8 Πράγματα που θα Ωφεληθείς Συμμετέχοντας σε Σεμινάρια & Workshops!

Δεν υπάρχουν σχόλια
* Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης και τα σεμινάρια;
* Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον συμμετέχοντα και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην υγιή ανάπτυξη του σπορ στην Ελλάδα;
* Πως μπορούν να βοηθήσουν τους δύτες που επιθυμούν να εξελιχθούν μέχρι τις επαγγελματικές βαθμίδες;



Σκοπός του άρθρου είναι να σε βοηθήσει να κατανοήσεις σωστότερα τους βαθύτερους λόγους και αιτείες που αποφασίσαμε να διεξάγουμε αυτά τα σεμινάρια και τα workshops, καθώς επίσης να παρακινήσει τους δημιουργικούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αναλάβουν δράση, προς όφελος  της Ελληνικής Αυτόνομης Κατάδυσης.


Διαφορά ανάμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης και τα σεμινάρια.

Όταν μιλάμε για ¨σχολεία¨ εκπαίδευσης (σωστότερα προγράμματα εκπαίδευσης) αναφερόμαστε στην διαδικασία αυτή κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παρακολουθήσει μία σειρά μαθημάτων διάρκειας συνήθως πάνω από μία ημέρα, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η διαπίστευση της γνώσης.

Στην περίπτωση των σεμιναρίων όμως, αναφερόμαστε σε μία σειρά μαθημάτων που διεξάγονται σε περιορισμένο χρόνο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι βάση ορισμού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια των δύο και η βασική διαφορά που εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε, είναι το τελικό αποτέλεσμα,  που στη μία περίπτωση , των προγραμμάτων εκπαίδευσης είναι η απόκτηση της διαπίστευσης, ενώ στην δεύτερη, των σεμιναρίων, η επάρκεια της γνώσης, η οποία συνήθως καλύπτεται από μία βεβαίωση παρακολούθησης, όπως και τα δικά μας.

Αν και θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η διαπίστευση σε σύγκριση με την βεβαίωση παρακολούθησης, είναι πιο έγκυρη και σημαντική, η ουσία έρχεται να το διαψεύσει.





Έχει τύχει ποτέ να πάρεις μέρος ή να έχεις ακούσει συζητήσεις που να υποστηρίζεται ότι:
«η εκπαίδευση θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο;»
«θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και άλλα θέματα;»
«θα ήταν καλό να είχε περισσότερες εκπαιδευτικές καταδύσεις;»

Αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που αρκετά συχνά με ρωτάνε οι φίλοι και μαθητές μου και φυσικά που στο παρελθόν διερωτήθηκα και συζήτησα κι εγώ με φίλους, καταδυτικά ζευγάρια και εκπαιδευτές καταδύσεων.

Την απάντηση έδωσε το 2007 ένας καλός φίλος και για πολλά χρόνια εκπαιδευτής, με εκατοντάδες μαθητές και πιστοποιήσεις, με εμπειρία από διάφορες χώρε του πλανήτη και το σημαντικότερο με πάρα πολύ πάθος για την κατάδυση.

Αυτό που μου εξήγησε και λέω κι εγώ μέχρι και σήμερα στους μαθητές μου, είναι ότι ο σκοπός των προγραμμάτων εκπαίδευσης είναι να εφοδιάσουν τον μαθητευόμενο δύτη με τις απολύτως βασικές γνώσεις (θεωρητικές και πρακτικές), με σκοπό να αρχίσει να χτίζει εμπειρία οργανώνοντας και να εκτελώντας καταδύσεις με ζευγάρι, μέχρι το επίπεδο στο οποίο εκπαιδεύτηκε.

Είναι δεδομένο ότι τα πάντα γύρω μας εξελίσσονται, βελτιώνονται και αυξάνονται. Το ίδιο και στην αυτόνομη κατάδυση.

Αρκεί να δεις μερικά χρόνια πίσω, από το 2010 μέχρι και σήμερα για να αντιληφθείς τα άλματα που έχουν γίνει, τόσο σε θέματα προϋποθέσεων συμμετοχής σε μία εκπαίδευση, όσο και στα θέματα που αφορούν στον καταδυτικό εξοπλισμό.

Αυτό που θέλω να πω και συνηθίζω να λέω είναι ότι ακόμα και 1 χρόνο να είχε διάρκεια η οποιαδήποτε εκπαίδευση, πάλι δεν θα ήταν 100% πλήρης και ολοκληρωμένη και πάλι θα εντοπίζονταν ¨κενά¨ στις γνώσεις που λαμβάνεις σαν μαθητευόμενος δύτης.

Μέχρι στιγμής το ¨κενό¨ αυτό καλύπτεται κατά κύριο λόγο μέσα από τις καταδύσεις εμπειρίας που διεξάγονται, επίσης κατά κύριο λόγο, τα Σαββατοκύριακα, από την συμμετοχή σε ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από συζητήσεις μέσα σε καταδυτικά φόρουμ, την ανάγνωση έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, βιβλίων και άρθρων, ενώ κατά πολύ λιγότερο μέσα από ζωντανές επιμορφωτικές διοργανώσεις τύπου σεμιναρίων και workshops, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Φυσικά και δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη, την κοινωνικοποίηση και την βελτίωση των γνώσεων των αυτοδυτών.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τα γεωμετρικά σημαντικότερα, αμεσότερα και μετρήσιμα πλεονεκτήματα ενός καταδυτικού Live Event που διοργανώνεται και διεξάγεται από διαπιστευμένους και πάνω απ’ όλα υπόλογους επαγγελματίες της αυτόνομης και της ελεύθερης κατάδυσης.

Μιλώντας για υπόλογους επαγγελματίες, αναφέρομαι ξεκάθαρα στους ενεργούς και ανανεωμένους επαγγελματίες της κατάδυσης, οι οποίοι στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά θα κληθούν να λογοδοτήσουν, κάτι που δεν ισχύσει στην περίπτωση του παθιασμένου ερασιτέχνη αυτοδύτη που είτε του ανατέθηκε, είτε ανέλαβε την πρωτοβουλία διεξαγωγής μιας παρουσίασης – διάλεξης, χωρίς την άμεση επίβλεψη επαγγελματία με τα παραπάνω χαρακτηριστίκά.

Μετά από όλα αυτά, εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά τα σεμινάρια και τα workshops μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καταδυτική επιμόρφωση και εξέλιξη ενός αυτοδύτη, ειδικά όσων φλερτάρουν με την ιδέα των επαγγελματικών βαθμίδων, ειδικά όταν αυτά διεξάγονται από εξουσιοδοτημένους και διαπιστευμένους φορείς.

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα των καταδυτικών Live Events, των σεμιναρίων και των workshops – εργαστηρίων θα αναφέραμε τα εξής:
  • Εγκυρότητα πληροφοριών και γνώσεων
  • Υπευθυνότητα θεματολογίας
  • Κοινωνικοποίηση
  • Σύναψη σχέσεων (φιλικών και επαγγελματικών)
  • Αλλαγή περιβάλλοντος
  • Γνωριμία με στυλ διαφορετικών επαγγελματιών
  • Ανάπτυξη καταδυτικού βιογραφικού
  • Απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων επικοινωνίας


Πιο κάτω αναφέρονται μερικές από τις πιο συνηθισμένες αντιρρήσεις, φραγμούς και δηλώσεις που χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν κατανοήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε τέτοιου είδους σεμινάρια.

Δεν έχω χρόνο
Εκτός από τα Live Events, έχουμε και τα Webinars.
Παρ’ όλα αυτά χρόνο πλέον δεν έχει κανένας μας.
Τον χρόνο δεν τον έχουμε. Τον δημιουργούμε.

Τα ξέρω
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Όμως για κάθε τι που γνωρίζουμε υπάρχει πάντα και κάτι νέο.

Είναι ο φίλος μου…
Αν ο φίλος σου θα αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σου, όπως επίσης και την αποζημίωση της οικογένειάς σου σε περίπτωση ατυχήματος, τότε κανένα πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως κάνε του την ερώτηση.

Θα κάνω το σχολείο κάποια στιγμή
Καθόλου άσχημη ιδέα.
Παίρνοντας όμως μέρος στο σεμινάριο θα είσαι ακόμα καλύτερα προετοιμασμένος για την εκπαίδευση, κάτι που επίσης θα αυξήσει την χαρά της αποτελεσματικότητας και της υψηλής σου απόδοσης.  

Δεν θα ασχοληθώ με … αυτό
Κανένα πρόβλημα.
Η κάθε εκπαίδευση όμως αποτελεί και ένα διαφορετικό κομμάτι του ολοκληρωμένου πάζλ της αυτόνομης κατάδυσης
Δεν συμφωνείς ότι είναι προτιμότερο να έχεις ολόκληρη την εικόνα;



Αν λοιπόν είσαι ερασιτέχνης, επαγγελματίας ή και επιχειρηματίας της κατάδυσης και θέλεις να αποκτήσεις τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις περισσότερα εδώ και να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα για να: 
  • Μάθεις τα μέχρι στιγμής σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2016 – 2017
  • Ενημερώνεσαι πρώτος απ’  όλους για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες διεξαγωγής.


Αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και χρήσιμο κάνε ένα like & share.



Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Καταδύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου