Open Water Sidemount

Δεν υπάρχουν σχόλια


Κάποτε ήταν μια τεχνική αποκλειστικά για τους εξερευνητές σπηλαίων, αλλά σήμερα είναι η νέα τάση και στις ψυχαγωγικές καταδύσεις. 
Ένας ευέλικτος και άνετος τρόπος κατάδυσης, που σε συνδυασμό με τον ειδικά διαμορφωμένο ρυθμιστή πλευστότητας, σας επιτρέπει να καταδύεστε με έναν διαφορετικό, πιο ευχάριστο, υδροδυναμικό και ασφαλή τρόπο.

Η φιλοσοφία της κατάδυσης με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης είναι απλή. Αντί η φιάλη/ες να φοριούνται στην πλάτη, τοποθετούνται σφιχτά στο πλάι, με τα κλείστρα να βρίσκονται σχεδόν κάτω από τις μασχάλες. Για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση αερίου και η ισορροπία των φιαλών χρειάζεται να κάνουμε εναλλαγή ρυθμιστή κάθε 20 – 30 bar περίπου.  

Αν και τα πλεονεκτήματα στην σπηλαιοκατάδυση και τη ναυαγιοκατάδυση με τα στενά περάματα είναι ευρέως αποδεκτά, για την κατάδυση αναψυχής δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Από το 2010 που διδάσκουμε κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις και έχουμε γίνει μάρτυρες σε ακόμα τόσες, είτε δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου.
Από αυτές τις συζητήσεις καταφέραμε να ξεχωρίσουμε τις πιο συνηθισμένες ενστάσεις, σχετικά με αυτή τη μορφή κατάδυσης και σας τις παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.


Με δεδομένο ότι η χειρότερη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ένας δύτης υποβρυχίως είναι η διακοπή παροχής αερίου και μαζί με τις στρατηγικές ανάδυσης είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία εκπαιδεύεται, από τα πρώτα του βήματα, αυτό που στο τέλος ισχύει είναι ότι οι περισσότεροι δύτες ψυχαγωγικών καταδύσεων βασίζονται στο ζευγάρι  τους για το παραπανίσιο αέριο που θα χρειαστεί σε ένα έκτακτο περιστατικό, μιας και δεν κουβαλάνε μαζί τους επιπλέον φιάλη.

Ωστόσο υποστηρίζεται πως όταν υπάρχει μία μόνο φιάλη δεν χρειάζεται να ελέγχονται διάφορες βαλβίδες.
''Η δήλωση είναι απόλυτα σωστή για δύτες οι οποίοι δεν επιθυμούν να διεξάγουν καταδύσεις βαθύτερα από τα 18 – 20 μέτρα. Τι γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν να αυξάνουν τα όρια;;;''

Η θέση της βαλβίδας της φιάλης πίσω από το κεφάλι έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά ασφαλής σε εκατομμύρια καταδύσεις, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις δυτών που έχουν δυσκολία στο να φτάσουν τη βαλβίδα.
'' Όσο τα πράγματα εξελίσσονται ο σύγχρονος δύτης αναζητά όχι το ασφαλές, αλλά το πιο ασφαλές. Γιατί να υπάρχουν έστω και αυτές οι λίγες περιπτώσεις δυσκολίας πρόσβασης στη βαλβίδα, από τη στιγμή που υπάρχει ο τρόπος να μηδενιστούν;;;''

Στην κατάδυση με μονή φιάλη επίσης, σπάνια θα χρειαστεί να κλείσει ο δύτης τη βαλβίδα της φιάλης κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος για εναλλαγή ρυθμιστών και διαχείριση διαφορετικού όγκου αερίων.
''Είμαστε σύμφωνοι εφόσον αναφερόμαστε σε δύτες οι οποίοι δεν καταδύονται βαθύτερα από τα 18 – 20 μέτρα. Αν όμως μιλάμε για δύτες οι οποίοι μετά το
Advanced Open WaterAdvanced Open Water θα επιλέξουν την ειδικότητα Cavern ή/και Wreck ή/και Tec40 Diver;;; Ο χρόνος παραμονής υποβρυχίως είναι κάτι που απασχολεί την πλειοψηφία, αν όχι όλους''

 cavern diver course

Με δεδομένο ότι με μονή φιάλη ο δύτης δεν θα πραγματοποιήσει κατάδυση σε περιβάλλον οροφής με στενούς χώρους και χαμηλό ταβάνι, γίνεται επίσης αδύνατη η πρόσκρουση του κλείστρου ή η επαφή με σημεία που μπορεί να κλείσουν τη βαλβίδα της φιάλης.
''Μαθαίνοντας όμως να καταδύεται σαν να έκανε κατάδυση σε τέτοιες συνθήκες, αρχίζει και χτίζει την εμπειρία του με τρόπο τέτοιο που όταν έρθει η στιγμή για τέτοιου είδους καταδύσεις, θα είναι πολύ πιο καλά προετοιμασμένος και έτοιμος να απορροφήσει τις νέες γνώσεις που έχουν να του προσφέρουν αυτές οι εκπαιδεύσεις’’

Με δεδομένο ότι κάποιοι δύτες προτιμούν να καταδύονται με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά από το στήθος, η φιάλες sidemount το περιορίζουν.
''Το φωτιστικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται πλέον στον βασικό καταδυτικό εξοπλισμό. Άρα τα χέρια δεν μπορούν να είναι σταυρωμένα όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν, που οι δύτες δεν γνώριζαν τη σπουδαιότητά και τη σωστή χρήση του.’’

Μία μόνο φιάλη στο πλάι δεν εξασφαλίζει σταθερότητα και ισορροπία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις έντονου κυματισμού στην ακτή όπου τα χέρια χρειάζεται να είναι ελεύθερα.
''Στην εκπαίδευσή σου έμαθες να διαχειρίζεσαι και δύο φιάλες, εκτός από  μία. Παρ όλα αυτά έχεις την επιλογή του να βγάλεις πρώτα τις φιάλες και κατόπιν να βγεις εσύ. Θα πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν η ορθότητα της διάταξης και τοποθέτησης του εξοπλισμού, μιας και αν είναι σωστά τότε τα χέρια είναι παραπάνω από ελεύθερα.’’

Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στη μεταφορά μιας και το κουβάλημα της φιάλης φορεμένη στην πλάτη είναι πιο βολική σε σχέση με το κουβάλημα στο πλάι με το ένα ή τα δύο χέρια, ή ακόμα και στον ώμο.
''Αναλογικά τον περισσότερο χρόνο θα τον περάσεις υποβρυχίως. Έχεις λοιπόν να επιλέξεις ανάμεσα στα πολλαπλά πιθανά προβλήματα (κατανάλωση, στάση σώματος, αποτελεσματικότητα σε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, επάρκεια αερίου, παραμονή υποβρυχίως, ασφάλεια δική σου και του ζευγαριού σου κλπ) και στην μικρής διάρκειας, άβολη φάση μεταφοράς των φιαλών σου.’’ 

 wreck diver course

Τελικά για ποιο λόγο να εκπαιδευτώ και να καταδύομαι με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης;;;
  • Γιατί θα μπορείς να μείνεις για περισσότερο χρόνο και ελεγχόμενα στην οριζόντια στάση σε οποιοδήποτε βάθος.
  • Σαν αποτέλεσμα θα μπορέσεις να αυξήσεις το χρόνο παραμονής σου υποβρυχίως. 
  • Αν έχεις εκπαιδευτεί και στη χρήση Nitrox, ακόμα περισσότερο.
  • Θα είσαι περισσότερο αυτάρκης σε ότι αφορά στο αέριο.
  • Θα αρχίσεις από νωρίς να εξοικειώνεσαι με την πολυπλοκότητα του καταδυτικού εξοπλισμού και των διαδικασιών αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων υποβρυχίως.
  • Θα εξοικειωθείς ακόμα περισσότερο με τις διαδικασίες διαχείρισης του μακρύ σωλήνα 2μ.
  • Θα κατανοήσεις στην πράξη τη σημασία της λεπτομέρειας.
  • Θα είσαι σωστά προετοιμασμένος και με περισσότερη εμπειρία  για τις πιο απαιτητικές μορφές κατάδυσης (Tec 40, tec 45, tec 50 Cavern, Wreck, Full Cave, Tec Advanced Sidemount Wreck) έχοντας λύσει όλα τα παραπάνω θέματα.
  • Γιατί θα μπορείς να καταδύεσαι οπουδήποτε στον πλανήτη, έχοντας μαζί σου το ελαφρύ Sidemount BCD σου και το καταδυτικό σου κομπιούτερ.  
 Red Sea dive trip


Σε κάθε περίπτωση ο λόγος της ενασχόλησής σου με το sidemount θα καθοριστεί από τον ευρύτερο μακροπρόθεσμο στόχο που έχεις ή που θα θέσεις σαν δύτης.

Το που θες να φτάσεις και πόσο θέλεις να εξελιχθείς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ήδη και τη σειρά των εκπαιδεύσεων που θα επιλέξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου