Πρόσθετος εξοπλισμός και αναλώσιμα rebreather – Μέρος 1ο Bailout

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στα δύο προηγούμενα άρθρα αναφερθήκαμε στις συσκευές ημίκλειστου κυκλώματος – semi closed rebreathers και στις συσκευές κλειστού κυκλώματος - Closed Circuit Rebreathers, καθώς και στις αρχές λειτουργίας τους.

Εκτός όμως από τις συσκευές, υπάρχουν αρκετά άλλα κομμάτια εξοπλισμού που θα χρειαστούν πριν την έναρξη της εκπαίδευσης.
Όχι όχι δε χρειάζεται να πουλήσετε τα πάντα.
Αρκετά κομμάτια του εξοπλισμού που έχετε για τις καταδύσεις ανοιχτού κυκλώματος θα σας χρειαστούν.

Σε αυτό το άρθρο θα αναπτύξουμε ότι ακριβώς χρειάζεται να γνωρίζετε για την/τις συσκευές διάσωσης ανοιχτού κυκλώματος ή αλλιώς bailout.


Bailout & Deco Cylinders


Συσκευή διάσωσης ανοιχτού κυκλώματος – Bailout gear

Μαζί με το rebreather θα χρειαστεί επιπροσθέτως μία τουλάχιστον φιάλη (bailout cylinder) την οποία θα έχετε πάνω σας.
Για μερικούς δύτες οι οποίοι περιορίζουν τις καταδύσεις τους στα 20μ, το αέριο που υπάρχει στη φιάλη τροφοδότησης της συσκευής, μπορεί να είναι αρκετό για να αναδυθούν μέχρι την επιφάνεια. 
Οι πιο συνετοί όμως έχουν αυτή την επιπλέον φιάλη ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν αέριο τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για το ζευγάρι τους, σε περίπτωση αστοχίας της συσκευής ή διακοπής παροχής αερίου.


Rebreather Diver with Bailout cylinder


Γενικά
Η φιάλη/ες αυτή θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ένα σύστημα ρυθμιστή αναπνοής, ο οποίος να αποτελείται από ένα πρώτο στάδιο και τουλάχιστον ένα δεύτερο στάδιο.
Υπάρχουν αρκετές προτάσεις ως προς τον αριθμό των δευτέρων σταδίων, τη διάταξη και τα μήκη των σωλήνων και εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο για το οποίο εκπαιδεύεται κάποιος και αργότερα το είδος κατάδυσης (βαθιές καταδύσεις, σπηλαιοκαταδύσεις, ναυαγιοδιεισδύσεις κλπ).
Ο ρυθμιστής αυτός δεν συμπεριλαμβάνεται με τη συσκευή, όποτε ή αγοράζετε καινούργιο ή κρατάτε τον αυτόν που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

Αέρια και ποσότητα
Η ποσότητα του αερίου που εμπεριέχεται σε αυτή τη φιάλη/ες, θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να επιτρέψει την ασφαλή ανάδυση μέχρι την επιφάνεια.
Αν οι καταδύσεις γίνονται σε περιβάλλον οροφής, τότε θα πρέπει το αέριο να είναι αρκετό ώστε  να φτάσει μέχρι την έξοδο του σπηλαίου ή του ναυαγίου.
Για τεχνικές βαθιές καταδύσεις απαιτούνται μία τουλάχιστον φιάλη με αέριο το οποίο να μπορεί να το αναπνεύσει ο δύτης στο μέγιστο βάθος, καθώς και φιάλη/ες με αέριο/α αποσυμπίεσης, για τις περιπτώσεις που ο δύτης δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ανάδυση μένοντας στη συσκευή.
Πριν λοιπόν πουλήσετε οτιδήποτε από τον εξοπλισμό ανοιχτού κυκλώματος, εξετάστε το είδος των καταδύσεων που θέλετε να κάνετε ή να φτάσετε να κάνετε.
Κρατήστε αρκετές φιάλες και ρυθμιστές ώστε να καλύψετε τις ανάγκες σας για bailout.
Εξασφαλίστε ότι οι ρυθμιστές αναπνοής είναι καλής ποιότητας για βαθιές καταδύσεις, αν αυτό είναι στα σχέδιά σας.

Κίνδυνοι
Ένας από τους κινδύνους είναι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο προκαλεί την αύξηση του ρυθμού της αναπνοής.
Θα πρέπει λοιπόν ο δύτης να περάσει στο ανοιχτό κύκλωμα – Bailout, έχοντας σωστό και ασφαλές για το βάθος αέριο και κατάλληλο, καλοσυντηρημένο ρυθμιστή αναπνοής ο οποίος να είναι σχεδιασμένος για βαθιές καταδύσεις.
Αν ο ρυθμιστής αυτός είναι κακής ποιότητας ή κακοσυντηρημένος, τότε υπάρχει πιθανότητα να μην λυθεί το πρόβλημα της αύξησης του διοξειδίου.
Αυτό θα προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.
Για να το αποφύγετε επενδύστε σε σωστό και καλής ποιότητας εξοπλισμό.

Διάταξη
Η bailout φιάλη πρέπει να είναι εξοπλισμένη με πρώτο και δεύτερο στάδιο/α, ένα όργανο ένδειξης της πίεσης της φιάλης (SPG) και ένα σωλήνα χαμηλής πίεσης (direct feed) για τη στεγανή ή/και τον ρυθμιστή πλευστότητας.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και ένας ειδικός ταχυσύνδεσμος ο οποίος να επιτρέπει την τροφοδότηση της συσκευής.


Ο/οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι επάνω στη φιάλη/ες με σαμπρέλες, προκειμένου να μην εξέχουν ή περισσεύουν, δημιουργώντας, αντίσταση και πιθανή περιπλοκή.
Τα 2α στάδια θα πρέπει να είναι εύκολα και άνετα προσβάσιμα, αλλά ταυτόχρονα και καλά ασφαλισμένα, ώστε μην εξέχουν και περισσεύουν.
Πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένη/ες  με αρματωσιά η οποία να εξασφαλίζει σωστή και βολική τοποθέτηση στο πλάι του δύτη, είτε κάθετα δηλαδή όπως οι φιάλες αποσυμπίεσης, είτε siademount.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει σωστή ανάλυση και σήμανση.
Ελέγξτε για το αν το ζευγάρι σας έχει κάνει το ίδιο, για την περίπτωση που χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε!!!

Επιλογή φιάλης
Σε γενικές γραμμές υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε φιάλες ατσάλινες και αλουμινίου.
Για τους σύγχρονους δύτες, η επιλογή των φιαλών αλουμινίου είναι μονόδρομος, μιας και εξασφαλίζουν μικρότερο βάρος, σχεδόν ουδέτερη πλευστότητα και ευκολία στην αφαίρεση και επανατοποθέτηση τους, λόγο των χαρακτηριστικών της πλευστότητάς  τους υποβρυχίως.
Οι ατσάλινες φιάλες εξασφαλίζουν λίγο παραπάνω αέριο.
Αν πρόκειται για καταδύσεις σε κρύα – παγωμένα νερά, με στεγανή στολή, χοντρά θερμοεσώρουχα, κουκούλα κλπ, τότε η χρήση τους ίσως είναι μια καλή επιλογή. 
   
Διαθέσιμες φιάλες
Οι συσκευές σε αρκετές περιπτώσεις είναι ογκώδεις και μέσα σε κουτιά.
Τις περισσότερες φορές οι δύτες επικεντρώνονται στη συσκευή, αγνοώντας τις φιάλες, με αποτέλεσμα την κακή τοποθέτηση του εξοπλισμού η οποία οδηγεί σε κακή υδροβιότητα, τριμ, και αντίσταση αναπνοής.


Παρακάτω θα βρείτε μια ολοκληρωμένη λίστα φιαλών, από την οποία μπορείτε να επιλέξετε.

Worthington: LP27, LP77, LP85, LP95, LP108
XS Scuba: X7-65, X7-80, X7-100, X7-120. X8-119
Blue Steel Faber: L27DV, L50DVB, L85DVB, M71DVB, M100DVB
Luxfer Aluminium: AL06, AL13, AL14, AL19, AL30
Luxfer Aluminium: AL40, AL50, AL63, AL80, ALN80

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς ή/και για τη συσκευή σας, ή ακόμα και αν χρειάζεστε περισσότερα στοιχεία για την κάθε μία εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.


Στο επόμενο άρθρο: ‘’Αναλώσιμα’’
Μέχρι τότε διαβάστε επίσης:


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε μας ένα like, μοιραστείτε το ή αφήστε το σχόλιό σας από κάτω.
          

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου