Τι Είναι Αυτό που Κάνει Τόσο Ξεχωριστή την Καταδυτική Κοινότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια


Όλοι έχουμε ακούσει ότι η αυτόνομη κατάδυση είναι μοναδική.

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένας συνδυασμός φυσικής, φυσιολογίας, κινησιολογίας, με πολλά στοιχεία από διάφορες άλλες ενασχολήσεις και καθημερινές μας δραστηριότητες, συμπεριφορές και συνήθειες,  κάνοντάς την αποτελεσματική στο να κρατάει τους ανθρώπους υγιείς, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Φυσικά και δεν μπορούμε να παραλείψουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός  ότι μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας, αθλητικού, μορφωτικού και εργασιακού υπόβαθρου και φυσικής κατάστασης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, όπως στα περισσότερα από αυτά έτσι και στην κατάδυση, αν ασχοληθείς σοβαρά και συστηματικά θα αποκτήσεις τρομερά οφέλη για την υγεία το σώμα και το πνεύμα σου.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει την καταδυτική κοινότητα τόσο Special;

Το πνεύμα ή διαφορετικά η κουλτούρα.

Το πνεύμα της καταδυτικής κοινότητας διαιωνίζεται παγκοσμίως χωρίς καμία εξαίρεση και όπως κάθε Viral φαινόμενο έτσι και αυτή έχει συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης είτε για σκοπούς εκπαίδευσης είτε για σκοπούς αναψυχής,  οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον για τον απλούστατο λόγο ότι θα συνεχίσουν να καταδύονται μαζί τις ίδιες σχεδόν μέρες, στα ίδια συνήθως μέρη, τις ίδιες ώρες και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζονται όλο και καλύτερα.

Επιπλέον ο στόχος είναι ίδιος για όλους: Να γίνουμε καλύτεροι δύτες απ’ ότι ήμασταν χθες.

Ακόμη και αν δεν είμαστε τεχνικοί δύτες θέλουμε να κάνουμε ένα Backwards Kick ή μια τέλεια οριζόντια αιώρηση όπως και οι άλλοι.

Στην κατάδυση οι Divemasters, οι Assistant Instructors και οι εκπαιδευτές δίνουν τις οδηγίες αλλά οι δύτες είναι αυτοί που τροφοδοτούμε ο ένας τον άλλον.

Απόδειξη αυτού είναι ότι οποιοδήποτε μυστικό ή κόλπο γνωρίζουμε θα το μοιραστούμε με όλους στην επόμενη κατάδυση ή σε κάποιο φόρουμ ή σε κάποιο ιστολόγιο – Blog, περιμένοντας από όλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Αυτή η αίσθηση προσφοράς και του να μοιράζεσαι είναι το κυριότερο σύμπτωμα της καταδυτικής κοινότητας!Υπενθυμίζει από πού ξεκίνησες.

Την πρώτη φορά που φορέσαμε τον εξοπλισμό και αναπνεύσαμε υποβρυχίως είχαμε άγχος όπως στις εξετάσεις του σχολείου, του Πανεπιστημίου ή και για το δίπλωμα οδήγησης.

Θυμόμαστε με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια το πώς εντυπωσιαστήκαμε από τους άλλους δύτες και αναρωτιόμασταν αν θα γίνουμε κάποτε σαν κι αυτούς.
Θυμόμαστε όμως επίσης ότι όλοι ήταν μαζί μας εκεί, φιλικοί, υποστηρικτικοί και μας καλοδέχτηκαν.

Η συμμετοχή μας σε μια κατάδυση ή σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δεν γίνεται για λόγους επίδειξης αλλά για να ξεπεράσουμε τα όρια μας.

Από τη στιγμή που θα εξοικειωθούμε με το καταδυτικό club και το υποβρύχιο περιβάλλον γινόμαστε αδέρφια και με τη σειρά μας υποδεχόμαστε τους newbies.

Αυτή είναι η κοινότητα, κανένας δε μένει πίσω!!! 

Σε αυτό είμαστε όλοι μαζι γιατί δίνοντας κίνητρο σε άλλους, δίνουμε κίνητρο στον εαυτό μας.

Γιατί οι δύτες μιλάνε ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας κατάδυσης; Για να δώσουν κίνητρο φυσικά.

Ο κυριότερος όμως λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να δώσουμε κίνητρο στον ίδιο μας τον εαυτό, δημιουργούντας με τον τρόπο αυτό μια αλυσίδα ενθουσιασμού και θετικότητας, μιας και κοινότητα θέλει να πιστεύουμε ότι είμαστε  αρκετά καλοί, ότι είμαστε ικανοί και ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια μας.
Μοιραζόμαστε έναν τρόπο ζωής.

Από τη στιγμή που ο ένας γνωρίζει τον άλλον, οι δύτες συνεχίζουν να συνδέονται και μετά τα επίπεδα εκπαίδευσης και τις καταδύσεις είτε για σκοπούς αναψυχής, είτε για σκοπούς project, στα καταδυτικά κέντρα, στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι κοκ.

Είναι τόσα πολλά που έχουμε να συζητήσουμε σχετικά με την κατάδυση: Σχολεία κατάδυσης, διατροφή, υγεία, αποκατάσταση υλικών, συμβουλές, εξοπλισμός, ρούχα, σκάφη, ταξίδια, περιπέτειες, υποβρύχιες φωτογραφίες και Video, τεχνικές, λογισμικά και στρατηγικές αποσυμπίεσης και τόσα ακόμα που θα γέμιζαν σελίδες ολόκληρες.

Είναι ένας τρόπος ζωής που τις περισσότερες φορές μπορεί να συζητηθεί μόνο μεταξύ των λιγοστών ανθρώπων που μπορούν να αναπνέουν κάτω απ’ το νερό της θάλασσας και της λίμνης.

Αυτός είναι ο τρόπος ζωής που κρατάει την κοινότητα σφιχτή και τα μέλη της ενωμένα ακόμη και έξω από τα καταδυτικά κέντρα και clubs.
Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέρος αυτής της ξεχωριστής παγκόσμιας κοινότητας υπάρχουν δύο τρόποι.

1. Κάνε την εγγραφή σου σήμερα κιόλας στο επόμενο πρόγραμμα PADI Open Water που ξεκινάει σε λίγες μέρες.
Μάθε περισσότερα και πάρε δωεράν βοηθητικό υλικό εδώ.


2. Αν είσαι ήδη πιστοποιημένος δύτης κάνε την εγγραφή σου στο Sea Breaze Adventure Society - SBAS.
Μάθε περισσότερα εδώ
Κάνε την εγγραφή σου εδώ.Θα τα πούμε στο νερο.

Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Καταδύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου