Οδηγός Σύγχρονου Καταδυτικού Εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο καταδυτικός εξοπλισμός είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που απασχολούν τον δύτη από τα πρώτα του κιόλας βήματα, αν και δεν θα έπρεπε. 

Παρ' όλα αυτά σας παραθέτουμε τις αποδεδειγμένα σωστότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, όταν αποφασίζετε να επενδύσετε σε αυτόν, καθώς και μερικά χρήσιμα tips για το κάθε κομμάτι του.
Η μεταλλική πλάτη, αλλιώς back plate, είναι η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του συστήματος του σύγχρονου καταδυτικού εξοπλισμού.
Είναι το κομμάτι αυτό στο οποίο όσο θα αυξάνονται οι ανάγκες της εκπαίδευσης και οι απαιτήσεις των καταδύσεων, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να προθέτετε μόνο τα απαραίτητα.
Δε χρειάζεται πλέον να σπαταλάτε χρήματα στην αγορά ρυθμιστών πλευστότητας τύπου γιλέκο, γιατί δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας όταν αργότερα προχωρήσετε σε επίπεδα cavern και τεχνικών καταδύσεων. Μαθαίνουμε να καταδυόμαστε και να εξελισσόμαστε δηλαδή με ένα είδος εξοπλισμού, το οποίο θα μπορεί να μας συνοδεύει ακόμα και όταν φτάσουμε στο επίπεδο της σπηλαιοκατάδυσης και των Rebreather.


Ο Αντάπτορας μονής φιάλης είναι συμπληρωματικό αξεσουάρ για τη συναρμολόγηση του ολοκληρωμένου συστήματος ρυθμιστή πλευστότητας για μονή φιάλη. Υπάρχουν σε δύο κατηγορίες. Ενσωματωμένοι στους ασκούς ή σαν ξεχωριστό αξεσουάρ, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται μαζί με τις βίδες και τις ροδέλες με τις οποίες ασφαλίζει επάνω στη μεταλλική πλάτη. 


Κοπτικό εργαλείο. Ο δύτης χρειάζεται να έχει δύο κοπτικά εργαλεία. Το ένα προσαρμοσμένο στη ζώνη μέσης της εξάρτησης του back plate και το άλλο αποθηκευμένο σε μια από τις τσέπες της στεγανής ή αλλού που να μπορεί να έχει γρήγορη πρόσβαση.


Mονός ασκός ή wing ή Single Bladder, είναι το επόμενο κομμάτι του εξοπλισμού που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.
Υπάρχουν ασκοί για καταδύσεις με μονή φιάλη και ασκοί για καταδύσεις με διπλές φιάλες.
Ο εικονιζόμενος είναι ένας ασκός 17kg και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δύτες επιπέδου Open Water, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.
Στη σχολή μας θα τα χρησιμοποιήσετε από τα πρώτα σας κιόλας βήματα μιας και είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού του καταδυτικού μας κέντρου. 
Mονός ασκός ή wing ή Single Bladder για διπλές φιάλες. Μιας και μετά το Advanced Open Water μία από τις επιλογές σας είναι και το επίπεδο του PADI Tec 40, στο οποίο θα χρησιμοποιήσετε διπλές φιάλες, θα χρειαστείτε μεγαλύτερης χωρητικότητας ασκό, ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερη άνωση, λόγω του αυξημένου βάρους των φιαλών. Με τις διπλές φιάλες δεν θα χρειαστείτε αντάπτορα μονής φιάλης. Δείτε εδώ τον τρόπο συναρμολόγησης του χειριστηρίου – inflator.


Μονή φιάλη. Ιδανική για καταδύσεις έως 20 - 25 μέτρα βάθος, συνήθως με κλείστρο τύπου Κ αλλά στα σίγουρα DIN και φτιαγμένες από αλουμίνιο ή χάλυβα - ατσάλι. Με δεδομένο ότι το σύστημα του ρυθμιστή πλευστότητας έχει κατ' ελάχιστο τρία κιλά βάρος, είναι προφανές ότι η σωστότερη επιλογή είναι η αλουμινίου. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. 

Για καταδύσεις σε βάθη μεγαλύτερα των 25 - 30 μέτρων συστήνεται πλέον για λόγους άνεσης και ασφάλειας, η χρήση διπλών φιαλών. Όπως και στην περίπτωση της μονής φιάλης, έτσι και εδώ έχουμε την επιλογή ανάμεσα σε αλουμινίου και ατσάλινες. Τα σύγχρονα συστήματα διπλών φιαλών είναι εξοπλισμένα με γέφυρα απομόνωσης ώστε καθ' όλη τη διάρκεια της κατάδυσης ο δύτης να αναπνέει ταυτόχρονα και από τις δύο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ισορροπία του συστήματος από το βάρος του αερίου.
Βατραχοπέδιλα τύπου jetfins ή αλλιώς νταλίκες. Για την επιλογή του σωστού βατραχοπέδιλου, λαμβάνουμε υπ' όψη το συνολικό βάρος του δύτη (σωματικό + καταδυτικού εξοπλισμού). Όσο πιο βαρύς είναι ο δύτης, τόσο πιο σκληρά πέδιλα χρειάζεται. Το επόμενο που πρέπει να λάβουμε υπ' όψη είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης όλης της γκάμας των τεχνικών προώθησης και των τεχνικών θέσης που χρειάζεται να μπορεί να κάνει ένας δύτης. Άλλωστε τα πόδια είναι μεγάλες μυϊκές ομάδες, που σημαίνει πως ακόμα και ένας ελαφρύς δύτης, μετά από ένα χρονικό διάστημα εξάσκησης θα μπορεί να ανταπεξέλθει, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη προώθηση και φυσικά γρηγορότερη διόρθωση της θέσης του υποβρυχίως.
Μάσκα μονοοπτική ή αλλιώς frameless. Προσφέρει μεγάλο εύρος, τόσο ευθείας, όσο και περιφερικής όρασης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Ιμάντας μάσκας ή αλλιώς Mask strap αντί για το συνηθισμένο λουράκι σιλικόνης, το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες αστοχίας σε σχέση με τον ιμάντα. Το επίσης σημαντικό είναι ότι ο δύτης πλέον μπορεί να διαχειριστεί τη μάσκα του μόνο με το ένα του χέρι. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όχι στα καλύμματα που καλύπτουν το λουράκι σιλικόνης. Δεν σας επιτρέπουν να ελέγξετε την κατάσταση που βρίσκεται το λουράκι!!!

Επειδή το πρώτο επίπεδο του Technical (PADI Tec 40) ή οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να το κάνει κανείς σε σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα από την έναρξη της ενασχόλησής του με τις καταδύσεις, προτείνουμε απευθείας την αγορά ρυθμιστών αναπνοής που προορίζονται για διπλές φιάλες. Αυτό φυσικά δεν σας περιορίζει, με την απαραίτητη τροποποίηση, να τον/τους μετατρέψετε για χρήση με μονή φιάλη, το ίδιο δηλαδή που μπορείτε να κάνετε και με το back plate σας.Κύριο φωτιστικό σύστημα κατ' ελάχιστο 21W. Αντίθετα με ότι οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα πιστεύουν, ο φακός δεν προορίζεται μόνο για τις νυχτερινές καταδύσεις και για να βλέπεις μέσα σε σκοτεινούς βράχους. Το κύριο φωτιστικό σύστημα, αποτελεί την μία από τις τρείς βασικές μεθόδους υποβρύχιας επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων δυτών υποβρυχίως, είτε οι καταδύσεις διεξάγονται την ημέρα, είτε τη νύχτα, είτε σε περιβάλλον οροφής όπως τα σπήλαια και τα ναυάγια. Θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη τη μπαταρία η οποία προσαρμόζεται στο σύστημα του back plate, να έχει ανεξάρτητη κεφαλή και το βασικότερο χειρολαβή goodman handle. Η επιλογή για LED ή HID είναι δική σας!!!
Εφεδρικό/α φωτιστικό/α σύστημα/τα. Όπως το λέει και η ονομασία τους, τα έχουμε για την περίπτωση που αστοχήσει το κύριο φωτιστικό. Είναι και αυτό σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού, του σύγχρονου αυτοδύτη. Τις περισσότερες φορές, για καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα, ένα μόνο εφεδρικό φωτιστικό είναι αρκετό. Για καταδύσεις σε περιβάλλον οροφής όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο. Τα εφεδρικά φωτιστικά προσαρμόζονται στους ιμάντες του συστήματος του back plate ακριβώς κάτω από τα D-Ring, με σκυλόκλειδο και σαμπρέλα.

Στεγανή στολή. Στους μαθητές της σχολής μας συνηθίζουμε να λέμε πως το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσουν, είναι η στεγανή στολή. Με τη σωστή επιλογή θα μπορούν να καταδύονται τους περισσότερους μήνες του έτους, χωρίς να τους προβληματίζει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες και οι δυνατότητες για πραγματοποίηση καταδύσεων σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως λίμνεςcavern, σπήλαια κλπ. Επιπροσθέτως, όσο αυξάνονται οι βαθμίδες εκπαίδευσης και εμπειρίας τόσο πιο εξοικειωμένοι θα είναι με τη χρήση της. Το υλικό της θα πρέπει να είναι trilaminate και σε καμία περίπτωση neopren, μιας και με το neopren καταλήγουμε υπέρβαροι στο μέγιστο βάθος. Λοιπά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μπροστινό φερμουάρ, μεγάλες τσέπες στο πλάι και ίσως ουροκαθετήρα - P-Valve.


Θερμοεσώρουχο. Φοριέται κάτω από τη στεγανή στολή, υπάρχει σε διάφορα πάχη και η επιλογή του πάχους ή αλλιώς της ικανότητας θερμομόνωσης, εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού που πραγμτοποιούνται οι καταδύσεις. 


Σημαδούρα επιφανείας ή αλλιώς Surface Marker Buoy (SMB). Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε δύτη ακόμα και από το επίπεδο του Open Water. Χρησιμεύει για την πραγματοποίηση της στάσης ασφαλείας, την ελεύθερη ανάδυση στο μπλε μακριά από τη γραμμή ανόδου - καθόδου, τον εντοπισμό των δυτών που αναδύονται μακριά από το σημείο εισόδου - εξόδου και τη σήμανση σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία σκαφών. Θα πρέπει να είναι κλειστού τύπου, να έχει βαλβίδα εκτόνωσης και βαλβίδα εισαγωγής αέρα, όμοια με αυτή του ρυθμιστή πλευστότητας ώστε να είναι δυνατή η πλήρωσή του ακόμα και με το σωληνάκι τροφοδοσίας του BCD ή της στεγανής. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη αλλά του μέτρου είναι συνήθως αρκετό και καλύπτει μεγάλο εύρος αναγκών. Δείτε εδώ τον τρόπο συναρμολόγησης. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Spool. Συμπληρωματικό αξεσουάρ του SMB μιας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να στείλουμε τη σημαδούρα στην επιφάνεια. Έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τη μορφή της κατάδυσης, όπως για παράδειγμα στην σπηλαιοκατάδυση, τη ναυαγιοκατάδυση, τη χαρτογράφηση και ο κάθε δύτης χρειάζεται να έχει πάντα δύο από αυτά. Το ένα ενσωματωμένο στο SMB και το άλλο για επίλυση πιθανών προβλημάτων ή συμπληρωματικών χρήσεων. Προσοχή!!! Το spool είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας σώσει τη ζωή, μπορεί όμως και να σας την πάρει αν δεν έχετε εκπαιδευτεί στη σωστή του χρήση.


Σάκος ανέλκυσης. Απαραίτητος όταν πραγματοποιούνται καταδύσεις βαθύτερες των 60 - 65 μέτρων μιας και το βάρος του όγκου των φιαλών που φέρει ο δύτης, είναι αρκετά μεγαλύτερο και το SMB δεν είναι αρκετό ώστε να κρατήσει τον δύτη μαζί με τον εξοπλισμό του. Αποθηκεύεται στο μαλακό κάλυμμα του back plate και είναι συνδεδεμένος με το reel (δείτε πιο κάτω). Τα χαρακτηριστικά του παραμένουν ίδια με αυτά του SMB. Δείτε εδώ τον τρόπο αποθήκευσης. 

Reel. Ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ το οποίο χρησιμοποιείται εκτενός σε καταδύσεις Cavern, σπηλαιοκαταδύσεις, ναυαγιοκαταδύσεις και όχι μόνο. Απεριόριστες εφαρμογές ανάλογα με τη μορφή κατάδυσης. Αν είστε δύτης Cavern ή σπηλαιοδύτης ή αν έχετε κάνει την ειδικότητα της ναυαγιοκατάδυσης είστε πολύ τυχεροί. Το reel μπορεί να σας προσφέρει χιλιάδες καταδύσεις εξάσκησης μιας και η σωστή και αποτελεσματική του χρήση είναι τέχνη η οποία και διδάσκεται και εξελίσσεται. Αυτό που χρειάζεται να εξασφαλίσουμε όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε το δικό μας reel, είναι να είναι κλειστού τύπου, ώστε να αποφύγουμε μπλέξιμό του, περιπλοκές και γενικά δυσκολίες στη χρήση. Δείτε εδώ τους τύπους που υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τον καθ' έναν εξ' αυτών.

Διαβάστε επίσης εδώ τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν επιλέξεις καταδυτικό κομπιούτερ. 

Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν επιλέξεις spool και reel.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου