Sidemount - Μακρύς Σωλήνας ή 2 x 1μ

Δεν υπάρχουν σχόλιαΣε αυτό το άρθρο περιγράφονται οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο διαφορετικών διατάξεων των ρυθμιστών για καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – sidemount.

Στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει
 • Δύτες που καταδύονται με αυτή τη διάταξη να κατανοήσουν τις πρακτικές διαφορές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σωστότερη, ανάλογα με το είδος της κατάδυσης και το περιβάλλον και
 • Δύτες οι οποίοι σκέφτονται να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στο sidemount, να κάνουν τη σωστότερη γι’ αυτούς επιλογή, ανάλογα με τους μακροπρόθεσμους καταδυτικούς τους στόχους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις στο διαδίκτυο, σχετικά με την διαμόρφωση των σωλήνων των ρυθμιστών αναπνοής, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν την κλασική Hogarthian διάταξη με χρήση μακρύ σωλήνα μήκους 2μ και τη χρήση σωλήνων ενός μέτρου στον κάθε ρυθμιστή. 
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, η κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – sidemount υπάρχει από πολύ παλιά και άρχισε να προσφέρεται σαν πρόγραμμα εκπαίδευσης στο ευρύ κοινό, περίπου το 2009.

Στην Ελλάδα είχαμε την χαρά και την τιμή να είμαστε η πρώτη σχολή που έφερε αυτή την μορφή κατάδυσης, παρέχοντας ολοκληρωμένη εκπαίδευση και λύσεις, τόσο στα θέματα κατάδυσης, όσο και καταδυτικού εξοπλισμού για sidemount.

Εξετάζοντας τα στοιχεία της ανακάλυψης και της εξέλιξης της κατάδυσης με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι πρώτοι σπηλαιολόγοι οι οποίοι έγιναν σπηλαιοδύτες το 1960, δεν χρησιμοποιούσαν μακρύ σωλήνα 2μ, μιας και η Hogarthian διάταξη έκανε την εμφάνισή της το 1980.
(μάθε περισσότερα για την
Hogarthian διάταξη εδώ)

Μέχρι το 2006 – 2007 το βάρος είχε πέσει στις κατασκευές εξαρτήσεων -  harnesses για sidemount και το 2009 ο πασίγνωστος πλέον Steve Bogaerts παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης και εξοπλισμού, το οποίο ακολούθησε τα πρότυπα της τότε DIR φιλοσοφίας, ως προς τον εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας μακρύ σωλήνα 2μ.
Αυτή η διάταξη άρχισε να αποκαλείται από τους δύτες ως Bogarthian.

Και ενώ βλέπουμε ότι η δυνατότητα χρήσης δύο σωλήνων του ενός μέτρου αναφέρεται στα εκπαιδευτικά Power Points και τις σημειώσεις των Steve Bogaerts και Steve Martin, για εξερευνητικές – solo καταδύσεις, διαπιστώνουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης. Δεν το διδάσκεται στην πράξη δηλαδή ο υποψήφιος δύτης.


 Sidemount Cavern Diver


Αν παρατηρήσουμε τις δημοσιεύσεις και τους τρόπους προώθησης των πλεονεκτημάτων αυτής της μορφής κατάδυσης, όπως αυτές παρουσιάζονται από το 2009, θα διαπιστώσουμε δύο πράγματα.
 • Η εκπαίδευση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, άρα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που να ωφελούν γυναίκες, άτομα με αναπηρία, άτομα με προβλήματα στην πλάτη, αλλά και πλεονεκτήματα ισορροπίας, πλευστότητας και γενικότερα υδροβιότητας. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι πιο ‘’εμπορική’’
 • Η εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει τεχνικές και διαδικασίες εξερευνητικών καταδύσεων σε περιβάλλον οροφής. Αυτό είναι κάτι που σε οποιαδήποτε από τις τρείς μορφές κατάδυσης (Backmount, Sidemount, Rebreather), έρχεται με τον καιρό μέσα από επίπεδα προχωρημένης εκπαίδευσης και φυσικά της απαιτούμενης εμπειρίας που πρέπει να αποκτηθεί από το ένα επίπεδο στο άλλο.Το 2013 κάνει την εμφάνισή της μια εκπαίδευση sidemount, η οποία σκοπό και στόχο έχει να εκπαιδεύσει, κυρίως τους δύτες αυτούς που έχουν ξεκάθαρο στόχο την εξερευνητική κατάδυση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν μπορεί να την παρακολουθήσει και κάποιος/α που απλά θέλει να ωφεληθεί τα πλεονεκτήματα της κατάδυσης με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης – sidemount, όπως αυτά παρουσιαζονται από το 2009.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκπαίδευσης είναι ότι η διάταξη των ρυθμιστών αναπνοής απαιτεί τη χρήση δύο σωλήνων του ενός μέτρου και χρήση κράνους εξοπλισμένο με το/τα εφεδρικά φωτιστικά συστήματα.


Οι πρώτες διαδικτυακές αντιδράσεις ήρθαν όταν παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα, η δομή και οι απαιτήσεις του, με τους υπέρμαχους του μακρύ σωλήνα να προβάλλουν τις ενστάσεις τους, άλλοτε με κομψό και άλλοτε με εντελώς άκομψο τρόπο.

Άρχισε δηλαδή να επαναλαμβάνεται η ίδια ακριβώς ιστορία με τους DIR και τους Strokes, εξ’ αιτίας λανθασμένων δηλώσεων, εκφράσεων και απόψεων, οι οποίες άλλες φορές προέρχονταν από πολύ παθιασμένους εκπροσώπους – εκπαιδευτές, είτε από ανθρώπους – δύτες οι οποίοι είχαν μια πολύ επιδερμική ενασχόληση με το θέμα.

Ωστόσο τα πράγματα γύρο από το DIR έχουν αλλάξει κατά πολύ και πλέον όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως τελικά δεν πρόκειται για δόγμα, αλλά για μια γενικότερη προσέγγιση της κατάδυσης η οποία βασίζεται στις ορθές πρακτικές ασφαλούς κατάδυσης την αντικειμενικότητα και την τεκμηρίωση.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με αυτές τις δύο διατάξεις του εξοπλισμού για καταδύσεις sidemount.


Ποτέ τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Χρειάζεται να σκεφτούμε αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο διαμορφώσεων, να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε και τέλος να πάρουμε την καλύτερα τεκμηριωμένη απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να εξελιχθούμε καταδυτικά.


Για το λόγο ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε διαμόρφωσης ξεχωριστά, λαμβάνοντας κυρίως υπ’ όψιν την κατάδυση σε περιβάλλον οροφής, μιας και από εκεί ξεκίνησε και εκεί μπορεί να φτάσει κανείς, εφόσον εκπαιδευτεί.

Να θυμάσαι πως η κατάδυση σε περιβάλλον οροφής είναι η κορωνίδα και η μητέρα της κατάδυσης.

Ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται οι σύγχρονοι δύτες είναι σαν να πρόκειται να κάνουν κατάδυση σε σπήλαια ή στο εσωτερικό των ναυαγίων, άσχετα με το αν θα το κάνουν ή όχι.


Το σίγουρο είναι πως αυτοί οι σύγχρονοι δύτες μαθαίνουν από αρκετά νωρίς, να καλλιεργούν τον τρόπο σκέψης και κατάδυσης αυτόν, που θα τους εξασφαλίσει την ασφάλεια, την ευελιξία και την ευχαρίστηση υποβρυχίως.

   
Sidemount Long Hose Setup

Πλεονεκτήματα
 • Μεικτές ομάδες με δύτες sidemount και backmount
 • Ικανοποιητική χρήση – διαχείριση του μακρύ σωλήνα εφόσον υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με την Hogarthian διάταξη.
 • Ευκολία στην εύρεση εκπαιδευτή
 • Κολύμβηση του δύτη που έμεινε από αέριο μπροστά από τον δότη, το οποίο επιτρέπει στον δότη να διατηρεί διαρκή οπτική επαφή με τον λήπτη.

Μειονεκτήματα
 • Ο λήπτης πρέπει διαρκώς να συγκρατεί το δεύτερο στάδιο του δότη όταν η κολύμβηση πραγματοποιείται με τον έναν δύτη πίσω από τον άλλον (single file).
 • Στην περίπτωση που οι δύο δύτες πρέπει να περάσουν από στένωμα, αυξάνονται οι πιθανότητες διατάραξης του ιζήματος και να χαθεί η πολύ σημαντική οπτική επαφή μεταξύ τους.
 • Δυνατότητα παροχής αερίου σε δύτη που του έχει τελειώσει, μόνο με τον μακρύ σωλήνα.
 • Καθυστέρηση στην επίλυση περιστατικού διακοπής παροχής αερίου όταν ο μακρύς σωλήνας βρίσκεται ασφαλισμένος στο δεξί D-Ring.
 • Το δεύτερο στάδιο του μακρύ σωλήνα κρέμεται όταν αυτό είναι ασφαλισμένο, σε απόσταση απ’ το σαγόνι τέτοια, που αυξάνονται οι πιθανότητες καταστροφής του ή και περιπλοκής.
 • Δυσκολία στην επανατοποθέτηση του μακρύ σωλήνα μετά την επίλυση περιστατικού διακοπής παροχής αερίου, το οποίο θα αποφέρει καθυστερήσεις ή περιπλοκές και χάσιμο οπτική επαφής με τους υπόλοιπους δύτες ή/και το περιβάλλον, στις περιπτώσεις καταδύσεων που απαιτούν αποσυμπίεση ή επίλυση περιστατικού εκτάκτου ανάγκης το οποίο σχετίζεται με τον μίτο.
 • Περίπτωση περιπλοκής ή αστοχίας σε πολύ στενά περάσματα που απαιτείται η τεχνική no mount.

 PADI Advanced Open Water - Sea BreazeSidemount – 2X1m Hoses

Πλεονεκτήματα
 • Άμεση ανταπόκριση σε περιστατικό διακοπής παροχής αερίου, διατηρώντας τη βασική αρχή του DIR, Share What You Breathe, που σημαίνει δώσε αυτό απ’ το οποίο αναπνέεις.
 • Και τα δύο δεύτερα στάδια σε θέση που μπορείς να αναπνεύσεις, ακόμα και όταν βρίσκονται ασφαλισμένα στο D-Ring.
 • Δεν κρέμονται και δεν περισσεύουν μιας και βρίσκονται προστατευμένα ανάμεσα στο σαγόνι και το στήθος.
 • Εύκολη ανάκτηση και επανατοποθέτηση των σωλήνων μετά από επίλυση περιστατικού διακοπής παροχής αερίου, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
 • Εύκολη και άμεση πρόσβαση σε σωλήνες του μέτρου, σε οποιοδήποτε καταδυτικό κέντρο σε όλον τον πλανήτη.
 • Ο λήπτης δεν χρειάζεται να αναπνέει μόνο από μία φιάλη, πράγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό όταν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κίνηση σε στενό περιβάλλον και να περάσει στενώματα.
 • Ευκολία στην εφαρμογή no mount για πολύ στενά περάσματα.

Μειονεκτήματα
 • Μειωμένη απόσταση του ενός δύτη από τον άλλον σε περιστατικό διακοπής παροχής αερίου, το οποίο δεν επιτρέπει στον δότη να ‘’διαβάσει τη σκηνή’’
 • Πιο σύνθετος προγραμματισμός σε μικτές ομάδες.
 • Περισσότερες καταδύσεις εξοικείωσης – πρόβες πριν την κατάδυση με μικτές ομάδες.
Η πιο συνηθισμένες αιτίες παρανοήσεων και παρεξηγήσεων που οδηγούν σε άλλοτε κομψές και άλλοτε άκομψες αντιπαραθέσεις λοιπόν περιλαμβάνουν:
 • Λανθασμένες ή μη ολοκληρωμένες πληροφορίες, τόσο από εμάς τους εκπαιδευτές, όσο και από τους δύτες που ασχολούνται.  
 • Σαν αποτέλεσμα δεν γίνεται ξεκάθαρο το πλαίσιο της συζήτησης και το σε ποιους απευθύνεται η κάθε πρόταση διαμόρφωσης του εξοπλισμού, το οποίο με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα ο κάθε συνδιαλεγόμενος να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του από διαφορετική βάση.
 • Το αποτέλεσμα του παραπάνω είναι η έλλειψη αντικειμενικότητας των επιχειρημάτων και που τις περισσότερες φορές έχουν σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα την ατεκμηρίωτη υπερβολή.
 • Έλλειψη ολοκληρωμένης άποψης και γνώσης σαν αποτέλεσμα εκπαίδευσης και εφαρμογής στην πράξη, χρησιμοποιώντας μόνο ότι έτυχε να ακούσουν ή να διαβάσουν είναι ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος, το οποίο επίσης αφορά τόσο τους εκπαιδευτές, όσο και τους μαθητευόμενους - εμπλεκόμενους δύτες.

Οι παραπάνω αιτίες αποτελούν τον βασικό πλέον τρόπο διενέργειας συζητήσεων, εκπαιδεύσεων και αντιπαραθέσεων και για το λόγο αυτό, μιας και πλέον το γνωρίζετε, θα βοηθούσε πολύ
 • το να μη γίνεστε δογματικοί
 • να μην παραφράζετε το what it works, works
 • να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, προτάσεις και εφαρμογές
 • να επιλέγετε την σωστότερη και όχι την οικονομικότερη εκπαίδευση
 • και το σημαντικότερο, να κάνετε εφαρμογή στην πράξη προτού πάρετε θέση σε κάποιο θέμα.

 PADI Nitrox - Seabreaze.grΑν είστε από αυτούς που θέλουν την πιο έγκυρη εκπαίδευση στην κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης, επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε μαζί μια κατάδυση εθισμού στο sidemount, κατά την οποία θα κάνουμε τα εξής:
 • Θεωρία γενικά περί sidemount
 • Διαχείριση αερίου
 • Ρύθμιση εξάρτησης
 • Συναρμολόγηση ρυθμιστών αναπνοής στις φιάλες

Θα ακολουθήσουν δύο καταδύσεις.
 • Στην πρώτη θα κάνουμε τρείς βασικές ασκήσεις που περιλαμβάνουνΔιακοπή παροχής αερίου, Τεχνικές προώθησης και θέσης, Διαδικασίες ακατάσχετης ροής από ρυθμιστή αναπνοής και από φιάλη.
 • Στην δεύτερη θα έχουμε χρόνο για εξάσκηση και θα περάσουμε χρόνο υποβρυχίως απολαμβάνοντας την καταδυτική τοποθεσία, με την άνεση που προσφέρει αυτή η διάταξη του εξοπλισμού.
Επιστρέφοντας στο καταδυτικό κέντρο θα κάνουμε την απενημέρωση, βλέποντας το βίντεο που θα έχουμε πάρει από τις δύο αυτές καταδύσεις.

Επικοινωνήστε σήμερα κιόλας εδώ, για να κλείσουμε ημερομηνίες!!!

Καλή συνέχεια και καλές καταδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου