Τι είναι η Εμπειρία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η εμπειρία είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται πολύ και στο χώρο της κατάδυσης.
Η εμπειρία στην πραγματικότητα, έχει δύο διαφορετικές αλλά αλληλένδετες έννοιες.
Η μία έννοια έχει να κάνει με την δοκιμή – πείραμα η οποία συμπληρώνει την παρατήρηση και η άλλη έχει να κάνει με τα βιώματα καταστάσεων, το οποίο αποτελεί την συνολική εμπειρία του ανθρώπου.
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την εμπειρία θα λέγαμε ότι "Εμπειρία είναι η γνώση η οποία βασίζεται στην παρατήρηση και την πρακτική εξάσκηση και η οποία έρχεται με την πάροδο του χρόνου". 


Οι δύτες λοιπόν μαθαίνουν κατάδυση βλέποντας και ακούγοντας τους εκπαιδευτές και Dive Masters που είναι πιο έμπειροι και κατόπιν εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν μόνοι τους.
Κατ' αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται και μαθαίνουν νέα πράγματα, ενώ πολλές είναι οι φορές που μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Αν και πιστεύουμε πως αυτό είναι μια πολύ σωστή πρακτική, ταυτόχρονα γεννάται και το εξής ερώτημα. Με ποιόν τρόπο οι δύτες εντοπίζουν τα λάθη τους ώστε να μάθουν από αυτά και να τα διορθώσουν;;; 


Από πολλούς πετυχημένους ανθρώπους η εμπειρία μεταφράζεται σαν ένας σκληρός δάσκαλος γιατί πρώτα έχεις το αποτέλεσμα και κατόπιν παίρνεις το μάθημά.
Παρ’ όλο που αυτό είναι, γενικά, απόλυτα σωστό, το σπορ της κατάδυσης αποτελεί εξαίρεση γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα μη αναστρέψιμο ατύχημα, από το οποίο θα πάρετε μεν το μάθημα, αλλά δεν θα μπορείτε να το αξιοποιήσετε στο εξής.

Με το παραπάνω δεν θα θέλαμε να περάσουμε στην αντίπερα όχθη, όπου ο φόβος ενός ατυχήματος ή μιας αποτυχίας να σας κρατήσουν πίσω, μιας και οι εμπειρίες όπως και η ζωή δεν περιμένουν. 
Αποδεχτείτε ότι η αποτυχία, η πτώση, η απογοήτευση, ακόμη και ο πόνος μερικές φορές είναι προϋποθέσεις της μάθησης.


Σε μια πιο γενικευμένη προσέγγιση θα λέγαμε πως, ό,τι έχει ζήσει ο καθ’ ένας, οι επιτυχίες του, οι αποτυχίες του, τα "σωστά" του και τα "λάθη" του τον χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο - δύτη. 
Είναι αυτά που σιγά σιγά τον διαμορφώνουν και με τα οποία πορεύεται, μέχρι που να γίνει ένας σοφός που θα έχει να πει μια ιστορία.

Αυτό συμβαίνει και με αυτούς που καταλήγουν στις επαγγελματικές βαθμίδες και πλέον αναλαμβάνουν να καθοδηγούν και να εμπνέουν άλλους ανθρώπους – δύτες.


Στους φίλους και μαθητές της σχολής μας συνηθίζουμε να λέμε πως όλοι όσοι ασχολούνται με το σπορ της κατάδυσης, ανεξαρτήτως επιπέδου, είναι όλοι τους εν δυνάμει εκπαιδευτές. 
Ακόμα και ένας δύτης επιπέδου Open Water έχει να εξιστορήσει εμπειρίες. Από τα μαθήματα του, από τις εκπαιδευτικές του καταδύσεις, από τις ανταλλαγές απόψεων με τους συμμαθητές του κλπ. 
Με τον ίδιο τρόπο εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα επίπεδαεκπαίδευσης ώσπου να γίνει και αυτός Dive Master ή εκπαιδευτής.


Υπάρχει όμως κατάλληλη και σωστή γνώση πίσω από την εμπειρία;;;
Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώση δεν είναι η συσσώρευση στείρας εμπειρίας. 
Γνώση είναι η επεξεργασία και η ανάλυση των εμπειριών του δύτη, η οποία οικοδομείται μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, τόσο στο καταδυτικό, όσο και στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Όποτε ισχύει η παραπάνω προϋπόθεση τότε φυσικά και υπάρχει!!!


Αυτό είναι που εμείς προσφέρουμε στο καταδυτικό μας κέντρο, μέσα από τις ομάδες εργασιών, τα project, τα καταδυτικά σεμινάρια και τα webinars.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τους αυριανούς ηγέτες της καταδυτικής κοινότητας οι οποίοι με γνώσεις, θα μοιράζονται τις εμπειρίες τους και θα εμπνέουν άλλους ανθρώπους.
Γιατί μέσα από την κατάδυση, εκτός από το σπορ μαθαίνουμε να βελτιώνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε, να επικοινωνούμε, να σεβόμαστε, να αγαπάμε και να ζούμε!!!


Είναι στο χέρι σου αν στα 60 σου θα είσαι αυτός ο μίζερος επαγγελματίας που γκρινιάζει όλη την ώρα, του φταίνε όλα και πολλές φορές συνομιλεί με τον εαυτό του. 
Αυτός ο άνθρωπος δηλαδή που ενώ είχε τις εμπειρίες, έχασε τη γνώση και τώρα κάθε λεπτό το μετανιώνει, κάθε λεπτό θυμώνει με τους συναδέλφους του, με το κράτος, με το σύστημα, με τους οργανισμούς  και ποιο πολύ με τον εαυτό του.

Ή μήπως θα είσαι αυτός ο επαγγελματίας που στα 60 του θα είναι σοφός;
Αυτός στον οποίο θα απευθύνονται για συμβουλές, θα θέλουν να ακούσουν τις ιστορίες του και ας της έχει πει χιλιάδες φορές την κάθε μία σε τόσες χιλιάδες τάξεις; 
Ο χορτασμένος από ζωή και τη γνώση και με ένα γλυκό, μόνιμο χαμόγελο;

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε, δείχνοντάς σου πώς να γίνεις ο δεύτερος, μόλις το θελήσεις!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου