Πως Κατασκευάζονται οι Καταδυτικές Φιάλες. [Video]

Δεν υπάρχουν σχόλιαΟι καταδυτικές φιάλες - scuba Tanks είναι αυτές που θα χρειαστεί οποιοσδήποτε δύτης, σε οποιοδήποτε επίπεδο και μορφή κατάδυσης.

Σπορ καταδύσεις – αναψυχής, τεχνικές καταδύσεις, καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – sidemount, καταδύσεις με συσκευές ανακύκλωσης αναπνοής – rebreather, όλες απαιτούν την χρήση φιαλών κατάδυσης υψηλής πίεσης.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες φιαλών που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι ατσάλινες ή αλλιώς χαλύβδινες φιάλες οι οποίες προορίζονται για αυτόνομη κατάδυση σε οποιαδήποτε απ’ τις παραπάνω μορφές, είναι αυτές με χωρητικότητες 3lt, 5lt, 7lt, 10lt, 12lt, 15lt, 18lt και 20lt.

Ευρέως διαδεδομένες για τις πολλαπλές τους χρήσεις είναι και οι αλουμινίου με χωρητικότητες 1lt, 2lt, 5.7lt ή αλλιώς S40, 7lt και 11.1lt ή αλλιώς S80.

Στις μέρες μας η πλειοψηφία των σύγχρονων δυτών σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιεί σετ διπλών φιαλών, όπου ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (ακόμα και απ’ το Advanced Open Water) και εμπειρίας επιλέγουν σετ 2Χ7lt, 2Χ10lt, 2Χ11.1lt 2Χ12lt, 2Χ15lt, 2Χ16lt, 2Χ18lt και 2Χ20lt.


Όλες χρειάζονται κλείστρο το οποίο συνήθως πωλείται μαζί με την φιάλη, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις χωριστά.

Τα κλείστρα που συνήθως χρησιμοποιούνται στις "μονές" φιάλες για σκοπούς σπορ καταδύσεων - αναψυχής είναι τα λεγόμενα τύπου "Κ" τα οποία ονομάζονται και αλλιώς monovalves.

Υπάρχουν όμως επίσης και κλείστρα τύπου "Υ" και "Η" τα οποία εξυπηρετούν την χρήση δύο ανεξάρτητων ρυθμιστών πίεσης αναπνοής σε μονή φιάλη.

 


Περισσότερα για τις αρχές λειτουργίας του καθενός ξεχωριστά, καθώς και για θέματα ασφάλειας, θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Στις καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης συνήθως χρησιμοποιούνται κλείστρα τύπου "Τ" ώστε να εξυπηρετείται η σωστή στήριξή τους με την βοήθεια λαστιχόσκοινου.


Για τα σετ διπλών φιαλών, εκτός απ’ τα κλείστρα που υπάρχουν σε αυτές, χρησιμοποιείται και ένα σύστημα – γέφυρα το οποίο ονομάζεται γέφυρα απομόνωσης ή αλλιώς isolator manifold.


Στο isolator manifold οφείλεται ο αυξημένος βαθμός ασφάλειας που προσφέρει ένα σύστημα διπλών φιαλών, λόγω του ότι οι φιάλες πλέον λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία ενώ ο δύτης αναπνέει απ’ τον ίδιο ρυθμιστή, χωρίς να χρειάζεται να κάνει εναλλαγές και το σημαντικότερο, προσφέρει την δυνατότητα απομόνωσης της προβληματικής φιάλης – κλείστρου ή πρώτου σταδίου.Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχρετικά με τα χαρακτηριστικά και τον έλεγχο των φιαλών κατάδυσης 


Tips

  •    Σε περίπτωση που η φιάλη σας έχει μπότα, με δίχτυ ή χωρίς, να αφαιρείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα την μπότα, να ελέγχετε διεξοδικά την κατάσταση του τμήματος που καλύπτει, να την ξεπλένετε καλά και να την αφήνετε να στεγνώσει πριν επανατοποθετήσετε την μπότα.
  •    Κατά την μεταφορά τοποθετήστε το κλείστρο ανάμεσα στα δάχτυλα. Μην κρατάτε τη φιάλη απ’ το ρουμπινέτο (open close) γιατί με την πάροδο του χρόνου επηρεάζεται – στραβώνει ο άξονας.
  •    Όταν χρειάζεται να αδειάσετε την φιάλη σας βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με χαμηλή ροή και μην παραλείψετε να τοποθετήσετε μια πετσέτα από πάνω για να μαζεύει τις υγρασίες και να περιορίζει τον θόρυβο.Στα δύο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως κατασκευάζονται οι ατσάλινες – χαλύβδινες φιάλες, καθώς και οι αλουμινίου.

Βρείτε σε προσφορά, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καινούργιες καταδυτικές φιάλες αλουμινίου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου