Ποιοι είναι αυτοί που καταδύονται μόνοι τους;

Δεν υπάρχουν σχόλιαΜάλλον σωστότερα...
Ποιοι είναι αυτοί που καταδύονται σε μικρές ομάδες μόνοι τους;

Γιατί επιλέγουν να απομονωθούν και ακολουθούν διαφορετικό προγραμματισμό;
Τι είναι λάθος με τις καθημερινές Συνοδευόμενες Καταδύσεις και δεν ακολουθούν τον προγραμματισμό του καταδυτικού τους club;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους δύτες όταν αρχίζουν να σκέφτονται την πρόοδο τους στην Αυτόνομη Κατάδυση.

Αυτό το «Debate» είναι πάντα ανοιχτό. Στα σίγουρα όμως όλα εξαρτώνται από τον τελικό σου στόχο.


Συνοδευόμενες Καταδύσεις
Οι συνοδευόμενες καταδύσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για πρόοδο, μιας και επιμελούνται και σχεδιάζονται από τους Divemasters, τους Assistant Instructors και τους εκπαιδευτές και το σημαντικότερο…
Δεν επιλέγονται και δεν σχεδιάζονται στη τύχη!!!

Ο Divemaster, Assistant Instructor, Open Water Scuba Instructor, είναι αυτός που ηγείται του προγραμματισμού και του σχεδιασμού και είναι υπεύθυνος για την πρόοδο των δυτών, επιβεβαιώνοντας ότι οι καταδύσεις έχουν νόημα.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η ακολουθία των καταδύσεων για σκοπούς αναψυχής δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόοδο αλλά και με την πρόληψη και αποτροπή πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων και τραυματισμών.

Ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει το επιθυμητό επίπεδο καταδυτικής απόδοσης.

Κάθε Divemaster, Assistant Instructor και εκπαιδευτής καταδύσεων θέλει οι δύτες να εκτελέσουν είτε τις εκπαιδευτικές, είτε τις ψυχαγωγικές καταδύσεις που έχουν προγραμματιστεί με ασφάλεια, ευχαρίστηση και διασκέδαση.

Αυτός είναι ο λόγος που κάθε είδους κατάδυση (εκπαιδευτική ή ψυχαγωγική) μπορεί να κλιμακωθεί σε βαθμό δυσκολίας, μιας και υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τον καταδυόμενο.

Ακολουθώντας τον προγραμματισμό του καταδυτικού club, σε τακτική και καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε φυσική και σταθερή πρόοδο, από το επίπεδο του αρχάριου μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο των τεχνικών καταδύσεων, των σπηλαιοκαταδύσεων και των ναυαγιοδιειδύσεων.

Θα χρειαστεί χρόνος επιμονή και υπομονή στις οδηγίες των εκπαιδευτών.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Λέγοντας καθημερινά, εννοοώ 3-4 καταδύσεις εβδομαδιαίως και τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες ημέρες ξεκούρασης την εβδομάδα.

Οι εξεζητημένες ασκήσεις και επιδώσεις θέλουν και εξεζητημένη προπόνηση - εξάσκηση.Κάποιες δεξιότητες που απαιτούν τακτική εξάσκηση, όπως το Backwards Kick, η αιώρηση στα μεσόνερα χωρίς σημείο αναφοράς, η ανάπτυξη σημαδούρας (DSMB), η υποβρύχια πλοήγηση, το Valve Drill, η εναλλαγή αερίων κλπ, δεν θα είναι πολλές φορές μέρος της κατάδυσης.

Για τον λόγο αυτό αυτού του είδους οι ασκήσεις διδάσκονται και σε επιπλέον καταδυτικές συνεδρίες του καταδυτικού κέντρου, συνήθως με την μορφή σεμιναρίου, όπου οι δύτες δουλεύουν σε προοδευτικές ασκήσεις με στόχο να μάθουν απόλυτα την τεχνική εκτέλεση της κάθε άσκησης.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ασκήσεις των καταδύσεων cavern και των ναυαγιοκαταδύσεων.

Ακόμη όμως και αυτές οι ώρες διδασκαλίας μπορεί να μην είναι αρκετές και να χρειάζονται επιπλέον ώρες εξάσκησης.

Εκμεταλλευτείτε τις ημερήσιες καταδύσεις από ακτή και ζητήστε συμβουλές.


Συμπέρασμα
Αν λοιπόν αναρωτιέσαι αν θα βελτιωθείς με τις καθημερινές καταδυτικές εξορμήσεις του club του καταδυτικού σου κέντρου, η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Να θυμάστε όμως ότι πάντα εξαρτάται απ’ τον στόχο.

Αν στόχος σας είναι η συμμετοχή σε ερευνητικές – εξερευνητικές καταδύσεις ή καταδύσεις project, τότε θα χρειαστείτε την καθοδήγηση ενός πεπειραμένου εκπαιδευτή μαζί με πολλές ώρες αφοσίωσης και προπόνησης αν θέλετε να πάρετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.Καλές καταδύσεις!!!

Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Καταδύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου