Divemaster!!! Χαμάλης ή Επαγγελματίας;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Είσαι ενεργός, ανενεργός ή προσεχώς Divemaster;
Ψάχνεις τρόπους να αυξήσεις ή να συμπληρώσεις το εισόδημά σου;
Θέλεις να αλλάξεις επάγγελμά και να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου;
Θέλεις να είσαι εσύ αυτός που θα ορίζει το χρόνο και την ένταση της δουλειάς του;
Θέλεις το γραφείο σου να είναι ήλιος, θάλασσα και χαρούμενοι άνθρωποι;
Θέλεις να αποκτήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σαν Divemaster προτού γίνεις εκπαιδευτής;

Αν ναι, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει ώστε να κατανοήσεις την αξία και τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει αυτή η πρώτη επάγγελματική βαθμίδα, αποφεύγοντας τις βιαστικές επαγγελματικές αποφάσεις.

Θα μάθεις για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Divemaster και πώς να τα αξιοποιήσεις αποτελεσματικά στο έπακρο, προτού προχωρήσεις στη βαθμίδα του εκπαιδευτή καταδύσεων.

Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί φίλοι και μαθητές της σχολής μας, μας κάνουν ερωτήσεις όπως
Αξίζει να κάνω το
DM;
Που θα μπορώ να δουλέψω μετά;
Μπορώ να ανοίξω σχολή μόνο με το
DM;
Να κάνω
DM ή Technical;

Όπως έχουμε γράψει και πει σε προηγούμενα άρθρα και podcasts, είμαστε κι εμείς από αυτούς που έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο.
Πλέον, μετά από δέκα χρόνια στο χώρο, τα πράγματα για εμάς είναι πιο ξεκάθαρα και απλά.

Όταν ανοίξαμε το καταδυτικό μας κέντρο, όπως όλοι έτσι και εμείς, θέλαμε να μπορούμε να παρέχουμε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης αυτοδυτών, ότι καλύτερο και πιο ακριβό σε καταδυτικό εξοπλισμό, μεγάλα σκάφη και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Με λίγη βοήθεια ξοδέψαμε χρόνο και χρήμα για να τα αποκτήσουμε, να τα στήσουμε και να τα οργανώσουμε, ώστε να είματε έτοιμοι για την καταδυτική σεζόν που θα ξεκινούσε σε μερικούς μήνες.
Μπορούσαμε να παρέχουμε εκπαίδευση από
Open Water μέχρι Divemaster και ειδικότητες, να νοικιάζουμε ολοκαίνουργιο και πανάκριβο εξοπλισμό μέχρι και για τεχνικούς δύτες, να γεμίζουμε φιάλες με τον καλύτερο αεροσυμπιεστή και να διεξάγουμε καταδύσεις αναψυχής με ολοκαίνουργια μεγάλα φουσκωτά σκάφη.

Και αφού τα είχαμε όλα αυτά, τα Discover Scuba, το Snorkeling και οι συνοδευόμενες καταδύσεις δεν είχαν σταματημό.
Σε ολόκληρη καταδυτική σεζόν, μερικά μόνο σχολεία
Open Water και Advanced Open Water, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις κιόλας, μας ανάγκαζαν να μη δεχόμαστε κρατήσεις για Discover Scuba, Snorkeling και καταδύσεις με το σκάφος.
Έτσι αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε προσωπικό. Ότι υπήρχε διαθέσιμο δηλαδή, στη μέση της σεζόν.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ περίπου στις 11:30,  που κατάκοποι από τις καταδύσεις, τον ήλιο, το κουβάλημα, τα πλυσίματα και τα γεμίσματα των φιαλών για την επόμενη μέρα, καθίσαμε να πιούμε κάτι για να χαλαρώσουμε και ακούστηκε η ερώτηση: ‘’Τελικά γιατί τρέχαμε να βρούμε χρήματα για να προλάβουμε το εκπαιδευτικό;;;’’!!!!!

Κάναμε ότι ακριβώς μπορεί να κάνει και ένας κατά τα άλλα ''απλός'' Divemaster!!!
Κουβαλάγαμε, πλέναμε, σκουπίζαμε, σφουγγαρίζαμε, γεμίζαμε φιάλες και εξυπηρετούσαμε πελάτες!!!

Μα αυτός δενήταν και ένας από τους λόγους που δεν θέλαμε να δουλέψουμε σαν Divemsters για λογαριασμό άλλων;;; Για να μην κάνουμε τους ''χαμάληδες'';;;

Και τώρα…;;;
Όχι μόνο κάναμε αυτά που θα έκανε ένας ''απλός'' 
Divemster, είχαμε πληρώσει κι ένα σωρό λεφτά για να γίνουμε σούπερ εκπαιδευτές, χωρίς να έχουμε πάρει πίσω ούτε τα μισά από αυτά που μας κόστισε η συμμετοχή στο Instructor Development Course (IDC)!!!Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις προϋποθέσεις, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα ενός Divemaster.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα PADI Divemaster:
1. Να είναι πιστοποιημένος ως PADI Advanced Open Water Diver ή αντίστοιχο από άλλο οργανισμό
2. Να είναι πιστοποιημένος ως PADI Rescue Diver ή αντίστοιχο από άλλο οργανισμό
3. Να είναι τουλάχιστον 18 ετών.
4. Να προσκομίσει στον εκπαιδευτή πιστοποιητικό υγείας που να αφορά στη κατάδυση από υπερβαρικό ιατρό. Πρέπει να έχει εκδοθεί τους τελευταίους 12 μήνες και ΔΕΝ μπορεί να υπογράψει ο ίδιο που κάνει την αίτηση.
5. Να έχει 20 τουλάχιστον καταγεγραμμένες καταδύσεις. (Θα ζητηθεί βιβλιάριο καταδύσεων είτε σε χειρόγραφη είτε σε ηλεκτρονική μορφή πριν από την check dive)
6. Να είναι πιστοποιημένος στις Πρώτες Βοήθειες (EFR Ή άλλο αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος) Primary Care (CPR) and Secondary
Care (First Aid) μέσα στους τελευταίους 24 μήνες.Αρμοδιότητες - Καθήκοντα
Οι ανανεωμένοι PADI Divemasters με ενεργό status είναι εξουσιοδοτημένοι να:
1. Να επιβλέπει τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όσο και κτά τις μη καταδυτικέ δραστηριότητες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την καθοδήγηση.
2. Να βοηθάει έναν ενεργού status εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τόσο στα περιορισμένα νερά, όσο και στις καταδύσεις ανοιχτής θάλασσας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της PADI.
3. Να καθοδηγεί ανεξάρτητα τους μαθητευόμενους δύτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Open Water Diver, στις εκπαιδευτικές καταδύσεις 2, 3 και 4 σε αναλογία δύο μαθητών ανά πιστοποιημένο Divemaster.
4. Να συνοδεύει μαθητευόμενους δύτες Open Water χωρίς την άμεση επίβλεψη εκπαιδευτή της PADI κατά την κολύμβηση επιφανείας προς και από το σημείο εισόδου – εξόδου και κατά τη διάρκεια των δεξιοτήτων πλοήγησης, καθώς επίσης και να επιβλέπει τους μαθητευόμενους όταν ο εκπαιδευτής διεξάγει μια δεξιότητα όπως για παράδειγμα ανάδυση ή κατάδυση με έναν μεμονωμένο μαθητή ή ζευγάρι
5. Να συνοδεύει μαθητευόμενους δύτες σε καταδύσεις αναψυχής ή στις εκπαιδευτικές καταδύσεις των προγραμμάτων ειδικοτήτων, χωρίς την άμεση επίβλεψη του εκπαιδευτή της
6. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διδάσκει και να πιστοποιεί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα PADI Skin Diver ανεξάρτητα. Περιλαμβάνεται επίσης η διεξαγωγή Aqua Mission: Skin Diver Specialist, του προγράμματος PADI Seal Team
7. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διεξάγει το πρόγραμμα PADI Discover Snorkeling.
8. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διεξάγει τις μετέπειτα καταδύσεις χωρίς την άμεση επίβλεψη του εκπαιδευτή, του προγράμματος Discover Scuba Diving σε αναλογία δύο μαθητών ανά πιστοποιημένο Divemaster, αφού προηγουμένως ο συμμετέχοντας ολοκληρώσει ικανοποιητικά την πρώτη εκπαιδευτική κατάδυση με τον εκπαιδευτή της PADI.
9. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διεξάγει το πρόγραμμα – δραστηριότητα PADI Discover Local Diving.
10. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διεξάγει το πρόγραμμα PADI Scuba Review για πιστοποιημένους δύτες ή για δύτες επιπέδου Scuba Diver που θέλουν μόνο να φρεσκάρουν τις δεξιότητές τους.
11. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διεξάγει τις δεξιότητες της ελεύθερης κατάδυσης του προγράμματος PADI Open Water Diver κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών καταδύσεων σε περιορισμένα νερά δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε.
12. Να διδάξει το πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών Emergency First Response (EFR) αφού προηγουμένως ολοκληρώσει την εκπαίδευση εκπαιδευτών EFR.
13. Αν είναι πιστοποιημένος ως Discover Scuba Diving Leader, μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητα το πρόγραμμα Discover Scuba Diving (2003 revised program) σε πισίνα ή περιορισμένα νερά.
14. Εφόσον είναι ασφαλισμένος (όπου απαιτείται), να διδάξει το πρόγραμμα εξειδίκευσης PADI Digital Underwater Photographer κάτω από την άμεση επίβλεψη του εκπαιδευτή της PADI και εφόσον αυτός είναι διαπιστευμένος ως εκπαιδευτής PADI Digital Underwater Photographer Specialty Instructor.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει πως σαν καινούργιος επαγγελματίας της κατάδυσης στο επίπεδο του Divemaster, έχεις εφτά (7) διαφορετικά προϊόντα – υπηρεσίες και τα οποία μάλιστα είναι ο κύριος όγκος εργασιών ενός καταδυτικού κέντρου, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή σεζόν.Πως μπορείς να τα αξιοποιήσεις αποτελεσματικά

- Σταμάτα να αναζητάς υπαλληλικές σχέσεις με υφιστάμενα καταδυτικά κέντρα. 

- Ξεκίνα να συνεργάζεσαι με όποιο/α ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις και τα πρότυπά σου, προσφέροντας τις υπηρεσίες σου.

Όταν με το καλό ανοίξεις το δικό σου καταδυτικό κέντρο, δεν θα υπάρχει εργοδότης να σε πληρώνει!!!

- Το ότι ξέρεις καλά να κάνεις καταδύσεις δεν είναι αρκετό για να πετύχεις σαν επαγγελματίας.
Άλλο να είσαι καλός δύτης και άλλο καλός επιχειρηματίας.

- Συνεργάσου με καταδυτικά κέντρα που μπορούν να σε βοηθήσουν, όχι μόνο στο να γίνεις ακόμα καλύτερος δύτης, αλλά και στο να αναπτύξεις τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται για τον 21ο αιώνα.   

- Μάθε τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ, της κειμενογραφίας, της διαχείρισης της ιστοσελίδας σου και των social networks!!!

- Ζήτα βοήθεια και συμβουλές μόνο από δραστήριους και πετυχημένους.

- Σταμάτα να ασχολείσαι με το πώς θα έρθει στη δική σου επιχείρηση το περίπου 7% των υφιστάμενων ενεργών δυτών και απευθύνσου στο υπόλοιπο 37% της νέας αγοράς που ακόμα δεν γνωρίζει τι είναι η κατάδυση και ποιες δυνατότητες προσφέρει.

- Μπορείς και σαν Divemaster να ανοίξεις το δικό σου καταδυτικό κέντρο, να προσφέρεις τις παραπάνω οχτώ (8) υπηρεσίες – προϊόντα, να εμπορεύεσαι καταδυτικό εξοπλισμό και να προσφέρεις ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Αν λοιπόν 


 • Έχεις μεγάλα όνειρα
 • Είσαι αισιόδοξος
 • Κοινωνικός / Εξωστρεφής
 • Ευχάριστος
 • Εργατικός
 • Φιλότιμος
 • Συνεργάσιμος
 • Εκπαιδεύσιμος
 • Παρατηρητικός / Διορατικός
 • Υγιεινά ανταγωνιστικός
 • Προσαρμοστικός
 • Πιστός / Τίμιος
 • Ειλικρινής
 • Λαμβάνεις πρωτοβουλίες
 • Ευρηματικός / Εφευρετικός
 • Με περιέργεια
 • Καλός ακροατής
 • Ευγενικός
 • Τολμηρός
 • Υπομονετικός
 • Ομαδικός παίχτης και
 • Δημιουργικά πεισματάρης...

τότε εδώ θα βρείς όλους τους θεμιτούς, σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να κερδίσεις χρήματα ή να αυξήσεις το εισόδημά σου!!! 

Στην Επιτυχία σου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου