Βασική Φροντίδα Rebreather - Εργαλεία και Ανταλλακτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Είσαι ήδη προνομιούχος ιδιοκτήτης μιας συσκευής rebreather ή σκέφτεσαι να αποκτήσεις;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι απαιτείται για την φροντίδα αυτών των συσκευών ώστε να συμπεριλάβεις στον τα προϋπολογισμό σου πριν την επιλογή συσκευής και να μη βρεθείς προ εκπλήξεων με κόστη και διαδικασίες που δεν είχες υπολογίσει.

Μετά από κάθε κατάδυση το reberether σου θα χρειαστεί στα σίγουρα μια βασική φροντίδα η οποία τις περισσότερες φορές θα συμπεριλαμβάνεται με τη μορφή check-list στο εγχειρίδιο χρήστη που θα προμηθευτείς μαζί με τη συσκευή απ’ τον κατασκευαστή.

Σε αυτό το check-list θα υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν πρόκειται να καταδυθείς την επόμενη μέρα ή αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις ξανά μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Σε οποιαδήποτε απ τις δύο περιπτώσεις το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τη συσκευή σας ξεκινώντας από την breathing loop την οποία και θα πρέπει να καθαρίσετε αμέσως με τα κατάλληλα υλικά που συστήνονται από τον κατασκευαστή, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων  και παθογόνων.

Τα προϊόντα που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι τα Steramine, Virkon, Betadine.

SteramineVirkon

Η breathing loop είναι επί της ουσίας η προέκταση των πνευμόνων και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε αναπτύσσεται σε περιβάλλον με υγρασία γιατί μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης.

Οι συσκευές rebreather, όπως και ο καθιερωμένος εξοπλισμός για καταδύσεις ανοιχτού κυκλώματος, χρειάζεται σέρβις ανά χρονικά διαστήματα.
Η χρονική περίοδος που απαιτείται για την κάθε συσκευή αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήστη.

Υπάρχουν μέρη της συσκευής που μπορεί να αντικαταστήσει ο ίδιος ο χρήστης αλλά χρειάζεται να γίνεται κατόπιν προγραμματισμού, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους σένσορες οξυγόνου.

Για πιο εξειδικευμένες αλλαγές και συντήρηση η συσκευή θα πρέπει να αποστέλλεται στο εξουσιοδοτημένο και πιστοποιημένο απ’ τον κατασκευαστή τεχνικό.

Καθαρισμός ηλεκτρικών επαφών
 • Χρησιμοποιείτε πάντα καθαριστικά που προορίζονται αποκλειστικά για τις πολύτιμες μεταλλικές επαφές μιας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και μπορούν να κρατήσουν μόλυνση ή να πάθουν ζημιά κατά τον καθαρισμό.
 • Μη χρησιμοποιείτε κοινά καθαριστικά – διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό καταδύσεων ανοιχτού κυκλώματος.
 • Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή αλλού είδους καθαριστικά τα οποία περιέχουν αποστάγματα πετρελαίου.
 • Μην τοποθετείτε γράσο σιλικόνης στις επαφές.
 • Μην χρησιμοποιείτε κοινή γόμα για τον καθαρισμό επαφών που έχουν επίστρωση μιας και μπορεί να αφαιρέσει μέρος της επίστρωσης, προκαλώντας προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Το καθαριστικό επαφών DeoxIT Gold GN5 είναι το ιδανικότερο για τον καθαρισμό και συντήρηση των ηλεκτρικών επαφών της συσκευής ή του καταδυτικού κομπιούτερ που βρίσκεται πάνω σε αυτήν. Είναι επίσης μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον.


Εργαλεία
Υπάρχουν κάποια πρόσθετα εργαλεία και αξεσουάρ που μπορεί να έρθουν μαζί με τη συσκευή σας, αλλά θα πρέπει να αποκτήσετε κι εσείς μερικά προκειμένου να κάνετε τον χειρισμό της συσκευής σας ευκολότερο και αποδοτικότερο. 

Μερικά από αυτά που προτείνονται είναι:
 • Αναλυτής οξυγόνου.
 • Ταινία μαρκαρίσματος και μαρκαδόρος.
 • Ηλεκτρονική συσκευή (κινητό – τάμπλετ) που να περιέχει όλα τα check-list.
 • Ειδικό γράσο για χρήση με οξυγόνο όπως το Tribolube71, Christolube MCG111, ή Corning 7 silicone.
 • Εργαλεία αφαίρεσης o-ring.
 • Οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό λεπτών σημείων.
 • Καθαριστικά παθογόνων σε ταμπλέτες.
 • Μια λεκάνη για την συγκέντρωση και καθαρισμό των τμημάτων της συσκευής.
 • Λευκό ξύδι για την απομάκρυνση νατράσβεστου από το scrubber εφόσον επιτρέπεται απ’ τον κατασκευαστή.
 • Μια nylon βούρτσα όπως αυτή που καθαρίζουν τα μπιμπερό των μωρών.
 • Γάντια και προστατευτικά ματιών για το πακετάρισμα της νατράσβεστου πριν την κατάδυση.
 • DeoxIT Gold N5 για τις επαφές.
 • Μεγεθυντικό φακό για την επιθεώρηση μικρών τμημάτων της υσκευής.


Ανταλλακτικά
Μερικοί κατασκευαστές όπως του JJ-CCR, HOLLIS Prism2 Tek με την αγορά της συσκευής προμηθεύουν και ένα σετ ανταλλακτικών πρώτης ανάγκης, όπως ένα σετ O-Rings, μπαταρίες και φίλτρα sriment.   

Οι σένσορες οξυγόνου είναι κάτι ακόμα που θα πρέπει να έχετε εφεδρικούς. Όχι απαραίτητα ολόκληρο σετ αλλά τουλάχιστον δύο, ειδικά σε περίπτωση που είναι δυσεύρετοι στην τοπική αγορά.

Αν και γνωρίζουμε πως οι σένσορες έχουν ημερομηνία λήξης και ότι μπορεί να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ τους εφεδρικούς, δυστυχώς είναι απ’ τα πράγματα με τα οποία χρειάζεται να συμβιβαστούμε αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Σε περίπτωση που σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, θυμηθείτε ότι θα μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε στον αναλυτή οξυγόνου ακόμα και μετά τη λήξη τους.

Λοιπά O-Ring, επιστόμια, τάπες, σωλήνες χαμηλής πίεσης είναι και αυτά εξαιρετικά χρήσιμα να υπάρχουν στην συλλογή με τα ανταλλακτικά σας.

Σπουδαιότερης σημασίας απ’ αυτά είναι τα επιστόμια μιας και μπορεί να γίνουν αιτία που θα πλημμυρίσει η συσκευή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με τα rebreather μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@seabreaze.gr ή στο info@technicaldivertraining.com       

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου