Νυχτερινή Κατάδυση με Mantas & Nurse Sharks

Δεν υπάρχουν σχόλια
Του Κυριάκου Ιωσηφέλλη


Αρχικά θα εξιστορήσω την νυχτερινή κατάδυση της 30/10/2016 σε liveaboard στις Μαλδίβες, την οποία πραγματοποίησε το ταξιδιωτικό γκρουπ μας κοντά σε νησί – ξενοδοχείο, από το οποίο τη νύχτα πετούν τροφή στους καρχαρίες. 

Την βουτιά οι διοργανωτές ονόμαζαν Ali Mathaa Jetty. 

Το σκηνικό κάτω από το βυθό ήταν σουρεαλιστικό και έξω από την πραγματικότητα. 
Στα 5μ καθώς καταδυόμασταν, χωρίς κανείς μας να το περιμένει, μας περιτριγύρισε ένας αρκετά μεγάλος καρχαρίας nurse.

Στον βυθό, στα 10-12μ., είδαμε πολλούς, πάνω από 15, οι οποίοι έκοβαν βόλτες συνεχώς γύρω μας, όσο ήμασταν στάσιμοι. 

Όλοι ήταν nurse sharks και περνούν τόσο κοντά σου που νομίζεις ότι θα τριφτούν επάνω σου. 


Νωρίς στη βουτιά, κοίταξα πίσω μου και έρχονταν κατά πάνω μου πίσω απ’ το κεφάλι μου, 2 καρχαρίες, αμέσως γύρισα πάλι μπροστά μου σκυφτός και έχωσα το κεφάλι μου ανάμεσα στους ώμους μου, περιμένοντας  αγχωμένος κάποιον καρχαρία να με ακουμπήσει. 

Δεν ένιωσα τίποτα και κοίταξα πάλι πίσω και δεν υπήρχε κανένας. Προφανώς έκαναν στροφή λίγο πριν φτάσουν σε μένα και μετά από αυτό τους συνήθισα. Είδα ένα σχετικά μεγάλο titan triggerfish να δαγκώνει την ουρά ενός πολύ μεγαλύτερού του καρχαρία και ο τελευταίος έκανε μια νευρική σύσπαση και ελευθερώθηκε από το δάγκωμα. 

Επίσης ένας καρχαρίας τον οποίο δεν είδα είχε αγκίστρι κ μικρή πετονιά στο στομα απ οτι μου ειπαν. 

Δύο δύτες της ομάδας μας, άντρας και γυναίκα ενώ καθόντουσαν ακίνητοι, ένας καρχαρίας τροφός ήρθε πίσω τους και κάθησε στάσιμος σε ανάπαυση.Μια άλλη αξιοσημείωτη νυχτερινή κατάδυση ήταν αυτή της 2/11/2016 εντός της Fesdu Lagoon. Σε σημείο δίχως βράχους ή ευδιάκριτους υφάλους ή νησιά κοντά μας, σε βάθος 14μ.

Ήταν νύχτα και το πλήρωμα, τοποθέτησε στην πρύμνη του γιωτ, 50 πόντους πάνω από το νερό έναν πολύ δυνατό προβολέα που φώτιζε προς το νερό και προσέλκυε τα μάντα τα οποία θεωρητικά έρχονται και κάνουν κολοτούμπες κάτω από τον φακό, μέσα στο νερό, με ανοιχτό στόμα προκειμένου να τραφούν με το πλαγκτόν. 1 ώρα περίπου αφότου άναψε ο φακός, αρχίσαμε από πάνω από το σκάφος, να βλέπουμε ένα μάντα να κόβει βόλτες στην πρύμνη του σκάφους.

Όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, ετοιμαστήκαμε και βουτήξαμε, κατεβήκαμε στα 14μ και κατευθυνθήκαμε προς την πρύμνη του γιότ. 

Εκεί σχηματίσαμε γονατιστοί έναν κύκλο με τους φακούς μας να δείχνουν προς τα πάνω, ώστε να επιτελούν την λειτουργία που επιτελούσε και ο φακός του σκάφους. Στο φως του φακού, φαινόντουσαν μικρά σωματίδια πλαγκτόν. 

Ανά τακτικά διαστήματα ερχόταν το μάντα στην περίμετρο του κύκλου, 5 πόντους πάνω απο τα κεφάλια μας με ανοιχτό στόμα για να τραφεί με πλαγκτόν και όταν έτεινε να βγει από τον κύκλο έκανε κολοτούμπα προς τα πάνω και ξαναγύριζε στο άλλο άκρο του κύκλου για να επαναλάβει το γεύμα. 

Αν το κεφάλι μας έμπαινε στην πορεία του μάντα, οι εκπαιδευτές μας είχαν συμβουλεύσει να σκύβουμε για να περάσει από πάνω. 

Εγώ όμως δεν έσκυβα, αλλά έσκυβαν οι υπόλοιποι στα δεξιά μου, το μάντα περνούσε πάνω απ τα κεφάλια τους με το στόμα του προς τα εμένα και εγώ με γυρισμένο το κεφάλι μου δεξιά έβλεπα το μάντα να πλησιάζει το κεφάλι μου με το πελώριο στόμα του ανοιχτό, το οποίο χωρούσε άνετα μέσα το κεφάλι μου.

Έτσι, έβγαλα μερικές φωτογραφίες με το ορθάνοιχτο στόμα του μάντα να έρχεται προς το μέρος μου και όταν φτάνει μπροστά απ' το κεφάλι μου να κάνει ελιγμό προς τα πάνω την τελευταία στιγμή και να εκτελεί την κολοτούμπα που προανέφερα, για να βρεθεί πάλι πίσω από τους δύτες στα δεξιά μου. 
Το μάντα περνούσε στους 2 πόντους από το πρόσωπό μου, και μπορούσα, όταν αυτό περνούσε από μπροστά μου, να κοιτάξω μέσα από τα βράγχια του και να δω το εσωτερικό του!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου