Μύθοι και πραγματικότητες για τις ασκήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να βοηθήσει δύτες εισαγωγικού επιπέδου Open Water, δύτες με προχωρημένη εκπαίδευση Advanced Open Water ή/και μεγαλύτερη, Divemasters και εκπαιδευτές.
Αλήθεια τι ακριβώς έμαθες σχετικά με τις ασκήσεις ''αφαίρεση – επανατοποθέτηση συσκευής  και ζώνης βαρών υποβρυχίως'';;;

Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των εκπαιδευτών οι οποίοι λένε στους μαθητευόμενους δύτες πως ο λόγος που μαθαίνουν την άσκηση αφαίρεση - επανατοποθέτηση συσκευής  υποβρυχίως, είναι για την περίπτωση που μπλεχτούν σε δίχτυα και την άσκηση αφαίρεση – επανατοποθέτηση ζώνης βαρών υποβρυχίως, για την περίπτωση που τους φύγει η ζώνη βαρών κατά τη διάρκεια της κατάδυσης;;;

Αλήθεια, σε απασχόλησε ποτέ ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες δεξιότητες δεν αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης στα επίπεδα του Technical, ή/και του Rebreather;;;

Για πολύ καιρό, από το 2006 που ξεκίνησε τη λειτουργία του το καταδυτικό μας κέντρο, χρησιμοποιούσα κι εγώ τις παραπάνω εκφράσεις – δηλώσεις – αξίες, όταν ερχόταν η στιγμή να διδάξω τις εν λόγο δεξιότητες.
Τα πράγματα στον τρόπο που έκανα εκπαίδευση στους μαθητές μου, ξεκίνησαν να αλλάζουν το 2007 που έτυχε να μπορώ να πάρω μέρος στο πρόγραμμαInnerSpace Explorers Basics of Exploration, το οποίο ήταν τότε το πρώτο, εισαγωγικό επίπεδο του οργανισμού και το οποίο είχε δύο διαβαθμίσεις. Το Recreational pass και το Technical pass.

Ήταν ένα αρκετά απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον και με πολλές γνώσεις πρόγραμμα και εντελώς διαφορετικό με οτιδήποτε άλλο είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.  

Έχοντας λοιπόν δει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που είχε αυτή η εκπαίδευση σε εμένα, ξεκίνησα να σκέφτομαι τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να εισάγω αυτή τη λογική και τη νοοτροπία, στα προγράμματα της PADI.

Το να βγάζεις φυσαλίδες όταν δεν έχεις ρυθμιστή αναπνοής στο στόμα, ο αναπνευστήρας,  η CESA, το ‘’χταπόδι’’, η αφαίρεση – επανατοποθέτηση συσκευής και ζώνης βαρών υποβρυχίως, το BCD τύπου γιλέκο, η εκμάθηση στα γόνατα, η στάση του βούδα στην αιώρηση κ.α, άρχισαν να μου φαίνονται απλά περίεργα. Offer of the month


Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια μπορώ να υποστηρίξω πως εκτός από περίεργα, μπορούν να καταλήξουν επικίνδυνα και αποτελούν τον Νο 1 παράγοντα καταστρατήγησης των στάνταρντς  στην εκπαίδευση αυτοδυτών!!!

Οι εποχές άλλαξαν, τα πράγματα εξελίχθηκαν και ο κόσμος πλέον καταδύεται με rebreathers

Η λογική γύρο από τα θέματα ασφάλειας και ευχαρίστησης έχουν επίσης εξελιχθεί προς το καλύτερο και φυσικά προς όφελος του ίδιου του δύτη.

Φυσικά και δεν εννοώ ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν να καταδύονται με
rebreather.

Όμως πλέον στις μέρες μας, με τις σύγχρονες μορφές κατάδυσης  που υπάρχουν διαθέσιμες (
sidemount, technical, rebreather), μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη και προσέγγιση, τόσο στα θέματα εκπαίδευσης, όσο και του εξοπλισμού, που τόσο μας πονάνε όλους.

Ήδη οι παραπάνω μορφές κατάδυσης είναι πλέον προσβάσιμες από το επίπεδο του Advanced Open Water κιόλας. 

Γιατί λοιπόν να εκπαιδευτείς με εξοπλισμό και τρόπο τέτοιο που δεν θα σε βοηθήσει στο άμεσο μέλλον και που θα σε αναγκάσει να ξεμάθεις για να μάθεις το ''νέο'';;; Πόσο μάλλον να πετάξεις για να αγοράσεις ''νέο''!!!ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι αξίες, η νοοτροπία και η κουλτούρα στην κατάδυση είναι πράγματα που θα σας προσφέρει ο εκπαιδευτής σας. Όχι ο οργανισμός πιστοποίησης!!! 


 deep diver
Πληροφορίες για την ειδικότητα. Κάνε κλικ στην εικόνα και μάθε περισσότερα.


Έχοντας λοιπόν αυτά στο μυαλό θα δώσω ένα παράδειγμα με τις ασκήσεις αφαίρεσης – επανατοποθέτησης συσκευής και ζώνης βαρών υποβρυχίως.


Η διαδικασία εκμάθησης έχει ως εξής:

Όνομα Άσκησης: Η άσκηση λέγεται αφαίρεση – επανατοποθέτηση συσκευής υποβρυχίως.
Στόχος της Άσκησης: Στόχος της άσκησης είναι να βγάλουμε τη συσκευή από πάνω μας και να την ξαναφορέσουμε, χωρίς να μπλέξουμε – παγιδεύσουμε τους σωλήνες.
Αξία της Άσκησης: Ο λόγος που μαθαίνουμε την άσκηση είναι για την περίπτωση που μπλεχτούμε κάπου, όπως για παράδειγμα σε δίχτυα.
Τα βήματα Για να Πετύχουμε την Άσκηση Είναι:………. κοκ.

Εξετάζοντας λοιπόν την ''Αξία'' της άσκησης, αναφέρεται ότι την μαθαίνουμε ώστε να απεμπλακούμε αν τυχόν μπλεχτούμε πχ σε δίχτυα.

Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να διερευνήσουμε, είναι κάτω από ποιες συνθήκες υπάρχει περίπτωση ένας δύτης να μπλεχτεί οπουδήποτε.

Για να συμβεί λοιπόν αυτό σε ένα δύτη θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
Κακή διαχείριση της πλευστότητας
 • Πρόκληση θολούρας
 • Αποχωρισμός από το ζευγάρι ή την ομάδα
 • Δεν έγινε αντιληπτός από το ζευγάρι του ή άλλο μέλλος ομάδας.
 • Αρχίζει  να κολυμπάει και να περιστρέφεται όρθιος ή σχεδόν όρθιος στην προσπάθεια εντοπισμού του ζευγαριού ή της ομάδας, με αποτέλεσμα να μην δει τα δίχτυα, στα οποία μπλέχτηκε.


Ως προς την αφαίρεση ζώνης βαρών.

Όνομα Άσκησης: Η άσκηση λέγεται αφαίρεση – επανατοποθέτηση ζώνης βαρών υποβρυχίως
Στόχος της Άσκησης: Στόχος της άσκησης είναι να βγάλουμε και να ξαναφορέσουμε τη ζώνη βαρών υποβρυχίως, χωρίς να παγιδεύσουμε σωλήνες και
BCD.
Αξία της Άσκησης: Ο λόγος που μαθαίνουμε την άσκηση είναι για την περίπτωση που μας ανοίξει – φύγει η ζώνη βαρών κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.
Τα βήματα Για να Πετύχουμε την Άσκηση είναι: … κοκ.

Εξετάζοντας και πάλι την ''Αξία'' της άσκησης, αναφέρεται ότι η ζώνη μπορεί να ανοίξει και να πέσει κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Διερευνώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συμβεί αυτό, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
 • Η ζώνη έχει πολλά παραπάνω κιλά από όσα πραγματικά χρειάζεται ο δύτης, επιβαρύνοντας επιπροσθέτως και τη μέση του/ης και επηρεάζοντας το τριμ (ευθυγράμμιση σώματος).  
 • Κακή υδροβιότητα και άτσαλες κινήσεις.
 • Κακή διαχείριση της αναπνοής (χρήση μόνο του κάτω μέρους - κοιλιά).
 • Κακής ποιότητας πόρπη. 
 • Κακής ποιότητας ιμάντας. 


 wreck diver
Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα. Κάνε κλικ στην εικόνα από πάνω.

Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει λοιπόν κάποιος, είναι ότι οι ασκήσεις αυτές αποκτούν αξία μόνο όταν δεν μαθαίνονται σωστά τα απολύτως βασικά και στοιχειώδη και τα οποία περιλαμβάνουν:
 • Την αποτελεσματική χρήση του όγκου των πνευμόνων
 • Τις τεχνικές αναπνοής
 • Το σωστό ζύγισμα
 • Τη χρήση σωστότερου καταδυτικού εξοπλισμού (Hogarthian).
 • Το σύστημα του ζευγαριού – ομάδας.
 • Σχηματισμούς και επικοινωνίες.

 underwater navigation
Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα με ένα κλικ στην εικόνα από πάνω


Εμείς εδώ στο SeaBreaze προσπαθούμε να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε διαρκώς τις μεθόδους εκμάθησης και διενέργειας καταδύσεων αναψυχής, καθώς και τον καταδυτικό εξοπλισμό με τον οποίο διεξάγουμε τις εκπαιδεύσεις.

Αυτή τη στιγμή είμαστε το μοναδικό καταδυτικό κέντρο το οποίο εκπαιδεύσει τους δύτες του, τόσο με τον καθιερωμένο εξοπλισμό καταδύσεων αναψυχής, όσο και με τον Hogarthian.

Είμαστε επίσης το μοναδικό καταδυτικό κέντρο το οποίο διαθέτει προς ενοικίαση
Hogarthian εξοπλισμό σε δύτες που έχουν λάβει εκπαίδευση στη χρήση και διαχείριση του.

Στο βίντεο που υπάρχει ακριβώς από κάτω μπορείς να δεις τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουμε τις βασικές ασκήσεις του προγράμματος PADI Open Water.

Σημείωση: Όλα τα επίπεδα διδάσκονται με Hogarthian εξοπλισμό!!!

Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής


 Night Diver
Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα με ένα κλικ στην εικόνα από πάνω


Αν θέλεiς κι εσύ να εκπαιδευτείς με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό, τότε δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ για να συζητήσουμε τις ανάγκες σου και το πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ταίριαζε καλύτερα σε εσένα.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου