Υποβρύχια Αρχαιολογία - HUAED

Δεν υπάρχουν σχόλια

Υποβρύχια ανασκαφή σε ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο

Αρχαιολογία είναι η μελέτη του παρελθόντος μέσα από την καταγραφή καταλοίπων, υλικών και άυλων στοιχείων.

Πρωταρχικός σκοπός είναι η μελέτη μέσω της εφαρμογής θεωρίας και της μεθόδου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαδικασία είναι παρόμοια με μια ιατροδικαστική έρευνα. 

Η δουλειά των αρχαιολόγων είναι η καταγραφή όλων των πληροφοριών, χωρίς να έχει σημασία το πόσο ασήμαντες μπορεί να φαίνονται, μιας και κάθε ίχνος θα μπορούσε να αποκαλύψει κάτι με πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο θα α βοηθήσει να κατανοηθεί τι συνέβη στο παρελθόν (Bowens, 2008).

Είναι επίσης αυτοί που προστατεύουν τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, το 30% της οποίας είναι τεχνητά σκευάσματα (Κυριακίδης 2014) και το οποίο σημαίνει ότι, οι άυλες πτυχές της ζωής είναι αυτό που οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να προστατεύσουν περισσότερο.


Το ίδιο ισχύει και για την θαλάσσια Αρχαιολογία, όπου σε περιπτώσεις όπως η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, οι αρχαιολόγοι μελετούν και προσπαθούν να προστατεύσουν τα πάντα, από αυτόχθονες και τεχνικές αλιείας στη σύγχρονη παράνομη φαλαινοθηρία (Flatman 2007b). 

Οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που εργάζονταν σε λιμάνια και πλοία, καθώς και τα δίκτυα του θαλάσσιου εμπορίου μελετώνται διεξοδικά.
Η υποβρύχια αρχαιολογία δε διαφέρει από τη χερσαία ως προς τους κανόνες διαχείρισης της αρχαιολογικής έρευνας, ωστόσο απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από τους εμπλεκόμενους.


Η υποβρύχια αρχαιολογία επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ναυαγιαίρεση η οποία έχει σαν στόχο την περισυλλογή υλικού, όχι για σκοπούς έρευνας και μελέτης αλλά για θησαυροθηρία.


Στο webinar που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου με ομιλητή τον Michael Williams, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με:
- Τι είναι η αρχαιολογία
- Ποιες οι διαφορές με την υποβρύχια αρχαιολογία
- Γιατί να ασχοληθεί κανείς με την υποβρύχια αρχαιολογία
- Πως μπορεί να ασχοληθεί κανείς με την υποβρύχια αρχαιολογία
- Αρχαιολογικές μεθόδους έρευνας και αποτύπωσης
- Εξοπλισμό, υλικά και τεχνολογίες.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν επίσης και διάφορες εργασίες, όπως οι έρευνες στο Σούνιο, το ναυάγιο marzamemi II και το Αγγλικό ναυάγιο Mary Rose
Στο τέλος θα γίνουν αναφορές στα θέματα νομοθεσίας και του ρόλου της UNESCO.Αν λοιπόν θέλεις να ζήσεις ένα διαφορετικό καλοκαίρι με πολλές καταδύσεις και γνώσεις, τότε μη χάσεις αυτό το webinar που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου στις 20:00Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου