SIDEMOUNT: Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα - Αφαίρεση και Επανατοποθέτηση Φιαλών

Δεν υπάρχουν σχόλια
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των καταδύσεων sidemount στην ανοιχτή θάλασσα και στην αφαίρεση και επανατοποθέτηση φιαλών στην επιφάνεια και υποβρυχίως.

Σκοπός του άρθρου είναι να βοηθήσει όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι ή σκέφτονται να εκπαιδευτούν στην κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης να κατανοήσουν σωστότερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  της κατάδυσης sidemount καθώς και τις προϋποθέσεις κάτω απ’ τις οποίες μπορούν να αφαιρούν και να επανατοποθετούν τις φιάλες τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες ή και επικίνδυνες καταστάσεις υποβρυχίως.  
Αν και από το 1940 περίπου που η μονή φιάλη χρησιμοποιείται για κατάδυση με σκοπό την αναψυχή ο καταδυτικός εξοπλισμός όλο και βελτιώνεται αλλά χωρίς ουσιώδης αλλαγές και με πολύ μικρές αλλαγές.

Η μεγάλη αλλαγή που ήρθε από τους δύτες που έφεραν την καταδυτική τους φιάλη στην πλάτη ήταν η ανακάλυψη του ρυθμιστή πλευστότητας με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα και η υιοθέτηση της εφεδρικής πηγής παροχής αέρα (χταπόδι).

Γενικά η έννοια της εφεδρείας προέρχεται από τους δύτες που έφεραν είτε μία είτε δύο φιάλες στην πλάτη.

Τα πρώτα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με την εμφάνιση της κατάδυσης sidemount ήταν από τη μία οι δύτες που ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με την εκπαίδευση τους στο επίπεδο του technical να αναρωτιούνται  αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι σπηλαιοδύτες ώστε να αυξήσουν την ασφάλεια και την αυτάρκεια και από τη άλλη οι διαφωνίες σχετικά με το αν είναι ασφαλέστερη η χρήση δύο ανεξάρτητων ή δύο ενωμένων φιαλών με γέφυρα απομόνωσης (manifold).

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το αν το sidemount χρειάζεται και αν είναι ασφαλέστερο για καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα από δύτες αναψυχής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το επίπεδο που έχει φτάσει η κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης σήμερα, μπορούμε να πούμε είχε την μεγαλύτερη και πιο ραγδαία εξέλιξη στα συστήματα κατάδυσης.
Πλεονεκτήματα

Ρίχνοντας τώρα μια ματιά στα γενικά οφέλη της κατάδυσης sidemount αναγνωρίζουμε τα εξής:
 • Περισσότερο αέριο συγκριτικά με την μονή φιάλη
 • Ευκολότερη πρόσβαση στα κλείστρα και τα πρώτα στάδια
 • Πρόσβαση σε μονές φιάλες σε οποιοδήποτε καταδυτικό κέντρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 • Κανένας περιορισμός στο εύρος κινήσεων του αυχένα και της πλάτης
 • Πιο άνετη και ξεκούραστη μεταφορά μίας μίς φιάλης είτε για καταδύσεις από ακτή είτε από σκάφος
 • Δε χρειάζεται να ρυθμίζεις τα τσέρκια και τις ντίζες για την προσαρμογή του BCD
 • Εύκολη εφαρμογή σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος σώματος
 • Λιγότερος εξοπλισμός και βάρος για τη διενέργεια ταξιδιών
 • Πιο άνετη προσαρμογή του εξοπλισμού και της/των φιαλών σε άτομα με αναπηρία
 • Για τους λάτρεις των ναυαγίων, πρόσβασή σε περιοχές που με τη φιάλη στην πλάτη είναι αδύνατη.


Μειονεκτήματα

Η δυνατότητα χρήσης δύο φιαλών, κατ επέκταση και περισσότερου αερίου έχει και κάποια μειονεκτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση και προσοχή.
 • Δυνατότητα αύξησης του χρόνου παραμονής υποβρυχίως πέρα απ’ τα όρια των πινάκων αέρα και nitrox
 • Αύξηση βάθους ή απόστασης απ’ το σημείο εισόδου εξόδου
 • Απώλεια θερμότητας εξ αιτίας της αυξημένης παραμονής υποβρυχίως
 • Αύξηση πιθανοτήτων απαίτησης διαδικασιών αποσυμπίεσης
 • Αυξημένες πιθανότητες δυσλειτουργίας του εξοπλισμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Είναι απίστευτα εύκολο να περάσει κανείς από την σπορ κατάδυση – κατάδυση αναψυχής στην τεχνική κατάδυση. 
Πρόκειται κυριολεκτικά για λεπτά του χρόνου τα οποία θα κάνουν τη διαφορά, για τα οποία όμως χρειάζονται ώρες στον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κατάδυσης και του εξοπλισμού.
Αφαίρεση – Επανατοποθέτηση φιαλών

Η μερική ή ολική αφαίρεση – επανατοποθέτηση των φιαλών sidemount τώρα είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του.

Για τις σπορ καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορεί ο δύτης να χρειαστεί  να αφαιρέσει και να επανατοποθετήσει τις φιάλες.

Στα σίγουρα είναι κάτι που ο δύτης πρέπει να κάνει στην επιφάνεια για να βγει στην ακτή ή να ανέβει στο σκάφος και μάλιστα είναι και ένα απ’ τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του sidemount.

Η αφαίρεση και επανατοποθέτηση τους όμως προκειμένου να περάσει σε στενές περιοχές υφάλων, ναυαγίων και σπηλαιωμάτων δεν ενδείκνυται μιας και αυτή ορίζεται ως κατάδυση σε περιβάλλον οροφής, για την οποία απαιτείται διαφορετικού είδους εκπαίδευση και δεξιότητες.

Οι δύτες που έχουν την επιθυμία για τέτοιου είδους καταδύσεις θα πρέπει να απευθυνθούν σε εκπαιδευτές οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι και μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση για καταδύσεις σε περιβάλλον οροφής.

Είναι λοιπόν βέβαιο πως η αφαίρεση – επανατοποθέτηση φιαλών για σπορ καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα ΔΕΝ συστήνονται  για τους παρακάτω λόγους:
 • Απώλεια ισορροπίας το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη ανάδυση. Ακόμα χειρότερα αν η κατάδυση απαιτεί αποσυμπίεση.
 • Απώλεια αερίου ως αποτέλεσμα απώλειας της φιάλης, όπου σε συνδυασμό με το προηγούμενο σενάριο ο δύτης θα έχει πλέον χάσει και το αέριο που απαιτείται για την πραγματοποίηση της ανάδυσης.
 • Να έχετε επίσης στην άκρη του μυαλού σας ότι η αφαίρεση ή η τοποθέτηση φιαλών στην επιφάνεια μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην περίπτωση που η φιάλη ξεφύγει απ’ τα χέρια του δύτη και είτε χαθεί, είτε χτυπήσει άλλον δύτη που βρίσκεται ακόμα υποβρυχίως πραγματοποιώντας την στάση ασφαλείας.


 Cavern sidemount diver


Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα:
 • Επιλογή πάχους του λαστιχόσκοινου που συγκρατεί τις φιάλες, αναλογικά με τον όγκο και το βάρος τους
 • Διάταξη που θα αποφασίσετε ότι είναι σωστότερη για τη συγκράτησή των φιαλών (μονοκόμματο ή θηλιές)
 • Με δεδομένο ότι είναι κάτι που θα διδαχτείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας, φροντίστε να κάνετε εξάσκηση στα βήματα και τις διαδικασίες αφαίρεσης – επανατοποθέτησης, ξεκινώντας α' την επιφάνεια και στα ρηχά, αποφεύγοντας τις περιοχές με μεγάλο βάθος. 


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το επόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να πάρετε μέρος επικοινωνήστε μαζί μας εδώ ή κάντε Like στην Fun Page σελίδα του καταδυτικού μας κέντρου εδώ για να λάβετε την ειδοποίηση.

Καλή εβδομάδα και καλές καταδύσεις!!!

        

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου