Tips για καταδύσεις με εμπλουτισμένο αέρα

1 σχόλιο


Αυτό το άρθρο θα βοηθήσει πιστοποιημένους δύτες Nitrox να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους και τις εφαρμογές του οξυγόνου στο αναπνεύσιμο αέριο.

Θα βοηθήσει όμως επίσης και μη πιστοποιημένους Nitrox δύτες να πάρουν τις βασικότερες πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να μάθουν ακόμα περισσότερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος PADI Enriched Air Diver, αποφεύγοντας να μείνουν μόνο στα βασικά!!!

Πριν από αυτά τα μικρά tips όμως ας κάνουμε μια γρήγορη υπενθύμιση στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υπολογίζουμε τα
Μερική Πίεση -
Pp
Ιδανικό Μίγμα -
Fg
Απόλυτη Πίεση -
P

Εξοικειώσου με αυτά γιατί πρέπει να τα υπολογίζεις πριν από κάθε σου κατάδυση και είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να την/τις οργανώσεις έξυπνα και στρατηγικά. PADI NitroxΑς δούμε λοιπόν…

Η μερική πίεση εκφράζεται ως pp που σημαίνει partial pressure.

Το ιδανικό μίγμα εκφράζεται ως
Fg που σημαίνει Fracture of gas.
Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση για το Fg, γι' αυτό και συνήθως θα το ακούσετε επίσης και σαν Ιδανικό Αέριο ή/και Best Mix.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι ότι στην περίπτωσή μας, το
Fg εκφράζει το ποσοστό του οξυγόνου στο μίγμα.

Η απόλυτη πίεση (μέγιστο βάθος) εκφράζεται ως
P που σημαίνει Pressure και αυτό που εννοούμε είναι η απόλυτη πίεση, δηλαδή Absolute pressureAtmospheres (ATA).

Άρα
Pp = Partial pressure – Μερική πίεση
Fg = Best mix – Ποσοστό οξυγόνου
P = Pressure – Απόλυτη πίεση (στο βάθος)
Υπολογισμοί

Για να βρω την μερική πίεση (pp)
Πολλαπλασιάζω το ποσοστό οξυγόνου με την Απόλυτη πίεση
(
Fg x P = Pp)

Για να βρω το ποσοστό του οξυγόνου (Fg)
Διαιρώ τη Μερική πίεση με την Απόλυτη πίεση
(
Pp * P = Fg)

Για να βρω την απόλυτη πίεση (P)
Διαιρώ την Μερική πίεση με το Ποσοστό του οξυγόνου
(
Pp * Fg = P)


Subgear Scuba Diving Nitrox O2EII Analyser - Get the offer


Tips
 • Καλιμπράρισε τον αναλυτή οξυγόνου προτού πραγματοποιήσεις την ανάλυση του αερίου.
 • Ο αναλυτής καλιμπράρεται μία φορά στην αρχή. Κατόπιν μπορούν να αναλυθούν και άλλες φιάλες. Δε χρειάζεται να τον καλιμπράρετε για κάθε διαφορετική φιάλη που θέλετε να αναλύσετε.
 • Ο τρόπος που καλιμπράρεται ένας αναλυτής διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Περισσότερα στο μάθημα όπου θα μάθεις τουλάχιστον δύο διαφορετικούς!!!
 • Άνοιξε μια φορά απότομα τη βαλβίδα της φιάλης σου πριν τοποθετήσεις τον αναλυτή οξυγόνου για να απομακρυνθούν άλατα και σκόνες. Έτσι θα αυξήσεις τη ζωή του σένσορα οξυγόνου του αναλυτή σου. Αν δεν έχεις δικό σου και χρησιμοποιείς του καταδυτικού σου κέντρου, ο ιδιοκτήτης θα σε λατρέψει J
 • Άνοιξε ξανά τη βαλβίδα της φιάλης εξασφαλίζοντας χαμηλή ροή και μετά τοποθέτησε τον αναλυτή στο στόμιο του κλείστρου της φιάλης. Άλλος ένας λόγος για να σε λατρέψει ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου J
 • Ανέλυσε με δύο διαφορετικούς αναλυτές εφόσον είναι εφικτό. Το κόστος για να αγοράσεις τον δικό σου είναι ελάχιστο. Αυτό και αν είναι ζήτημα ασφάλειας!!!
 • Να αναλύεις πάντοτε το αέριο της φιάλης σου ακόμα και όταν πρόκειται για κατάδυση με ατμοσφαιρικό αέρα.
 • Να μαρκάρεις τη φιάλη σου πάντοτε ακόμα και όταν πρόκειται για κατάδυση με ατμοσφαιρικό αέρα.
 • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υφασμάτινη ταινία – gaffer και έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο με χοντρή μύτη. Δε είναι απαραίτητα τα εργοστασιακά αυτοκόλλητα.
 • Να γράφεις οπωσδήποτε το μέγιστο βάθος και τα αρχικά σου. Τα υπόλοιπα απλά δημιουργούν σύγχυση. Ή μήπως θα κάνεις πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις υποβρυχίως;;; J
 • Στο τέλος συμπλήρωσε το σχετικό logbook που υπάρχει στο καταδυτικό κέντρο. Αν δεν στο δώσουν, ζήτησέ το. Είναι για δικό σου καλό και ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου θα σε εκτιμήσει για την τυπικότητα και την εφαρμογή των βασικών.  
 •      


PADI Nitrox Enriched Air Diver (Table) Crew Pack - Get the offer!


Αν λοιπόν είσαι πιστοποιημένος δύτης επιπέδου τουλάχιστον Open Water ή αντίστοιχου και θέλεις να ωφεληθείς τα πλεονεκτήματα της κατάδυσης με εμπλουτισμένο αέρα κάνε κλικ εδώ

1 σχόλιο :

 1. There are a few times when we have to cover an entire house. Maybe you've quite recently moved into another property with extremely old, grimy and awful noticing rugs that you couldn't in any way, shape or form live with, or possibly no floor coverings by any stretch of the imagination, or maybe your present rugs are getting on a bit and you essentially need the occupation doing at the same time carpet cleaning service in indianapolis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή