπνοής

Δεν υπάρχουν σχόλιαΤο Work of Breathing (WOB) είναι ένας όρος που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αίσθηση ή αλλιώς την προσπάθεια, τόσο κατά την εισπνοή, όσο και κατά την εκπνοή.

Ωστόσο πρόκειται για κάτι το οποίο είναι πλέον μετρήσιμο και στις μέρες μας μπορεί να απεικονιστεί σε ένα γράφημα, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα από τους κατασκευαστές.

Τα τεστ αυτά απαιτούνται για την πιστοποίηση CE (European Commission) η οποία αφορά συσκευές rebreather πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – European Union (EU).
Περισσότερα για τις πιστοποιήσεις σε αυτές σε επόμενο άρθρο.

Μία πτυχή του WOB ονομάζεται «Resisitive Work of Breathing» που σε μια προσπάθεια μετάφρασης στα Ελληνικά θα μπορούσε να είναι ‘’Αντίσταση Έργου Αναπνοής’’, κάτι το οποίο δεν θεωρούμε δόκιμο μιας και είναι γνωστό ότι στην κατάδυση χρησιμοποιείται ορολογία, η οποία αρκετές φορές δεν είναι δυνατό να μεταφραστεί.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας.

Το Resistive Work of Breathing περιγράφει στην πραγματικότητα την ροή του αερίου δια μέσου της συσκευής λαμβάνοντας υπ’ όψιν πράγματα όπως το μέγεθος των σωλήνων και των στομίων – ανοιγμάτων (orifices) και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργεί αντίσταση στην αναπνοή, όπως μικρό επιστόμιο, κακής ποιότητας και κατασκευής βαλβίδες (mushroom valves), μικρά breathing loops ή/και counterlungs.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αντίσταση της αναπνοής – WOB μπορούν να είναι το βάθος και ο φόρτος εργασίας κατά την κατάδυση.
Ένα παράδειγμα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την καλύτερη κατανόηση του θέματος στο οποίο αναφέρομαι, είναι η παρομοίωση με μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη ανθρώπους να την εκκενώσουν.

Αν τους το ζητήσεις με ήρεμο και ήπιο τρόπο, τότε το πιο πιθανό είναι να βγουν χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Στην περίπτωση όμως που το ανακοινώσεις φωνάζοντας και ουρλιάζοντας, το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει πανικός καθώς το πλήθος θα τρέχει προς την έξοδο, πατώντας πάνω σε καθίσματα και άλλους ανθρώπους.

Αν τώρα με κάποιον τρόπο διπλασιάζονταν ο αριθμός αυτών των πανικοβλημένων ανθρώπων – διπλάσια μόρια πυκνότερου αερίου σε βάθος – τότε θα είναι ακόμα δυσκολότερο να βγουν έξω.

Αν η πόρτα είναι ελαφρώς μπλοκαρισμένη – όπως η κακής ποιότητας και κατασκευής βαλβίδες (mushroom valves) – τότε η έξοδος καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η αυξημένη αντίσταση αναπνοής μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της κατάδυσης σταδιακά - αναπνοή με την αναπνοή – κάτι που ίσος να καταλαβαίνεις αν έχει τύχει να χρησιμοποιήσεις μικρούς σε μέγεθος πνεύμονες – counterlungs.
Αυτός είναι και ο κυριότερος σκοπός των επόμενων τεστ που αφορούν στην υδροστατική αντίσταση αναπνοής – Hydrostatic Work of Breathing, κατι που περιλαμβάνεται στην πιστοποίηση CE.

Τα τεστ αυτά σκοπό έχουν να ελέγξουν το πώς μια συσκευή rebreather ''αναπνέει'' – συμπεριφέρεται στην στήλη του νερού, αυξάνοντας την πίεση σε διάφορες θέσεις και στάσεις.

Μπορεί δηλαδή για παράδειγμα η αναπνοή να είναι εξαιρετικά καλή κατά την διάρκεια της δοκιμής πάνω σε ένα ποδήλατο στην επιφάνεια, αλλά μόλις τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση – στάση πάνω στον δύτη, θα πρέπει να αποδώσει το ίδιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τεστ αυτά γίνονται σε προκαθορισμένες βαθμονομημένες θέσεις και στάσεις.

Ο τύπος των πνευμόνων – counterlungs, η θέση τους σε σχέση με το σώμα του δύτη και η συνολική εφαρμογή της συσκευής επάνω του μπορούν να επηρεάσουν την υδροστατική αντίσταση αναπνοής – Hydrostatic Work of Breathing.
Για τον λόγο αυτό ας εξετάσουμε μερικούς τύπους πνευμόνων – counterlungs και των δυνάμεων που μαχόμαστε να υπερνικήσουμε.


Chest mounted

Τέτοιοι πνεύμονες – counterlungs χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στα Oxygen Rebreathers όπως η στρατιωτική LAR-5 και το CASTORO C96 PRO.

Οι πνεύμονες της συσκευής βρίσκονται σε μεγαλύτερη πίεση σε σύγκριση με τους πνεύμονες του δύτη, σε οριζόντια στάση και με το κεφάλι κάτω, πράγμα που κάνει εύκολη την εισπνοή και δύσκολη την εκπνοή.Back mounted

Δύσκολη εισπνοή, εύκολη εκπνοή.

Τα αποτελέσματα των τεστ ων συσκευών rebreather που χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τους πνεύμονες έχουν σημαντικές διαφορές γιατί βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο βάρους των πνευμόνων του δύτη σε σχέση με άλλους.

Κάποιες συσκευές κάνουν ''πιέτα'' πίσω απ’ το λαιμό του δύτη και ευθυγραμμίζονται καλά με το κέντρο βάρους των πνευμόνων του δύτη όταν αυτός βρίσκεται στην οριζόντια στάση.

Ωστόσο τα αποτελέσματα του JJ CCR που είναι εξοπλισμένο με αυτού του τύπου πνεύμονες, έρχονται να ανατρέψουν την παραπάνω θεωρία (δες σχετικό πίνακα πιο πάνω)Over the shoulder

Εύκολη υδροστατική αντίσταση αναπνοής.

Αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι ιδανικοί στην ευκολία της αναπνοής, πράγμα όμως που συχνά αναιρείται λόγω της κακής τοποθέτησης σε σχέση με το κέντρο βάρους των πνευμόνων του δύτη.


Η μειωμένη απόδοση και αποτελέσματα κατά την διάρκεια των δοκιμών οφείλεται στην μεγάλη και περίπλοκη διαδρομή - μέσα από γωνίες – που πρέπει να περάσει το αέριο.
Curved front mounted counter lungs

Εύκολη εισπνοή, εύκολη εκπνοή.

Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται μόνο απ΄την Rebreatherlab, κατασκευαστή του PELAGIAN DCCCR.

Το σχήμα και η θέση τους σε σχέση με το κέντρο βάρος των πνευμόνων του δύτη (ακολουθούν την φορά των πνευμόνων του), προσφέρουν χαρακτηριστική ευκολία και άνεση σε οποιαδήποτε θέση και στάση.


Στο επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στον μεταβολισμό του οξυγόνου, κάνοντας και μια σύντομη σύγκριση ανάμεσα σε ανοιχτό και κλειστό κύκλωμα.


Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Rebreather
   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου