Έξι (6) μύθοι για την τεχνική κατάδυση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Είσαι δύτης επιπέδου τουλάχιστον Advanced OpenWater ή και μεγαλύτερου και αναρωτιέσαι πιο μπορεί να είναι το επόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις;

Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να γίνεις είτε ένας πάρα πολύ καλός δύτης σπορ καταδύσεων ή ένας μελλοντικός ασφαλής και σκεπτόμενος τεχνικός δύτης.


PADI Nitrox Diving - Sea Breaze


Η κατάδυση σε όλο και μεγαλύτερο βάθος καθώς και η αύξηση της παραμονής υποβρυχίως, είναι δύο από τα πολλά που επιδιώκει η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την κατάδυση.
Σε άλλες περιπτώσεις αυτά επιτυγχάνονται με ορθές και σε άλλες με ανορθόδοξες μεθόδους.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, η δυνατότητες για συμμετοχή σε πρόγραμμα τεχνικών καταδύσεων ήταν αρκετά περιορισμένες. 

Έτσι λοιπόν όσοι θέλαμε να καταδυθούμε βαθύτερα και να μπορούμε να μείνουμε και περισσότερη ώρα κάτω απ’ το νερό, το καταφέρναμε κάνοντας τις ειδικότητες,
PADI Deep Diver και PADI Enriched Air Diver Nitrox

Κατόπιν ψάχναμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φιάλη που συνήθως ήταν 18 λίτρων ή και 15 αν δεν υπήρχαν διαθέσιμες των 18.

Αυτό συνέβαινε μέχρι και το 2007 που η PADI ανακοίνωσε το πρόγραμμα PADI Tec Rec και το οποίο ήταν δύο επίπεδα. Το Apprentice και το Tec Rec.

Το 2007 λοιπόν είχαμε την χαρά και την τιμή να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε στο καταδυτικό μας κέντρο, το οποίο τότε είχε την έδρα του στο Ναύπλιο, το 2ο σχολείο
Tec Rec στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούσαν από τον συμμετέχοντα να είναι ήδη πιστοποιημένος στα επίπεδα Deep, Nitrox και Rescue μαζί με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό καταδύσεων στο ενεργητικό του.


PADI Tec Deep Crewpack


Σήμερα πλέον τα πράγματα είναι πιο απλά και η τεχνική κατάδυση είναι αφενός πιο εύκολα προσβάσιμη, αλλά και ακόμα πιο ασφαλής μιας και η τεχνολογία και η τεχνογνωσία έχουν εξελιχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και συνεχίζουν να εξελίσσονται!!! 
  
Πλέον το πρόγραμμα τεχνικής κατάδυσης της PADI είναι χωρισμένο στα εξής επίπεδα.
Tec 40, Tec 45, Tec 50, Tec 65 και Tec Trimix.

Το επίπεδο PADI Tec 40 Diver είναι αυτό από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση του με τις τεχνικές καταδύσεις.

Για τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα οι προϋποθέσεις είναι  ο ενδιαφερόμενος να είναι πιστοποιημένος σαν δύτης επιπέδου
PADIAdvancedOpen Water και Enriched Air Diver Nitrox.


 Underwater Navigation - Sea Breaze


Μιας και πιο πάνω αναφερθήκαμε σε ορθές και ανορθόδοξες μεθόδους επίτευξης καταδύσεων σε μεγαλύτερα βάθη ή/και περισσότερο χρόνο, στις ορθές μεθόδους συγκαταλέγονται η διενέργεια καταδύσεων εμπειρίας μέχρι το επίπεδο για το οποίο είναι πιστοποιημένος ο δύτης, καθώς και η παρακολούθηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης τεχνικών καταδύσεων.

Στις ανορθόδοξες μεθόδους περιλαμβάνονται οι καταδύσεις σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό για το οποίο είναι πιστοποιημένος ο εκάστοτε δύτης, καθώς και η χρήση εξοπλισμού για τον οποίο δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση, σε ότι αφορά τη χρήση, τη διαχείριση και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης.

Δυστυχώς λόγο λανθασμένων επιλογών και οικονομικού προγραμματισμού, είναι ακόμα και σήμερα αρκετές έως πολλές οι περιπτώσεις δυτών που καταφεύγουν στις λύσεις και τις τακτικές που χρησιμοποιούνταν πίσω στο 2007 – 2008.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις δηλαδή όπου δύτες, με διάφορους τρόπους αποκτούν τις ειδικότητες
DeepDiver και Nitrox, αποκτούν μια φιάλη, στην καλύτερη περίπτωση αλουμινίου, στη χειρότερη ατσάλινη, τις οποίες γεμίζουν με Nitrox 40%, βρίσκουν και έναν παλιότερο ρυθμιστή αναπνοής, τον οποίο κάνουν βεβαίως σέρβις για να είναι πιο ασφαλείς  και ξεκινούν την κατάκτηση του βάθους και της αυξημένης παραμονής υποβρυχίως, βασιζόμενοι στο καταδυτικό τους κομπιούτερ, για την αποσυμπίεση.


 Night Diving - Sea Breaze


Οι απαντήσεις στην ερώτηση ''γιατί δεν κάνεις ένα σχολείο Tec 40'' περιλαμβάνουν:
  • Είναι ακριβό
  • Δεν έχω εξοπλισμό τεχνικής κατάδυσης
  • Έχει πολύ διάβασμα
  • Δεν έχω χρόνο  
  • Έχω την ειδικότητα Deep
  • Δεν θέλω να ασχοληθώ με το technical

Εξετάζοντάς τα ένα ένα με τη σειρά μπορούμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:

Είναι ακριβό – Το κόστος του προγράμματος PADI Tec 40 κυμαίνεται από 450.00 έως 550.00 ευρώ.

Αν αναλογιστούμε το κόστος των ειδικοτήτων
Deep και Nitrox θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος κυμαίνεται από 400.00 έως 450.00 ευρώ και για τα δύο μαζί.

Άρα στην πραγματικότητα η οικονομική διαφορά είναι ελάχιστη και στα σίγουρα λαμβάνεται υπ όψιν και το αντισταθμιστικό όφελος του όγκου της διδακτέας ύλης και του τελικού αποτελέσματος. 


Δείτε τις διαφορές του
Deep Diver και του Tec 40 εδώ.


Δεν έχω εξοπλισμό τεχνικής κατάδυσης – Το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε. Όλοι μας έχουμε περάσει από το στάδιο των λανθασμένων επιλογών. Η διαφορά όμως σήμερα είναι ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας και του internet κάτι που δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο τα προηγούμενα χρόνια.

Στο καταδυτικό μας κέντρο ο εξοπλισμός τεχνικών καταδύσεων παρέχεται χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για την περίοδο των μαθημάτων και φυσικά διατίθεται και προς ενοικίαση, μέχρι να πουλήσετε τον παλιό σας και να αρχίσετε να χτίζετε το δικό σας σετ.Έχει πολύ διάβασμα – Ούτως ή άλλως περνάς κι εσύ αρκετό από το χρόνο σου στο διαδίκτυο σερφάροντας στο facebook, και άλλα social network.

Οι δυνατότητες που παρέχονται πλέον από τα
smartphone και τα tablet περιλαμβάνουν και την ανάγνωση αρχείων WORD, PDF, PPT κλπ. 

Τα μαθήματά έχουν διάρκεια τέσσερεις με μέγιστο πέντε (5) ημέρες. 


Δεν αξίζει μια μικρή παραχώρηση από μεριάς σου για την επίτευξη των καταδυτικών σου στόχων;;;Δεν έχω χρόνο – Στις μέρες μας και με τους ρυθμούς που ζούμε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει χρόνο. Το χρόνο όπως και τη διασκέδαση δεν τα έχουμε αλλά τα δημιουργούμε!!!

Θα χαλάσεις έτσι κι αλλιώς χρόνο για να κάνεις τα μαθήματα του
Deep και του Nitrox, αν μη τι άλλο, όπως επίσης και στην έρευνα για την απόκτηση της φιάλης και του ρυθμιστή. 

Συμπεριλαμβάνεται επίσης  και ο χρόνος στο
Facebook για διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με την βέλτιστη αξιοποίηση των προσβάσιμων  αερίων και του εξοπλισμού για την πραγματοποίηση βαθύτερων καταδύσεων.


Έχω την ειδικότητα Deep – Δες και κατέβασε εντελώς δωρεάν εδώ τις σημαντικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο επίπεδα.


Δεν θέλω να ασχοληθώ με το technical – Για να θέλεις να καταδυθείς σε μεγαλύτερα βάθη και να θες να μείνεις περισσότερη ώρα υποβρυχίως, μάλλον το θέλεις. 

Άλλωστε τεχνική κατάδυση ορίζεται διότι ο δύτης καλείται να διαχειριστεί πολλαπλό εξοπλισμό, διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης και να κάνει πιο σύνθετο προγραμματισμό κατάδυσης και αερίων. 


Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα αυτό το κάνεις από τα πρώτα σου βήματα στις καταδύσεις, από το
Open Water κιόλας. 

Η διαφορά εντοπίζεται στον όγκο, του εξοπλισμού και των πληροφοριών που χρειάζεται να διαχειριστείς στο κάθε επίπεδο. Wreck Diving - Sea Breaze


Αν λοιπόν χρειάζεσαι να αναβαθμίσεις τις γνώσεις και την ποιότητα των μελλοντικών σου καταδύσεων, βάζοντας τις σωστότερες βάσεις για να γίνεις είτε ένα πολύ καλός σπορ δύτης, είτε για να ασχοληθείς εκτενέστερα με τις τεχνικές καταδύσεις, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.

Αυτό που θα κάνουμε είναι να κανονίσουμε από κοινού την ημέρα που θα πάμε για ένα Discover Technical.

Σε αυτό το πρόγραμμα θα κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στον εξοπλισμό τεχνικών καταδύσεων και στις διπλές φιάλες, θα κάνουμε τις βασικές δεξιότητες στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών προώθησης και θέσης (πεδιλιές) και κατόπιν θα πάμε στο νερό για δύο καταδύσεις τις οποίες και θα βιντεοσκοπήσουμε.

Τέλος θα επιστρέψουμε στο καταδυτικό κέντρο για να δούμε και να συζητήσουμε τα δυνατά σου σημεία και να εντοπίσουμε τις ελλείψεις πάνω στις οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουμε κατά τη διάρκεια του σχολείου σου.

Αν και οι καταδύσεις καθώς και το κόστος μπορούν να πιστωθούν για την απόκτηση του PADI Tec 40, εμείς θα σου πιστώσουμε μόνο το κόστος και θα μπορέσεις να κάνεις τέσσερεις ακόμα αντί για δύο καταδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι από το αρχικό κόστος του σχολείου
PADI Tec 40 θα σου αφαιρέσουμε το κόστος του Discover Tec και θα πραγματοποιήσεις σύνολο έξι (6) αντί για τέσσερεις (4) καταδύσεις!!!

Σημείωση: Τα προγράμματα τεχνικών καταδύσεων προσφέρονται και σε διάταξη Sidemount


 Cavern Diving - Greece - Sea Breaze


Αν λοιπόν είσαι έτοιμος/η για την επομένη καταδυτική σου περιπέτεια, κλείσε το ραντεβού σου επικοινωνώντας σήμερα κιόλας μαζί μας εδώ

Μέχρι να τα πούμε υποβρυχίως, καλές καταδύσεις και ασφαλείς αναδύσεις!!!
  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου