Εννέα (9) Λάθη Του Επίδοξου Επαγγελματία Της Κατάδυσης
Τα δύο αυτά βίντεο είναι από το σεμινάριο ''Πως Θα Γίνεις ένας Πετυχημένος Divemaster'' που διεξήχθη τον χειμώνα του 2015, λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Σκοπό έχουν να βοηθήσουν όλους όσους βρίσκονται ήδη στις επαγγελματικές βαθμίδες Divemaster, Assistant Instructor, Open Water Scuba Instructor, καθώς και όσους σκέφτονται – προγραμματίζουν να γίνουν στο μέλλον, να κατανοήσουν τις δεξιότητες, πέρα από τις καταδυτικές, που απαιτούνται ώστε να γίνουν πετυχημένοι επαγγελματίες της κατάδυσης.
Η αλήθεια είναι πως δεν διανύουμε και την καλύτερη περίοδο με τα οικονομικά μας. Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να βρουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Είσαι από αυτούς/ες που απόκτησαν την πιστοποίηση του Divemaster, Assistant Instructor ή/και Open Water Scuba Instructor, είτε καταβάλλοντας το κόστος της εκπαίδευσης, είτε με την μέθοδο του intership και απογοητεύτηκες από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε θέση εργασίας, ή η εργασία που σου προσφέρθηκε δεν σου απέδωσε αυτά που πραγματικά περίμενες ή θα ήθελες;;;
Τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες είχα κι εγώ, περνώντας από διάφορα στάδια και επίπεδα συνεργασίας με καταδυτικά κέντρα.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι συνεργασίας περιελάμβαναν προμήθειες από συστάσεις γνωστών και φίλων και 2,00 με 3,00 ευρώ ανά δύτη ανά κατάδυση, τα οποία όπως ήταν φυσικό και απόλυτα λογικό, θα πήγαιναν πάλι για επόμενα επίπεδα εκπαίδευσης, απόκτησης καταδυτικού εξοπλισμού, μετακινήσεις και λοιπά μικροέξοδα διατροφής, καφέ κλπ.
Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις μου δεν περιορίζονταν μόνο στα θέματα της κατάδυσης, αλλά και στα θέματα καθαριότητας, ευταξίας του καταδυτικού κέντρου, γεμίσματα φιαλών, προετοιμασίας και αποκατάστασης του καταδυτικού εξοπλισμού. Έχοντας ήδη γνωρίσει και συζητήσει με διάφορους άλλους Divemasters και εκπαιδευτές, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις δυσαρέσκειες για τις οποίες μου είχαν μιλήσει στο παρελθόν, που πλέον είχαν γίνει και δικές μου.
Αυτό που σκέφτηκα να κάνω λοιπόν ήταν να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου σαν Εκπαιδευτής και να ανοίξω το δικό μου καταδυτικό κέντρο.
Πράγματι το 2006 ανοίξαμε το πρώτο καταδυτικό κέντρο που λειτούργησε στην περιοχή του Ναυπλίου.
Το ξεκίνημα ήταν σχετικά εύκολο και με πολύ καλά αποτελέσματα, μιας και ήταν από τα ελάχιστα καταδυτικά κέντρα της Ελλάδας (συγκρίνοντας με σήμερα) και ήταν και το μοναδικό καταδυτικό κέντρο που εξυπηρετούσε τις γύρω περιοχές και τους τουρίστες και ήταν και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.
Παρ’ όλα αυτά δεν άργησα να διαπιστώσω πως οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Όχι μόνο έπρεπε να καθαρίζω, να σφουγγαρίζω, να γεμίζω φιάλες, να κάνω αποκατάσταση του καταδυτικού εξοπλισμού και να κάνω καταδύσεις και μαθήματα, έπρεπε να επωμιστώ τις υποχρεώσεις του ενοικίου, του ρεύματος, του τηλεφώνου, της ασφάλειας αστικής ευθύνης, της ετήσιας συντήρησης του εξοπλισμού, του σκάφους, του αεροσυμπιεστή, το φαρμακείο, το ιατρικό οξυγόνο, τις άδειες, τα λογιστικά και φορολογικά κοκ.
Το 2008 χρειάστηκε να προσαρμοστούμε σε επαγγελματικές, οικογενειακές αλλά και οικονομικές αλλαγές, μεταφέραμε την έδρα μας στην Αθήνα και εκεί τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, μιας και μαζί με τα παραπάνω έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τον έντονο ανταγωνισμό!!!
Με ελάχιστη εμπειρία επιχειρηματικότητας, μάρκετινγκ και της τοπικής καταδυτικής κοινότητας, συν όλα τα προηγούμενα, έπρεπε να αυξήσουμε την ένταση της δουλειάς και να κάνουμε όλα όσα χρειάζονταν, προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.
Περνώντας από διάφορες δοκιμασίες και εν μέσω κρίσης, το καταδυτικό μας κέντρο συνεχίζει να υφίσταται και παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών σε όλα τα επίπεδα από καταδύσεις εισαγωγικού επιπέδου μέχρι τεχνικές καταδύσεις, ναυαγιοκαταδύσεις, σπηλαιοκαταδύσεις, με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης και rebreathers, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εφαρμόζοντας μάλιστα και την διδακτική μέθοδο Project.
(Περισσότερα για την διδακτική μέθοδο project εδώ)
Στα δύο βίντεο που θα βρείτε ακριβώς από κάτω θα ακούσετε και θα μάθετε τους σωστότερους από τους τρόπους που χρησιμοποιήσαμε, προκειμένου να διατηρήσουμε αλλά και να μεγαλώσουμε το καταδυτικό μας κέντρο. Θα ακούσετε και θα μάθετε τους τρόπους που θα χρησιμοποιούσαμε αν τώρα αποφασίζαμε να ξεκινήσουμε να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά στο χώρο της κατάδυσης.
Χρειάστηκε να επιστρέψουμε πολύ πίσω και στα πολύ βασικά, ξεκινώντας από τις υπηρεσίες που ένας Divemaster μπορεί να προσφέρει, παρόλο που μέχρι τότε είχαμε επενδύσει αρκετά χρήματα και χρόνο σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, έχοντας τη δυνατότητα να διεξάγουμε εκπαιδεύσεις μέχρι και τις πιο προχωρημένες βαθμίδες των τεχνικών καταδύσεων.
Προτού όμως σας αφήσω να παρακολουθήστε το σεμινάριο, θα ήθελα με την μικρή εμπειρία που κατάφερα να αποκτήσω τα τελευταία δέκα χρόνια, να αναφέρω μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ο επίδοξος επαγγελματίας της κατάδυσης, όπως τα έχω αντιληφθεί προσωπικά.
- Δεν αξιολογεί σωστά τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της συνεργασίας του με ένα υφιστάμενο καταδυτικό κέντρο. Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί πως εκτός από την καταδυτική εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κανείς από μια τέτοια συνεργασία, θα μάθει τον τρόπο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, διαχείριση κρίσεων με πελάτες, οικονομική διαχείριση και άλλα που θα ακούσετε στο σεμινάριο στα βίντεο που ακολουθούν.
- Αγνοεί τις πρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες που θα έχει σαν ανεξάρτητος επιχειρηματίας.
- Θεωρεί ότι πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από το καταδυτικό κέντρο που επέλεξε να συνεργαστεί, είτε σε επίπεδο intership, είτε σαν υπάλληλος (όταν παρέχεται η δυνατότητα)
- Θεωρεί δεδομένη την εύρεση εργασίας αμέσως μετά την απόκτηση του Divemaster ή του εκπαιδευτικού.
- Ενθουσιάζεται με το γεγονός ότι αμέσως μετά την απόκτηση των επαγγελματικών βαθμίδων θα του απευθυνθούν οι πιο κοντινοί του γνωστοί και φίλοι, χωρίς να αναλογίζεται τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί κατόπιν, όταν αυτοί δεν θα μπορούν να είναι πλέον πελάτες του.
- Βλέπει σαν μοναδική λύση την ίδρυση μιας επιχείρησης, χωρίς να έχει γνώση των λοιπών δυνατοτήτων που υπάρχουν για μια πετυχημένη καριέρα στην αυτόνομη κατάδυση.
- Δεν θέτει ξεκάθαρους μακροπρόθεσμους στόχους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει την οποιαδήποτε προσπάθειά του με την πρώτη δυσκολία που θα παρουσιαστεί.
- Δεν έχει ξεκάθαρο όραμα και αποστολή (vision & mission)
- Δεν φροντίζει να κάνει αυτά που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει όλα όσα χρειάζεται ο σύγχρονος επαγγελματίας – επιχειρηματίας και παραμένει μόνο σε ότι αφορά στα θέματα κατάδυσης, εκπαίδευσης, συνοδείας και εκμίσθωσης εξοπλισμού.
Αν λοιπόν
- Έχεις μεγάλα όνειρα
- Είσαι αισιόδοξος Κοινωνικός / Εξωστρεφής
- Ευχάριστος Εργατικός Φιλότιμος Συνεργάσιμος
- Εκπαιδεύσιμος
- Παρατηρητικός / Διορατικός
- Υγιεινά ανταγωνιστικός
- Προσαρμοστικός
- Πιστός / Τίμιος
- Ειλικρινής Λαμβάνεις πρωτοβουλίες
- Ευρηματικός / Εφευρετικός
- Με περιέργεια
- Καλός ακροατής
- Ευγενικός
- Τολμηρός
- Υπομονετικός
- Ομαδικός παίχτης και
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΗΣ…!!!
τότε επικοινώνησε μαζί μας εδώ για να οργανώσουμε μαζί την εκπαίδευσή σου στα επίπεδα Divemaster και Assistant Instructor και πως αυτά θα γίνουν η αρχή μιας πετυχημένης καριέρας στο χώρο της αυτόνομης κατάδυσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μην ξεχάσεις να μας αφήσεις τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου ακριβώς από κάτω και να μοιραστείς αυτό το άρθρο με όποιον πιστεύεις ότι θα του είναι χρήσιμο.
Καλή συνέχεια και καλές καταδύσεις!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου