10 πράγματα για να προσέξεις πριν επιλέξεις καταδυτικό κομπιούτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Είσαι καινούργιος πιστοποιημένος δύτης (Open WaterAdvanced Open Water) και χρειάζεσαι βοήθεια για την επιλογή του καταδυτικού σου κομπιούτερ;
Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει ώστε να κάνεις την καλύτερη και πάνω απ’ όλα την σωστότερη για εσένα επιλογή.


Είσαι από αυτούς που μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στο επίπεδο του Open Water και ετοιμάζεσαι ήδη για το επόμενο βήμα (όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό…) και σκέφτεσαι εντονότερα την ανάγκη απόκτησης του δικού σου καταδυτικού κομπιούτερ;

Έχεις πελαγώσει με τον όγκο πληροφοριών σχετικά με τα μοντέλα, τις δυνατότητες, το σχέδιο, το χρώμα, σε κονσόλα ή ανεξάρτητα, τον συντηρητισμό, το σέρβις, το κόστος και ακόμα τόσα;

Ψυχραιμία. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση.


Θυμάμαι όταν ξεκίνησα κι εγώ με τις καταδύσεις τον εκπαιδευτή μου να μου λέει και να μου τονίζει τη σπουδαιότητα του καταδυτικού κομπιούτερ και πως είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να επενδύσω, μιας και είναι αυτό που θα με κρατήσει ασφαλή.

Σε κάθε ευκαιρία μου μιλούσε για το τελευταίο μοντέλο που μόλις είχε παραλάβει και ότι είναι ένα ''εργαλείο’’ όπως το έλεγε, που θα μου κρατούσε για μια ζωή. Κανονική επένδυση δηλαδή!!!

Έτσι λοιπόν αφού οργάνωσα λίγο τα οικονομικά μου, έκανα την αγορά του καταδυτικού μου κομπιούτερ αμέσως πριν την τελευταία κατάδυση για την απόκτηση του Open Water και ασφαλής πλέον έδωσα και τα χρήματα για το Advanced Open Water που θα ξεκινούσε μετά από μερικές μέρες.

Αφού μου έδειξε τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω εκείνη τη μέρα, φύγαμε για τη θάλασσα.
Η χαρά μου για αυτή την αγορά ‘’επένδυση’’ δεν περιγραφόταν.
Αγόρασα ένα έξτρα μπουκάλι νερό για να το ξεπλύνω αμέσως μόλις βγω από την κατάδυση!!!
Φυσικά και αγόρασα και μια έξτρα θήκη για να μη γδέρνεται στη μεταφορά. Άκου λέει. Κοτζάμ επένδυση έκανα!!!


Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, είχα ρεπό από τη δουλειά και μεταξύ άλλων έψαξα και για το νέο μου απόκτημα στο διαδίκτυο.
Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για το καταδυτικό μου κομπιούτερ έπεσα και σε άλλα μοντέλα. Έπεσα πάνω σε φόρουμ με συγκριτικά και σε ιστοσελίδες με σχόλια για κάθε λογής κομπιούτερ.
Εκεί ήταν που είδα και αυτά που είναι για τεχνικές καταδύσεις!!!!
Τεχνικές καταδύσεις;;; Δεν τον είχα ακούσει τον όρο. 
Όπως ήταν φυσικό έκατσα και διάβασα και γι αυτές.

Έχοντας λοιπόν αποκτήσει άποψη σχετικά με το που θα ήθελα να φτάσω με τις καταδύσεις και έχοντας βάλει για στόχο την τεχνική κατάδυση, άρχισα να προβληματίζομαι ως προς την ‘’επένδυση’’ που μόλις έκανα.
Προσβάσεις σε ανθρώπους που γνώριζαν από τεχνικές καταδύσεις δεν υπήρχαν μιας και τότε πρέπει να ήταν τρεις ή τέσσερεις αν δεν κάνω λάθος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο άνθρωπος που γνώριζα και εμπιστευόμουν ήταν ο εκπαιδευτής μου.  Έτσι λοιπόν πήγα λίγο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα του μαθήματος για το Advanced Open Water για να τον ρωτήσω αν το κομπιούτερ που μόλις αγόρασα είναι συμβατό για τεχνικές καταδύσεις.

Μου απάντησε πως δεν είναι, συμπληρώνοντας ότι  θέλω πολλά χρόνια για να φτάσω στην τεχνική κατάδυση και ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με αυτού του είδους τις καταδύσεις γιατί είναι επικίνδυνες!!!
Μα εγώ είχα κάνει  επένδυση και θα το είχα για μια ζωή!!! Όχι όμως για όλες τις μορφές καταδύσεων!!!


Όταν πλέον έφτασα να συμμετέχω στην πρώτη μου εκπαίδευση για τεχνικές καταδύσεις άρχισαν τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν κάπως και διαπίστωσα τα εξής:

Έπρεπε να πετάξω ότι μέχρι εκείνη τη μέρα είχα με κόπο αγοράσει, μιας και τίποτα εξ αυτών δεν ήταν συμβατό με τα στάνταρ του εξοπλισμού που απαιτείται για τεχνικές καταδύσεις. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για το καταδυτικό μου κομπιούτερ.

Εκείνη την περίοδο δεν ήταν διαδεδομένη στην Ελλάδα η στρατηγική αποσυμπίεσης Ratio Deco και για τον σχεδιασμό της κατάδυσης χρειαζόταν ένα λογισμικό αποσυμπίεσης και ένας συνδυασμός οργάνων δύο κομπιούτερ ή ένα κομπιούτερ και ένα απλό ψηφιακό βυθόμετρο, ή δύο απλά ψηφιακά βυθόμετρα.

Έχοντας ήδη εξαντληθεί οικονομικά ήταν αδύνατο να προβώ στην ανανέωση του και έτσι αναγκάστηκα να προβώ σε δεύτερες και τρίτες λύσεις, οι οποίες περιελάμβαναν είτε δανεικό εξοπλισμό, είτε πατέντες στον υφιστάμενο.
Τα τελευταία χρήματα που είχα διαθέσιμα γι’ αυτόν τον σκοπό, έγιναν στεγανή στολή (ξανά λάθος επιλογή) και ένα δεύτερο, οικονομικό βυθόμετρο.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να κάνω την εκπαίδευσή μου σαν τεχνικός αυτοδύτης και στη συνέχεια να διενεργώ τεχνικές καταδύσεις με τη χρήση του λογισμικού, το καταδυτικό κομπιούτερ αέρα και το βυθόμετρο.


Για καλή μου τύχη, πολύ σύντομα βρέθηκα να συμμετέχω σε μια εκπαίδευση κατά την οποία το μόνο που χρειαζόταν για τον έλεγχο της ανόδου και της αποσυμπίεσης, ήταν ένα απλό οικονομικό βυθόμετρο.
Ότι ακριβώς είχα αγοράσει σαν δεύτερο - εφεδρικό.
Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, τόσο για τις καινούργιες και τεκμηριωμένες γνώσεις που πήρα, όσο και γιατί τελικά δε θα χρειαζόταν να κάνω άλλη μια επένδυση για ένα καταδυτικό κομπιούτερ τεχνικών καταδύσεων, αλλά για ένα ακόμα οικονομικό βυθόμετρο!!!

Ότι ήταν βασικό για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση μιας τεχνικής κατάδυσης σε ότι διδάχτηκα προηγουμένως, σε αυτή την εκπαίδευση έγινε δευτερεύον – εφεδρικό!!!
Το λογισμικό αποσυμπίεσης ήταν πλέον χρήσιμο μόνο για την επιβεβαίωση της ορθότητας του πλάνου κατάδυσης που σχεδίαζα.
Το καταδυτικό κομπιούτερ τεχνικών καταδύσεων δεν απαιτούνταν, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, θα βρισκόταν στην τσέπη της στεγανής για μια περίπτωση ανάγκης.

Έχοντας πλέον λύσει ένα σημαντικό από τα αρκετά προβλήματα που είχα με τον καταδυτικό μου εξοπλισμό και έχοντας πλέον πάρει σωστές και το σημαντικότερο τεκμηριωμένες γνώσεις πάνω στα θέματα κατάδυσης αλλά και εξοπλισμού, άρχισα από εκείνη τη στιγμή, με πρόγραμμα να αντικαθιστώ και να αποκτώ νέα υλικά, κατάλληλα για τη μορφή κατάδυσης που με εξέφραζε και μου άρεσε περισσότερο.
Τα πράγματα πλέον στις μέρες μας είναι αρκετά διαφορετικά.
Οι συνθήκες, η τεχνολογία, η τεχνογνωσία, οι δομές καθώς και οι δυνατότητες εξέλιξης και αναρρίχησης σε μεγαλύτερες βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Οι εταιρείες καταδυτικού εξοπλισμού, εκτός απ’ το ότι πολλαπλασιάστηκαν από τότε, ξοδεύουν αμέτρητα ποσά στην έρευνα για την βελτιστοποίηση του καταδυτικού εξοπλισμού.

 Deep diving

Αυτό που σου προτείνω λοιπόν εφόσον θέλεις να ξεκινήσεις να επενδύεις στον καταδυτικό σου εξοπλισμό, είναι να ξεκινήσεις από ένα απλό και οικονομικό βυθόμετρο που μετράει βάθος, χρόνο, θερμοκρασία νερού, ρυθμό ανόδου και ένα υποτυπώδες αρχείο από τις προηγούμενες καταδύσεις σου.

Τον καταδυτικό σου πίνακα έτσι κι αλλιώς τον έχεις ήδη πληρώσει και επιπροσθέτως χάλασες και κάποιες ώρες με τον εκπαιδευτή σου για τον μάθεις.
Αυτό σημαίνει ότι τη γνώση την έχεις. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνεις είναι εξοικειωθείς, όχι τόσο με τον σχεδιασμό, όσο με τους ειδικούς κανόνες που είναι γραμμένοι πάνω σε αυτόν και που δεν είναι γραμμένοι σε κανένα καταδυτικό κομπιούτερ.

Μη σε μπερδεύει το γεγονός ότι κάποιες από τις λειτουργίες του καταδυτικού κομπιούτερ δείχνουν όμοιες με τους ειδικούς κανόνες του πίνακα.
Άλλωστε νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου πως είναι προτιμότερο να οδηγείς παρά να σε οδηγούν τα όργανά σου.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου και το μυαλό σου στο να μη σταματήσει να σκέφτεται, κάτι που είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην κατάδυση.

Επιπροσθέτως θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα τα οποία θα μπορούσες ίσος να αξιοποιήσεις για την απόκτηση άλλου μέρους του καταδυτικού σου εξοπλισμού και τέλος θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για καταδύσεις με
Minimum Deco και αργότερα Ratio Deco.

 Cavern Diver Course - Instructor Spyros Kollas

Τι να προσέξεις κατά την επιλογή καταδυτικού κομπιούτερ:
  • Ποιος είναι αυτός που στο πουλάει; Κάνει καταδύσεις ή απλά εμπορεύεται;
  • Πόσες διαφορετικές επιλογές, βάση των δικών σου καταδυτικών αναγκών, σου δείχνει – προτείνει – παρουσιάζει;
  • Σου είναι σίγουρα απαραίτητες όλες αυτές οι σούπερ λειτουργίες και δυνατότητες που έχει;
  • Είναι open source και αναβαθμίσιμο;
  • Παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης εργοστασιακής κάσας με λαστιχόσκοινο αντί για λουράκι με extension;
  • Ποιο είναι το κόστος για την αλλαγή μπαταρίας;
  • Αν είναι επαναφορτιζόμενη  μετά από πόσες ώρες χρειάζεται αλλαγή;
  • Μέχρι πιο βάθος είναι πιστοποιημένο;
  • Έχει έγχρωμη ή ασπρόμαυρη οθόνη;
  • Να είναι καταδυτικό κομπιούτερ για κατάδυση και όχι κόσμημα που να τυχαίνει να έχει και λειτουργίες καταδυτικού κομπιούτερ. Κάτω απ’ το νερό χρειάζεται να μπορείς να διακρίνεις τις ενδείξεις, όχι μόνο με την απευθείας, αλλά και με την περιφερειακή όραση!!!

Underwater Navigation - seabreaze.gr

Αν αυτό το άρθρο σε πρόλαβε λίγο πριν πας να κάνεις την αγορά του καταδυτικού σου κομπιούτερ, σε προβλημάτισε και νομίζεις ότι μπορώ να σε βοηθήσω στην απόφασή σου, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ.

Αν ξέρεις κάποιον ή πιστεύεις ότι υπάρχουν και άλλοι δύτες εκεί έξω που αντιμετωπίζουν τον ίδιο προβληματισμό, στείλτους το ή κοινοποίησέ το.
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα καλές καταδύσεις και ασφαλείς αναδύσεις!!!

Εκπαιδευτής 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου