9 + 4 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζεις Πριν Επιλέξεις Rebreather και Εκπαιδευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια


Όπως υποσχεθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο ''Κατασκευαστές, Στάνταρντς και Προγράμματα Εκπαίδευσης Rebreather'', σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα κριτήρια επιλογής οργανισμού και εκπαιδευτή.

Στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει τους δύτες που έχουν ήδη βρει τις πιθανές συσκευές που καλύπτουν τις καταδυτικές τους ανάγκες, να αποκτήσουν καλύτερη άποψη για την επόμενη απόφαση που είναι ο οργανισμός πιστοποίησης και ο εκπαιδευτής.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο η RESA και οι κατασκευαστές συσκευών είναι αυτοί που τελικά καθορίζουν τα πρότυπα από την κατασκευή μέχρι και τα check lists που πρέπει να χρησιμοποιούνται απ’ τον χρήστη – δύτη, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να γίνει κανείς δύτης και εκπαιδευτής.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι οργανισμοί και οι εκπαιδευτές είναι υπεύθυνοι, εφαρμόζοντας τις οδηγίες να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας, λειτουργώντας προς όφελος τόσο των κατασκευαστών, όσο και των τελικών χρηστών – καταναλωτών.


Ο αριθμός των εκπαιδευτών rebreather αν και είναι ακόμα σχετικά μικρός, όλο και μεγαλώνει.
Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση σε κάποιες συσκευές μπορεί να μην είναι διαθέσιμη από κάποιους οργανισμούς πιστοποίησης αυτοδυτών.

Έτσι λοιπόν εύλογα καταλήγουμε στο να βασίσουμε την επιλογή του οργανισμού πιστοποίησης με κριτήριο τον εκπαιδευτή ο οποίος μπορεί να διδάξει την συσκευή της επιλογής μας.
Αυτή είναι και η σπουδαιότερη απόφαση που χρειάζεται να πάρουμε.

Η επιλογή της καταλληλότερης συσκευής είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι, μιας και λόγο του αυξημένου αρχικού κόστους απόκτησης και εκπαίδευσης περιορίζεται κατά πολύ η δυνατότητα απόκτησης μιας δεύτερης και τρίτης, όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε για παράδειγμα με έναν ρυθμιστή πλευστότητας ή ρυθμιστή αναπνοής.


Παρ’ όλα αυτά η επιλογή του εκπαιδευτή παραμένει η σπουδαιότερη απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε μιας και όλο και περισσότερες συσκευές κάνουν την εμφάνιση τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων να ορίσουμε – ανακαλύψουμε και το επίπεδο εμπειρίας.

Συμβαίνει δηλαδή ότι ακριβώς συνέβη και με τις καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – sidemount, όπου ενώ το 2010 υπήρχε ένας ιδιαίτερα περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτών, αυτός ξεκίνησε να αυξάνεται μέσα από τις ίδιες τις εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού για καταδύσεις sidemount, οι οποίες παρήγαγαν εκτός από εξοπλισμό και εκπαιδευτές, μέσα από επαγγελματικές συμφωνίες – συνεργασίες με οργανισμούς πιστοποίησης αυτοδυτών.

Το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει η κακής ποιότητας εκπαίδευση και τα εξαιρετικά χαμηλά κόστη εκπαίδευσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων εξοπλισμού.


Η πρώτη προσέγγιση στα θέματα σωστής επιλογής εκπαιδευτή rebreather είναι τα ίδια με αυτά που αναφερόντουσαν στην σελίδα του καταδυτικού μας κέντρου, στη σελίδα, του Steve Bogaerts, του Steve Martin κλπ, σχετικά με το sidemount.
 • Κάνει ο εκπαιδευτής της επιλογής σας καταδύσεις σε περιβάλλον όμοιο με αυτό που πρόκειται να διεξάγετε καταδύσεις;
 • Κάνει εφαρμοσμένες καταδύσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα ή αρκείται μόνο στις εκπαιδεύσεις και τα ελεγχόμενα σενάρια κατά τη διάρκεια αυτής; 

Το 2005 στο πανεπιστήμιο της Χαβάης ο Δρ Richard Pyle ο οποίος από το 1994 έχει αρκετά ''χιλιόμετρα'' με το MK-5P έκανε την σωστότερη μέχρι σήμερα προσέγγιση ως προς την απόκτηση εμπειρίας στα rebreather.

Είπε: ‘’Μετά τις πρώτες δέκα (10) ώρες κατάδυσης με το rebreather ήμουν expert. Μετά από άλλες σαράντα (40) ώρες κατάδυσης θεώρησα τον εαυτό μου αρχάριο. Αφού είχα συμπληρώσει εκατό (100) ώρες διαπίστωσα ότι είμαι απλά πολύ αρχάριος (beginner). Τώρα που έχω περάσει τις διακόσιες (200) ώρες αισθάνομαι … weenie J (ψάξτε για την μετάφραση) J

Θεωρώντας τώρα ότι ο εκπαιδευτής της επιλογής σας έχει τις 50 έως 100 ώρες που απαιτούνται ανάλογα με τον οργανισμό πιστοποίησης, σαν υποψήφιος πελάτης έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ερευνήσετε για το που και πως απέκτησε την εμπειρία του και τις ώρες κατάδυσης, ώστε να καταλάβετε αν μπορεί  πραγματικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σας.


Εννιά (9) πράγματα που πρέπει να μάθεις για τον εκπαιδευτή.
 • Έχει την/τις δική του συσκευή και πόσο συχνά καταδύεται με αυτή/ες; - Εκπαιδεύουν διάφορες συσκευές ή είναι ειδικοί σε μία;
 • Φροντίζουν με επαγγελματισμό την συσκευή τους; - Πιστοποιείται και από άλλους;
 • Έχουν πραγματική εμπειρία από πραγματικές καταδύσεις, πέραν αυτών που διεξάγουν για σκοπούς εκπαίδευσης; Είναι τα περιβάλλοντα στα οποία έχει πραγματοποιήσει αυτές τις καταδύσεις παρόμοια με αυτά που θα πραγματοποιείτε καταδύσεις κι εσείς;
 • Έχουν σε ισχύ την ιδιότητα του εκπαιδευτή και ασφάλεια;
 • Διαφαίνεται ο επαγγελματισμός του από το κόστος της εκπαίδευσης, με τρόπο που να δικαιολογούνται η επένδυση σε εξοπλισμό και εκπαίδευση του ίδιου;
 • Βρίσκεται στις λίστες του οργανισμού ή/και του κατασκευαστή;
 • Θεωρείται πρότυπο στην καταδυτική κοινότητα;

Όταν τελικά καταφέρετε να πιστοποιηθείτε στη χρήση μιας συσκευής rebreather, στην πραγματικότητα πιστοποιείστε για τη διενέργεια καταδύσεων σε περιβάλλον όμοιο με αυτό της εκπαίδευσης.

Αν για παράδειγμα οι εκπαιδευτικές σας καταδύσεις έγιναν στην Ελλάδα, στην ανοιχτή θάλασσα το καλοκαίρι φορώντας την στολή υγρού τύπου ή ακόμα και τη στεγανή και σχεδιάζετε καταδύσεις σε κρύα βαθιά ναυάγια το χειμώνα, θα πρέπει να προηγηθεί ένα είδος προπαίδευσης ή το ανάλογο επίπεδο εκπαίδευσης.

Όπως ίσως γίνεται αντιληπτό το ζήτημα του οργανισμού από τον οποίο θα πιστοποιηθείτε παίζει τον μικρότερο ρόλο.


Τα βήματα που θα σας βοηθήσουν ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα κάνετε την σωστότερη για εσάς και όχι για τον εκπαιδευτή, το καταδυτικό κέντρο και τον έμπορο επιλογή είναι:
 • Επικεντρωθείτε σε ένα από τα τρία περιβάλλοντα κατάδυσης (ανοιχτή θάλασσα, ναυάγια, σπήλαια). Συστήνεται η ανοιχτή θάλασσα μιας και εκεί θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην εκπαίδευση. Τουλάχιστον για αρχή.
 • Στη συνέχεια επιλέξτε προσεκτικά το rebreather σας. Θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει ανάγκες σε βάθος χρόνου ανάλογα με τις βλέψεις σας και τους καταδυτικούς σας στόχους. Όχι ανάγκες του οργανισμού, του εκπαιδευτή ή του εμπόρου. Ειδικά αν ο ίδιος ο έμπορος δεν καταδύεται γενικά και με rebreathers ειδικά!!! Δεν υπάρχουν συσκευές για recreational και για technical, όπως δεν υπάρχει recreational και technical εξοπλισμός ανοιχτού κυκλώματος. Υπάρχουν συσκευές – εργαλεία - εξοπλισμός που εξυπηρετούν συγκεκριμένες καταδυτικές ανάγκες – απαιτήσεις των δυτών!!!  Διαβάστε τα βασικά κριτήρια εδώ.
 • Κατόπιν επιλέξτε τον εκπαιδευτή με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Να θυμάστε ότι έχετε πάντα την δυνατότητα και την επιλογή να πραγματοποιήσετε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι σε κάποια άλλη χώρα.
 • Αν δεν είστε σίγουροι ότι η συσκευή που επιλέξατε πρώτη είναι η καταλληλότερη μην προχωρήσετε στην αγορά της προτού βεβαιωθείτε. Τα πρώτα επίπεδα σε οποιονδήποτε οργανισμό επιτρέπουν την εκπαίδευση με συσκευή που την έχετε προμηθευτεί από τον εκπαιδευτή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να δοκιμάσετε και να εκπαιδευτείτε και στις υπόλοιπες συσκευές που θεωρείτε ότι εξυπηρετούν τις καταδυτικές σας ανάγκες, εξασφαλίζοντας την σωστότερη για εσάς αγορά – επένδυση.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε για να ξεκινήσετε μια αντικειμενική και χωρίς συμφέροντα έρευνα είναι να περιηγηθείτε στην ενότητα του Blog μας ''Rebreather'' εδώ.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή/και διευκρίνιση σχετικά με συσκευές, οργανισμούς και εκπαίδευση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου