Project P.O.N.D - Λίμνη Δόξα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στη λίμνη Δόξα στο Φενεό βρέθηκε μια ακόμη ομάδα δυτών του καταδυτικού μας κέντρου, αυτή τη φορά για να εξερευνήσουν τόσο τη λίμνη όσο και την κατάσταση - ποιότητα των νερών της.


Η λίμνη Δόξα (και όχι Δόξας) είναι μία μικρή τεχνητή λίμνη, σε υψόμετρο περίπου 900 μ. και με περίμετρο 5 χλμ. Δημιουργήθηκε το 1996 με την κατασκευή μικρού φράγματος. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει μία στενή χερσόνησος, που στην άκρη της βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Τη λίμνη τροφοδοτεί με νερό ο χείμαρρος Δόξας, ενώ πάνω από τη λίμνη υψώνεται ο όγκος της Ντουρντουβάνας που έχει υψόμετρο 2.109 μ. Από τη λίμνη επίσης ξεκινάει κι ένας χωματόδρομος βατός το καλοκαίρι αλλά αδιάβατος όταν έχει χιόνια, που οδηγεί σε ένα πανέμορφο δάσος καταλήγοντας στη Ζαρούχλα του Ν. Αχαΐας.

Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.Περίπου 1 χλμ. πάνω από τη λίμνη θα βρούμε πανεύκολα το δρόμο για το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Φενεού. Περιβάλλεται από πανέμορφη φύση (μικτό δάσος από έλατα, πεύκα και βελανιδιές) και το αρχονταρίκι του προσφέρει απίστευτη θέα στη λίμνη Δόξα. Οι πάντοτε φιλόξενοι μοναχοί του, θα μας προσφέρουν καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.


Μιας και αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη με σκοπό την καταγραφή δεδομένων, η αποστολή της ομάδας ήταν να προετοιμάσει και να εγκαταστήσει τους σταθμούς, να βρει και να σηματοδοτήσει το βυθισμένο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και φυσικά να πάρει δείγματα και να τα αναλύσει.Η μεγάλη απόσταση από την Αθήνα, το υψόμετρο, η χαμηλή θερμοκρασία της επιφάνειας, η χαμηλή θερμοκρασία του νερού η οποία δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς, οι βυθισμένοι κορμοί και τα κλαδιά, καθώς και η χαμηλή ορατότητα, ήταν μερικές μόνο από τις προκλήσεις αυτής της αποστολής.
Ο μύθος σχετικά με τις καταβόθρες που εξαφανίζονται τα νερά, ότι είναι οι πύλες του Άδη, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που ανέβαζε το βαθμό δυσκολίας, από ψυχολογικής άποψης :)))

Παρ' όλα αυτά, η ομάδα πέτυχε όλους τους προκαθορισμένους στόχους της, αποκομίζοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερες γνώσεις, όχι μόνο στα θέματα κατάδυσης σε υψόμετρο, αλλά και υποβρύχιας 'εργασίας' υποβρυχίως σε υψόμετρο.
Και φυσικά τα αποτελέσματα αντάμειψαν τον κόπο και την προσπάθεια!!!

Ένα ακόμα project που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με προγραμματισμένες επισκέψεις για περαιτέρω εξερεύνηση και καταγραφές!!!

Ενημερώσου σήμερα κιόλας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορείς και εσύ να πραγματοποιείς καταδύσεις σε υψόμετρο, είτε ανεξάρτητα με την παρέα ή το ζευγάρι σου, είτε σαν μέλος των ομάδων της σχολήςμας.

Επικονώνησε μαζί μας για να συμπεριληφθείς στην επόμενη δραστηριότητα


Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου