Τι είναι η Εξερεύνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εξερεύνηση είναι η αναζήτηση με σκοπό την ανακάλυψη πληροφοριών ή πόρων. Στην ανθρώπινη ιστορία, η πιο ραγδαία εξέλιξή της, ήταν κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων, όταν Ευρωπαίοι εξερευνητές χαρτογράφησαν ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, σε μεγάλο βαθμό για επιδίωξη του υλικού πλούτου. 
Από τότε, οι μεγάλες εξερευνήσεις μετά την Εποχή των Ανακαλύψεων, έχουν γίνει για λόγους που ως επί το πλείστον έχουν στόχο την ανακάλυψη πληροφοριών.


Στην επιστημονική έρευνα, η εξερεύνηση είναι ένας από τους τρεις σκοπούς της εμπειρικής έρευνας. Οι άλλοι δύο είναι η περιγραφή και η αιτιολόγηση. 
Ο όρος αυτός αρκετές φορές χρησιμοποιείται και μεταφορικά. 
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μιλήσει για την εξερεύνηση του διαδικτύου, του ωκεανού, της συμπεριφοράς των ανθρώπων κλπ.


Εξερεύνηση είναι αυτό που κάνεις όταν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το τι υπάρχει εκεί έξω στον μεγαλύτερο και ευρύτερο κόσμο. 
Άνθρωποι όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ειδικοί στον τομέα της εξερεύνησης. 
Ορισμένοι αστροναύτες αφιερώνουν τη ζωή τους για την εξερεύνηση του διαστήματος, ψάχνοντας για νέους πλανήτες. 
Εσείς όμως δεν χρειάζεται να πάτε πιο μακριά από την τοπική βιβλιοθήκη σας για να κάνετε τη δική σας εξερεύνηση – μιας και όταν μελετάτε ή ερευνάτε  κάτι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνετε μια εξερεύνηση.


Εξερεύνηση είναι επίσης και μια ταξιδιωτική εμπειρία. Ένα άλλο παράδειγμα μιας εξερεύνησης, μπορεί να είναι μια βαθιά κατάδυση σε ένα ταξίδι, για να βρεθεί νέα ή διαφορετική ζωή στη θάλασσα. 
Το ίδιο συμβαίνει και με τα  σπήλαια και τα ναυάγια!!!Καταδύσεις και εξερεύνηση στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, τα μόνα πράγματα που μαθαίνει ότι μπορεί να κάνει κάποιος μετά από μια εκπαίδευση, είναι οι καταδύσεις του Σαββατοκύριακου, είτε με σκάφος, είτε από ακτή, τα καταδυτικά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό και φυσικά το επόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης. 
Μετά από αυτό υπάρχει η παρακίνηση για την ενασχόληση με τις επαγγελματικές βαθμίδες.

Η εξερεύνηση στην Ελλάδα έχει περιοριστεί μόνο σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων με πολύ μεράκι για την κατάδυση, οι οποίοι δημιουργούν κατά καιρούς ομάδες, οι οποίες διεξάγουν καταδύσεις με σκοπό την έρευνα και τον εντοπισμό ναυαγίων και σπηλαίων.

Αυτά τα εξερευνητικά projects απαιτούν πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα της κατάδυσης, όπως και στα θέματα οργάνωσης. Οι διαθέσιμοι πόροι, τα υλικά και τα μέσα είναι αυτά που ανάλογα με την έκταση και τον βαθμό δυσκολίας του project, καθορίζουν και το σημαντικότερο ζήτημα που είναι το κόστος και το οποίο, στα project αυτού του βεληνεκούς, είναι ιδιαίτερα αυξημένο, εξ αιτίας της επιπρόσθετης ανάγκης για παρατεταμένη έρευνα πεδίου.


Έτσι λοιπόν για να ασχοληθεί κάποιος σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να πληρεί έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών και προϋποθέσεων τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το μεράκι, τη θέληση, το πείσμα και την οικονομική δυνατότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με την κατάδυση διαθέτουν στα σίγουρα τα δύο πρώτα, λιγότερο το τρίτο και ακόμα λιγότερο το τέταρτο. 

Κι ενώ θαυμάζουμε και επικροτούμε το πείσμα να γίνεται κάποιος όλο και καλύτερος δύτης και την επινοητικότητα, η οποία έχει πάντα σαν αποτέλεσμα την κάλυψη της οικονομικής δαπάνης για την απόκτηση μιας επιπλέον κάρτας πιστοποίησης, δε μπορούμε παρά να εντοπίσουμε την έλλειψη επιλογών που υπήρχε μέχρι σήμερα
Με ποιον άλλο τρόπο δηλαδή θα μπορούσε κάποιος ευχάριστα, πειθαρχημένα και πάντα με αγαπημένους φίλους, να εκμεταλευτεί σε απόλυτο βαθμό τις γνώσεις του επιπέδου που βρίσκεται και να γίνει ο καλύτερος πριν επιλέξει να προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 
Η ενασχόληση με την εξερευνητική κατάδυση (''εισαγωγικού επιπέδου'') προσφέρει ακριβώς αυτό και μάλιστα σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος!!!


Έχοντας λοιπόν πετύχει μέχρι στιγμής να έχουμε πάρα πολλούς δύτες και πάρα πολλούς αξιόλογους κατόχους επαγγελματικών βαθμίδων, δεν έχουμε την παραμικρή άποψη για το τι πραγματικά υπάρχει κάτω από το νερό, ακόμα και για τις περιοχές που τα Σαββατοκύριακα σφύζουν από δύτες.

Μια ερώτηση που κάνουμε κατά καιρούς σε διάφορους δύτες σχολής και μη, είναι: ‘’τι γνωρίζεις ότι μπορεί να βρει και να δει κάποιος στο 1ο λιμανάκι Βουλιαγμένης;;;’’
Οι απαντήσεις περιορίζονται σε ένα ποδήλατο, δυο βάρκες, μερικά δίχτυα και κάτι χαρακτηριστικούς βράχους. 
Αυτά φυσικά δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, μιας και υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που συνθέτουν τον βυθό της εν λόγω περιοχής.
Η απόσταση από το σημείο εισόδου μέχρι το ποδήλατο, από τη μία και μέχρι την άλλη βάρκα, οι αποστάσεις μεταξύ των βαρκών και του ποδήλατου, οι ισοβαθείς, τα ήδη ψαριών, των κοραλλιών, οι τοποθεσίες συγκέντρωσης ποσειδωνίας, είναι μερικά ακόμα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς.


Το να εξερευνήσουμε λοιπόν νέες τοποθεσίες για κατάδυση είναι η αρχή του παγόβουνου. Είναι αυτό που η πλειοψηφία των δυτών κάνει από την χρονιά της απελευθέρωσης της κατάδυσης στη χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. 
Αυτό που λείπει είναι οι συγκεκριμένες και λεπτομερείς  καταγραφές της κάθε καταδυτικής τοποθεσίας και φυσικά το τελικό στάδιο που είναι η αποτύπωση και δημοσίευση των ευρημάτων. 
Είμαστε σίγουροι πως αν το δοκιμάσετε θα νιώσετε πάρα πολύ όμορφα και ξεχωριστά και φυσικά η χαρά της δημιουργίας και το αποτέλεσμα, θα είναι μια ιδιαίτερη ανταμοιβή των κόπων και των προσπαθειών σας. 
Απλά δοκιμάστε το.


Αυτά και πολλά ακόμα είναι που μαθαίνουμε σε αυτούς που μας εμπιστεύονται για την εκπαίδευσή τους και τις καταδύσεις τους, μέσα από την εκπαιδευτική μέθοδο project
Οι συμμετέχοντες  απολαμβάνουν παραπλεύρως μια πληθώρα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, webinars, στοχοθεσία κλπ.
 
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τους μελλοντικούς, καλά εκπαιδευμένους και σκεπτόμενους εξερευνητές και επαγγελματίες.


Μη χάσετε το επόμενο webinar που θα διεξαχθεί με θέμα την εξερεύνηση γενικά και τις εξερευνητικές καταδύσεις, που θα ανακοινωθεί με το νέο έτος και στο οποίο θα αναπτύξουμε και επιπλέον οφέλη για την Ελληνική καταδυτική κοινότητα και βιομηχανία.


Μέχρι τότε...
Διαβάστε για την εκπαιδευτική μέθοδο
project ή/και
Στείλτε τις ερωτήσεις και τις απορίες σας εδώΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου