Μάσκα Κατάδυσης. Πως να την Επιλέξεις και τι να Προσέξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια




Σαφώς και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσεις να κοιτάξεις κάτω απ’ το νερό αλλά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την καταδυτική μάσκα.

Η μάσκα σου λοιπόν είναι το παράθυρό σου στον υποβρύχιο κόσμο.

Χωρίς αυτήν δεν θα είναι εφικτό να δεις καθαρά μιας και το μάτι για να εστιάσει χρειάζεται αέρα.

Θα το έχεις παρατηρήσει άλλωστε όταν δάκρυσες κάποια στιγμή, όπως για παράδειγμα απ’ την μεγάλη σου συγκίνηση όταν ξεκίνησες με την κατάδυση και πιστοποιήθηκες σαν δύτης Open Water :)



Λίγα λόγια για τα μάτια.

Το μάτι λοιπόν είναι ένας στρογγυλός βολβός, που το τοίχωμα του αποτελείται από τρεις χιτώνες.

Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα θα εντοπίσουμε πρώτα τον σκληρός χιτώνα (το ασπράδι του ματιού), κατόπιν τον χοριοειδή χιτώνα και τέλος εσωτερικά, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Το μπροστινό μέρος του σκληρού χιτώνα είναι διάφανο και ονομάζεται κερατοειδής χιτώνας.

Το χρωματιστό μέρος του ματιού είναι η ίριδα.

Στη μέση της ίριδας υπάρχει μια μικρή οπή, η κόρη του ματιού. 
Η κόρη του ματιού στο περιορισμένο - χαμηλό φως διαστέλλεται (μεγαλώνει), ώστε να μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι, ενώ στο έντονο φως συστέλλεται (μικραίνει), για να περνάει λιγότερο φως.


Αυτή είναι η κύρια λειτουργία της ίριδας, ν’ αυξάνει στο σκοτάδι την ποσότητα του φωτός που μπαίνει στο μάτι και να την μειώνει στο έντονο φως, όπως ακριβώς δηλαδή δουλεύουν και οι φωτογραφικές μηχανές.

Ένα απ’ τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των ματιών είναι να τα κρατάμε καθαρά.

Αυτός είναι ο δεύτερος σκοπός που εξυπηρετεί η μάσκα μιας και αποτρέπει την απευθείας επαφή των ματιών με το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.



Κατηγορίες μασκών.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μασκών ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε και διαχωρίζονται ανάλογα με τον όγκο αερίου που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρύσταλλο και το δέρμα του προσώπου.

Αυτές λοιπόν είναι οι:
  • Μεγάλου όγκου
  • Μεσαίου όγκου &
  • Μικρού όγκου

Πρόκειται για έναν τεχνητό αεροφόρο χώρο που χρειάζεται να εξισώνεται κατά την διάρκεια της καθόδου σε μια κατάδυση.

Ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε εξίσωση είναι εκπνέοντας αέρα από την μύτη μέσα σε αυτήν, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα που σχετίζονται με την συμπίεση και το σπάσιμο αγγείων του προσώπου.


Μεγάλου όγκου. 

Ποιός δεν θυμάται την πρώτη μάσκα που του αγόρασε ο μπαμπάς για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ποιός δεν θυμάται την μυρωδιά απ' το λάστιχο και το τεράστιο τζάμι της;
Ποιός δεν θυμάται την θρυλική μάσκα BALKO; 

Ακόμα και αν δεν έχει ξεχαστεί καμία σε κάποιο κουτί στην αποθήκη με τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα ή του παππού για να την δεις, υπάρχουν σήμερα ρέπλικες - αντίγραφα που πωλούνται σε διάφορα καταστήματα.

Αν και η εν λόγω μάσκα "μεγάλωσε" γενιές και γενιές ανθρώπων, ερασιτεχνών, επαγγελματιών και στρατιωτικών δυτών, το μειονέκτημά της σε σύγκριση με τις πιο σύγχρονες μάσκες είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην εξίσωση.

Μεσαίου όγκου.

Είναι οι μάσκες που συνήθως χρησιμοποιούμε στην αυτόνομη κατάδυση και υπάρχουν δύο υποκατηγορίες.

Τις μονοοπτικές και τις διοπτικές - frameless οι οποίες χρειάζονται αφενός μικρότερη προσπάθεια για την εξίσωση, αφετέρου μειώνουν και την αντίσταση κατά την διάρκεια της κολύμβησης υποβρυχίως.

Οι διοπτικές.

Και οι μονοοπτικές ή αλλιώς Frameless.


Αν και οι δύο είναι κατάλληλες για χρήση στην αυτόνομη κατάδυση, εν τούτης οι μονοοπτικές - frameless είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τους τεχνικούς δύτες, τους σπηλαιοδύτες και τους ναυαγιοδύτες, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν προτιμούνται και από λιγότερο έμπειρους αυτοδύτες, όπως για παράδειγμα επιπέδου Advanced Open Water ή και Rescue Divers.  

Μικρού όγκου.

Είναι οι μάσκες που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους δύτες ελεύθερης κατάδυσης και τους υποβρύχιους κυνηγούς.


Με δεδομένο ότι το απόθεμα τους σε αέρα περιορίζεται σε μία μόνο αναπνοή, ο σαφώς περιορισμένος όγκος αέρα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρύσταλλα και το δέρμα του προσώπου κάνει την διαδικασία της εξίσωσης σημαντικά ευκολότερη, μιας και με αυτήν την ποσότητα θα πραγματοποιήσουν τόσο την κάθοδο όσο και την ανάδυση. 


Υλικό κατασκευής. 

Οι σύγχρονες μάσκες κατασκευάζονται από υποαλεργική πλέον σιλικόνη.

Η σιλικόνη είναι ένα ευαίσθητο γενικά υλικό, ιδιαίτερα όταν εκτίθεται στον αέρα και τον ήλιο χάνοντας την ελαστικότητά και το χρώμα της. 

Για τον λόγο αυτό οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα λιπαντικό συντηρητικό, το οποίο είναι υπεύθυνο για την άριστη κατάσταση που βρίσκονται ακόμα και μετά από καιρό στα ράφια. 

Το συντηρητικό αυτό όμως είναι ταυτόχρονα αυτό στο οποίο ωφείλεται το θόλωμα της μάσκας. 

Όσο πιο λιπαρή επιδερμίδα έχουμε ή όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα. 


Πως να επιλέξεις μάσκα.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι αν η μάσκα εφαρμόζει σωστά γιατί όσο καλή και να είναι, η εισροή νερού στο εσωτερικό της θα σου χαλάει τη διασκέδαση. 

Στη συνέχεια κοίταξε να ταιριάζει στη δραστηριότητα για την οποία την θέλεις.
Αν δηλαδή προορίζεται για ελεύθερη κατάδυση (free diving), αυτόνομη κατάδυση (scuba diving) ή απλή παρατήρηση του βυθού (snorkeling).


Κατόπιν πιάσε τη μάσκα και με τα δυο σου χέρια και τοποθέτησέ την απαλά στο προσωπό. 

Πρόσεξε να είναι ευθυγραμμισμένη σωστά με το προσωπό και να μην μπαίνουν μαλλιά. 

Τα αγόρια πρέπει να είστε ξυρισμένα :) 

Στη συνέχεια εισέπνευσε κοφτά και έντονα μόνο από τη μύτη κρατώντας την αναπνοή σου. Εάν η μάσκα κολλήσει στο πρόσωπό για μερικά δυτερόλεπτα, τότε εφαρμόζει σωστά.


Πως να κάνεις την μάσκα σου να μην θολώνει.

1. Πλύσιμο με οδοντόκρεμα (επανέλαβε την διαδικασία 3 - 4φορές)
2. Πλύσιμο με υγρό πιάτων (Προσοχή. Καλό ξέπλυμα
3. Κάψιμο (Το μαύρισμα των φακών φεύγει με το πλύσιμο. Αν δεν το έχεις ξανακάνει ζήτα την βοήθεια κάποιου που το έχει κάνει.)

Μπορείς ωστόσο να βρεις και εξειδικεμένα προιόντα τα οποία προορίζονται γα τον σκοπό αυτό.


Πως να περιορίσεις τις διαρροές.

Μούσι - Μουστάκι.

Όταν υπάρχει μούσι ή μουστάκι η μάσκα δεν στεγανοποιεί γιατί το νερό περνάει μέσα από τις τρίχες. 

Μία λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να βάλεις βαζελίνη ώστε να εμποδίσεις το νερό να περάσει. 


Η άλλη λύση είναι να ξυρίσεις ελαφρώς το μούσι ή το μουστάκι στο ανώτερό του σημείο κάτω από τη μύτη και εκεί να τοποθετήσεις τη μάσκα.



Ρυτίδες.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας της μάσκας είναι οι ρυτίδες του προσώπου οι οποίες λειτουργούν σαν αυλάκια μέσα από τα οποία περνάει το νερό. 

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πέρα απ' το να επιλέξεις με περισσότερη προσοχή τη μάσκα και όταν τη φοράς να μην κάνεις γκριμάτσες και μορφασμούς οι οποίοι μεγαλώνουν τις ρυτίδες.



Τι να προσέξεις με το λουράκι της μάσκας.

Αν αφαιρέσεις το λουράκι και συγκρατήσεις τη μάσκα σου με τα δάχτυλα μέχρι το πρόσωπο να ακουμπήσει την επιφάνεια του νερού, θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και όταν τα απομακρύνεις η μάσκα θα παραμείνει στη θέση της, εφόσον φυσικά δεν μεσολαβούν μαλλιά, μουστάκι ή μούσι.

Αυτό που θα συμβεί πηγαίνοντας σε μεγαλύτερο βάθος είναι να αυξηθεί η πίεση εξαιτίας της συμπίεσης και θα πρέπει να κάνεις εξίσωση εκπνέοντας απ' την μύτη.

Αν λοιπόν σε αυτή την φάση η μάσκα σου δεν έχει λουράκι, το πιθανότερο είναι να την χάσεις απ' το πρόσωπο ή να πλημμυρίσει.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το λουράκι προορίζεται ώστε να στηρίξει την μάσκα και όχι να την τοποθετήσει στο πρόσωπο.

Για τον λόγο αυτό ένα ακόμα πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις είναι το υπερβολικό σφίξιμο στο λουράκι, ειδικά στις περιπτώσεις αυτές που πλημμυρίζει.

Με το υπερβολικό σφίξιμο προκαλούνται αυλάκια απ' την παραμόρφωση της σιλικόνης στο δέρμα του προσώπου, με αποτέλεσμα να εισέρχεται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Τέλος, αντικατέστησε αμέσως το λουράκι σιλικόνης με ένα mask strap και απέφυγε οπωσδήποτε την χρήση των καλυμμάτων που μοιάζουν με mask straps τα οποία τοποθετούνται πάνω απ' το λουράκι. 


Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να χάσεις μία κατάδυση αν δεν έχεις ή δεν υπάρχει γενικά εφεδρική, μιας και με αυτό το σύστημα δεν μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λουράκι κάτω από αυτό το κάλυμμα.

Mask Strap       
Strap Cover










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου