Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης - Sidemount

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τα τελευταία χρόνια η κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης έχει εξελιχθεί περισσότερο από κάθε άποψη στο σπορ της κατάδυσης. 
Όλο και περισσότεροι δύτες αναγνωρίζουν τα πολύπλευρα οφέλη που προσφέρει αυτή η διάταξη του εξοπλισμού όπως είναι η άνεση, η σταθερότητα και η ασφάλεια στον τρόπο που πλέον απολαμβάνουν τον υποβρύχιο κόσμο.


Αν και το σύστημα αυτό προήλθε από τους σπηλαιοδύτες (γνωστούς και ως μέντορες και φίλους μας), η κατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης γίνεται πλέον όλο και πιο δημοφιλής τόσο για τις καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα, όσο και για τις ναυαγιοκαταδύσεις και ναυαγιοδιεσδύσεις
Ακόμα και οι δύτες rebreather πλέον επιλέγουν το πιο υδροδυναμικό προφίλ που μπορούν να έχουν στις φιάλες αποσυμπίεσης και bailout.


Σε γενικές γραμμές η κατάδυση με φιάλες πλάγιες αγκίστρωσης χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα τα οποία κυρίως αφορούν στην σπηλαιοκτάδυση και οι προϋποθέσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο.

Συνοπτικά λοιπόν οι κατηγορίες είνα:
Open Water Sidemount
Cave – Cavern Sidemount configuration.
Sidemount Cavern – Cave Diver.
Advanced Sidemount Cave Diver.

Στην Ελλάδα παρέχεται και ένα ακόμα επίπεδο εκπαίδευσης που είναι το Tec Advanced Sidemount Wreck Diver η οποία είναι μια ειδικότητα που την αποκλειστική της εκμάθηση έχει το καταδυτικό μας κέντρο και ο εκπαιδευτής μας Σπύρος Κόλλας.


Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στον εξοπλισμό για καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης, ο οποίος μπορεί να είναι ο ίδιος στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις μορφές κατάδυσης.

BCD - Εξάρτηση
Πλέον στις μέρες μας οι επιλογές είναι πάρα πολλές μιας και σχεδόν όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν καταδυτικό εξοπλισμό, έχουν συμπεριλάβει στη γκάμα τους και εξειδικευμένους ρυθμιστές πλευστότητας. 

Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει κατανοητό είναι πως η επιλογή της εξάρτησης είναι μια σοβαρή υπόθεση και η επιλογή σας θα πρέπει να γίνει κατόπιν ώριμης συζήτησης με εκπαιδευτή, ο οποίος θα πρέπει να μην εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιου αντιπροσώπου ή εταιρίας, αλλά να έχει πραγματικές ώρες ενασχόλησης, να έχει κάνει αρκετά σχολεία με μαθητές και να έχει πολλές ώρες κατάδυσης με αυτή τη διάταξη εξοπλισμού, σε διάφορα περιβάλλοντα από αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω.

HOLLIS SMS50

xDEEP Stealth 2.0

Φιάλες
Οι πιο συνηθισμένες είναι οι αλουμινίου 11.1Ltr ή αλλιώς S80 και οι μακρόστενες ατσάλινες 12ltr. Φυσικά δεν είναι και οι μόνες επιλογές, αλλά οι επιλογές διαφέρουν ανάλογα με το περιβάλλον, τη θερμοκρασία και το σημαντικότερο την εμπειρία και ικανότητα του δύτη, ως προς την αποτελεσματική χρήση του όγκου των πνευμόνων για τη ρύθμιση της πλευστότητας, σε συνδυασμό με το BCD – εξάρτηση.


Ρυθμιστές Αναπνοής
Υψηλής απόδοσης DIN ρυθμιστές, είναι η σωστότερη επιλογή. Χρειάζονται δύο, ένας για την κάθε φιάλη και θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.
Ευκολία στην αναπνοή σε βάθος
Συμβατότητα με οξυγόνο
Αντάπτορα
fixed elbow για το έναν εκ των δύο δεύτερο στάδιο. 
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όχι swivels.



Όργανα ένδειξης πίεσης και σωληνάκια
Ένα σετ για τον κάθε ρυθμιστή, με έμφαση στο μέγεθος του οργάνου. Θα πρέπει δηλαδή εκτός από μεγάλο, να έχει και ευανάγνωστες ενδείξεις με διαβαθμίσεις των 20bar.



Στολή θερμικής προστασίας
Θα πρέπει να είναι ανάλογη του περιβάλλοντος και της μορφής κατάδυσης που πραγματοποιείται. Οι επιλογές προτείνεται να περιοριστούν ανάμεσα σε στεγανές και υγρού τύπου στολές.

Fourth Element Proteus

SANTI Emotion

Κοπτικά εργαλεία
Η εποχή των μαχαιριών του Rambo έχει παρέλθει. Οι επιλογές πλέον σε κοπτικά εργαλεία μικρού μεγέθους είναι απεριόριστες. Το μόνο που χρειάζεται να εξασφαλίσετε είναι να είναι αρκετά κοφτερά και μεγάλο χρονικό διάστημα.

EEZYCUT TRILOBITE


Φωτιστικά συστήματα
Παρ όλο που ένα κλασικό σύστημα με κάνιστρο, κεφαλή και χειρολαβή, μπορεί εύκολα  να καλύψει τις ανάγκες σας, ιδανική θεωρείται η λύση των κύριων φωτιστικών των οποίων η διαμόρφωση και διάταξη, προορίζεται αποκλειστικά για καταδύσεις με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται επιπροσθέτως από ένα μέχρι δύο εφεδρικά. Δείτε περισσότερα στον οδηγό εξοπλισμού του καταδυτικού μας κέντρου εδώ.

YELLOWDIVING PERCH SM L2010


Κύριο Μίτος – Reel
Αυτά που πλέον είναι ευρέως διαδεδομένα είναι anti-jam. Τα παλαιού τύπου Jasper Style δεν είναι πλέον και τόσο χρηστικά παρά μόνο σε ελάχιστες εξειδικευμένες περιπτώσεις στην σπηλαιοκατάδυση.


Λοιπός προτεινόμενος εξοπλισμός
Line arrows & Markers
Κράνος (για εξερευνήσεις ή κατά τη διάρκεια εργασιών χαρτογράφησης)
Όχημα πρόωσης -
DPV
Θήκες – Τσέπες
Καταδυτικός Υπολογιστής
Εφεδρικό σύστημα μέτρησης χρόνου και βάθους

Από εκεί και πέρα το ζήτημα των διαφορετικών τρόπων διάταξης του εξοπλισμού, έχει να κάνει κυρίως με την μορφή κατάδυσης, οι οποίες εκτός από αυτές που αναφέραμε παραπάνω, τα πιο προχωρημένα στάδια περιλαμβάνουν την σπηλαιολογική σπηλαιοκατάδυση με φιάλες πλάγιας αγκίστρωσης Sump Diving και Νο Mount Diving.


Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε ένα προς ένα όλα τα παραπάνω για την καλύτερη κατανόησή τους και φυσικά η σειρά των άρθρων θα κλείσει με την διεξαγωγή ενός on line σεμιναρίου – webinar

Γι αυτό μείνετε μαζί μας και μην ξεχάσετε να κάνετε την εγγραφή σας στο 
website και το blog του καταδυτικού μας κέντρου!!!


Μέχρι τότε μπορείτε να στέλνετε τις απορίες ή/και ερωτήσεις εδώ ή κάντε κράτηση για το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει ακριβώς από κάτω

Sidemount Courses



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου