Λογισμικά αποσυμπίεσης - Εκπαιδευτικά βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια
Αλήθεια, σας προβλημάτισε ποτέ πιο είναι το καλύτερο, το πιο αξιόπιστο, το πιο ασφαλές και το πιο εύκολο στη χρήση λογισμικό αποσυμπίεσης;;;

Εμένα, με τις λίγες γνώσεις που είχα τότε, θυμάμαι με είχε απασχολήσει αρκετά.
Θυμάμαι τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όσο και μετά από αυτή, να κάθομαι ώρες και μέρες ψάχνοντας σπασμένα προγράμματα και να προσπαθώ να καταλάβω και να μάθω. 

Φυσικά όσα δεν έβρισκα σπασμένα τα χρυσοπλήρωνα και τελικά, σήμερα πλέον, μπορώ να λέω πως ήταν ένας ακόμα τρόπος για να ξοδεύω χρόνο και χρήματα που θα μπορούσα να έχω επενδύσει εντελώς διαφορετικά.


Η λύση στο πρόβλημα ήρθε όταν έκανα σαν μαθητής τα σχολεία Tek 1 των GUE και το TEC TMX με τον Mark Ellyatt.

Σας θυμίζω ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα ήδη κάνει το σχολείο του
technical τρείς φορές, με διαφορετικούς εκπαιδευτές από Ελλάδα και εξωτερικό όπως επίσης και με διαφορετικούς οργανισμούς και είχα ήδη μια εξοικείωση με τη χρήση λογισμικών.

Με τους
GUE λοιπόν έμαθα το δικό τους λογισμικό, το Deco Planner και με τον Mark Ellyatt το επίσης δικό του Deco Check.

Ο λόγος που έκανα τα σχολεία με διαφορετικούς οργανισμούς και διαφορετικούς εκπαιδευτές, ήταν γιατί ήθελα να έχω προσωπική άποψη για τα συστήματα εκπαίδευσης, τους οργανισμούς, και τις κουλτούρες των εκπαιδευτών. 

Αυτό θα με βοηθούσε ώστε να μπορώ να παρέχω τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες και γνώσεις στους μελλοντικούς μαθητές και πελάτες μου, λέγοντάς και εξηγώντας τους τι έμαθα, βίωσα, αντιμετώπισα και όχι τι ''άκουσα'' ή τι μου ''είπαν''!!!


Το ίδιο λοιπόν συνέβη και με τα λογισμικά αποσυμπίεσης.

Μαθαίνοντας δύο τουλάχιστον, απευθείας από τους δημιουργούς τους και μάλιστα σε λίγο πιο προχωρημένο στάδιο, για καταδύσεις
TMX δηλαδή, είχα την δυνατότητα και την ευκαιρία να κατανοήσω τον τρόπο και μέχρι πιο σημείο ήταν δοκιμασμένα και φυσικά να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου πολύ περισσότερα πράγματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητές τους, τους αλγόριθμούς τους και τη θεωρία της αποσυμπίεσης.

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια λοιπόν ψάχναμε να βρούμε το καλύτερο και πιο ασφαλές λογισμικό, χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε πηγές, τουλάχιστον σε όσες έχουμε διαθέσιμες σήμερα, και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. 

Χρειαζόταν δηλαδή να εμπιστευτούμε τις προτάσεις – συστάσεις των εκπαιδευτών, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν και ενεργοί τεχνικοί δύτες, και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στις συστάσεις των οργανισμών, οι οποίοι πρότειναν τα δικά τους λογισμικά.


Πλέον αυτό αντιμετωπίζεται με την καλή γνώση και κατανόηση της θεωρίας της αποσυμπίεσης.

Οι εκπαιδευτές εκσυγχρονίζονται και είναι πιο προσβάσιμοι και ανοιχτοί για συζητήσεις επάνω στο θέμα.


Οι στρατηγικές των διαδικασιών αποσυμπίεσης εκσυγχρονίζονται και αυτές, μιας και όλο και περισσότεροι δύτες ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τις τεχνικές καταδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επίσης δοκιμάζονται σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες.

Πλέον τα πράγματα έχουν όνομα.

Ratio Deco, Minimum Deco, Rock Bottom, Decompession Sotwares κλπ.
Όλα όμως προϋποθέτουν γνώσεις, διάβασμα και εφαρμογή στην πράξη!!!

Αυτό που έμαθα λοιπόν μετά από τόσα χρόνια είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει ιδανικό λογισμικό.

Πρώτον γιατί τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικυρωμένα πέρα από τη φαντασία των δημιουργών τους και δεύτερον γιατί όλα, εκτός από μερικές πολύ κακές εξαιρέσεις, θα δώσουν τα ίδια αποτελέσματα για καταδύσεις μέχρι τα 50 – 60 μέτρα.


Αυτό που προτείνω είναι να βρεις ένα που να ταιριάζει στις απαιτήσεις των καταδύσεων που κάνεις ή θα κάνεις, να ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύτηκες και να προσπαθήσεις να το μάθεις όσο καλύτερα γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο εκπαιδευτής σου, όσο και η κατανόηση της θεωρίας της αποσυμπίεσης, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην επιλογή λογισμικού, όσο και στα αποτελέσματα των καταδύσεων σου.

Αυτό δηλαδή που πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο και σαφές, είναι ότι αν ο εκπαιδευτής σου δεν αφιερώσει αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην εκμάθηση του λογισμικού και αν ΕΣΥ δεν φροντίσεις να εμβαθύνεις στη θεωρία της αποσυμπίεσης, μην περιμένεις κανένα λογισμικό να κάνει τη δουλειά για εσένα και να σε σώσει!!!

Για το λόγο αυτό λοιπόν σε αυτή τη σειρά των video θα σου δείξω...
  • Τις βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις του λογισμικού Deco Check
  • Τους δύο βασικούς τρόπους σχεδιασμού καταδύσεων και
  • Μερικά παραδείγματα καταδύσεων με λίγη και περισσότερη αποσυμπίεση, για καταδύσεις μέχρι τα 40 μέτρα.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Τα
video αυτά ΔΕΝ αντικαθιστούν – υποκαθιστούν την επίσημη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση τεχνικών καταδύσεων και ΔΕΝ θα πρέπει να επιχειρήσετε αυτές τις καταδύσεις αν δεν έχετε προηγουμένως ολοκληρώσει και πιστοποιηθεί τουλάχιστον για το επίπεδο του TEC 40 ή αντίστοιχο άλλου οργανισμού!!!Deco for Divers: A Diver's Guide to Decompression Theory and Physiology (2nd Edition)Προτού όμως περάσουμε στα βίντεο ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι χρησιμοποιούν ή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικά αποσυμπίεσης.
  • Χρήση λογισμικού χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση στις τεχνικές καταδύσεις και στη χρήση λογισμικού/ων
  • Δύτες με εκπαίδευση οι οποίοι όμως δεν έχουν διαβάσει – μελετήσει περισσότερο τη θεωρία της αποσυμπίεσης πέρα από αυτά που διδάχτηκαν στην εκπαίδευση.
  • Ως αποτέλεσμα του παραπάνω δεν κατανοούνται οι διαφορές και διαφορετικότητες των αλγόριθμων που χρησιμοποιούν τα λογισμικά
  • Δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης και δεν μαθαίνουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε λογισμικού, μένοντας μόνο σε αυτά που έδειξε και εξήγησε ο εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • Ψάχνουν και το χειρότερο χρησιμοποιούν σπασμένα λογισμικά που βρίσκουν στο διαδίκτυο
  • Δεν συγκρίνουν με άλλα λογισμικά
  • Εμπιστεύονται τα πλάνα καταδύσεων που δημιουργήθηκαν στο λογισμικό του φίλου τους και το οποίο λογισμικό έχει τις ρυθμίσεις που αφορούν σε αυτόν.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεiς τώρα είναι να συμπληρώσεiς το όνομα και το email σου ώστε να πάρεις αμέσως το πρώτο από τα τρία εκπαιδευτικά video του λογισμικού Deco Check στην φόρμα που θα βρεις εδώ

Κατόπιν πήγαινε στα εισερχόμενα του email σας. Αν δεν το βρεις εκεί ελέγξτε στα ανεπιθύμητα!!!

Μαζί θα λάβεις και ένα primer της θεωρίας της αποσυμπίεσης.

Η συνέχεια στα Video!!!


Σπύρος Κόλλας
Εκπαιδευτής Καταδύσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου