Σπηλαιοκατάδυση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αν και μπορεί να μην είναι για όλους, οι άνθρωποι που κάνουν σπηλαιοκαταδύσεις θα σας πουν ότι είναι οι καλύτερες καταδύσεις που έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους.
Είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος συγκριτικά με τις καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα και πρέπει να το ζήσετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου.
Αν θέλετε να κάνετε πλήρη διείσδυση σε σπήλαιο, τότε θα πρέπει να εκπαιδευτείς στην σπηλαιοκατάδυση. 

Αυτό το εντατικό μάθημα δύο περίπου  εβδομάδων, αποτελείται από τρία επίπεδα. 

Cavern Diver, Intro to Cave και Full Cave Diver ή Cave Explorer I, II & III.


Αν τα προηγούμενα επίπεδα εκπαίδευσης τα έχεις κάνει με το καταδυτικό μας κέντρο, τότε δε θα χρειαστείς καμία αλλαγή στον εξοπλισμό μιας και έχεις ήδη μάθει τη χρήση της Hogarthian διάταξης από το Open Water κιόλας. 

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αγοράσεις διαφορετικό εξοπλισμό από αυτόν που έμαθες να χρησιμοποιείς μέχρι τώρα (BCD τύπου γιλέκο, ρυθμιστή αναπνοής με χταπόδι κλπ), το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά χρήματα. 

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχεις εκπαιδευτεί στο καταδυτικό μας κέντρο ή/και δεν έχεις  τα χρήματα για την αγορά του σωστού εξοπλισμού, θα σου τον παρέχουμε εμείς για τα μαθήματα ώστε να μπορέσεις να ζήσεις την εμπειρία αυτού του είδους κατάδυσης. 

Στο τέλος, ακόμα και σαν πιστοποιημένος δύτης μόνο, θα έχεις πάρει μια γεύση από αυτό το καταπληκτικό νέο περιβάλλον.
Η διαφορά μεταξύ των καταδύσεων σε σπήλαια και των καταδύσεων σε σπηλαιώματα, είναι ότι οι σπηλαιοδύτες μπορούν να διεισδύσουν στο βάθος του σπηλαίου όσο τους επιτρέπει το αέριο τους και το περιβάλλον, ενώ οι δύτες σπηλαιωμάτων, δεν μπορούν να διεισδύσουν περισσότερο από 40 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου και θα πρέπει να μπορούν να βλέπουν την είσοδο και το φως της επιφάνειας ανά πάσα στιγμή. 

Οι δύτες σπηλαιωμάτων επίσης,  πρέπει να χρησιμοποιούν μια κατευθυντήρια γραμμή (μίτο), καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης και είναι η συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζουν οι συνοδοί για καταδύσεις συνοδείας σε αυτά τα περιβάλλοντα. 

Η μη επαφή και ακολουθία του μίτου απαγορεύεται αυστηρά και σε περίπτωση που το δεις να συμβαίνει, μπορείς να αρνηθείς να ακολουθήσεις τον συνοδό - οδηγό και να ζητήσεις τον τερματισμό της κατάδυσης, το οποίο είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή. 

Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα σε σπήλαιώματα και σπήλαια.

Διαβάστε εδώ σχετικά με δεξιότητες και τεχνικές.
Τι είναι λοιπόν αυτό το τόσο ιδιαίτερο σχετικά με τα σπήλαια και τις σπήλαιοκαταδύσεις; 

Θα μπεις σε έναν κόσμο που δεν βλέπει πολύ το φως της ημέρας έως και καθόλου, το οποίο είναι σαν να κάνεις νυχτερινή κατάδυση αλλά χωρίς πρόσβαση στην επιφάνεια.
Τα σπήλαια έχουν σχηματιστεί από εκατομμύρια χρόνια και έτσι το τοπίο είναι πάντα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό, με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολόνες, αλοκλινή, χημικά φαινόμενα, απολιθωμένα οστά, θεαματικές δεσμίδες φωτός από ρωγμές  και πολύ ενδιαφέρουσα ζωή που έχει προσαρμοστεί σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον.
Στην Ελλάδα τώρα, όλα τα σπήλαια θεωρούνται από τον Ελληνικό νόμο μνημεία της φύσης και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η αρμόδια υπηρεσία για τα σπήλαια είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, η οποία έχει δύο τμήματα.
Ένα της Νότιας Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα και ένα
 της Βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Σε γενικές γραμμές δεν είναι υποχρεωτικό να ανήκεις σε κάποιο σύλλογο ή σπηλαιολογικό φορέα.
Πα’ όλα αυτά όμως, η αλήθεια είναι ότι βοηθάει πολύ από διάφορες απόψεις.


Για τα σπήλαια που εκμεταλλεύονται είτε τουριστικά είτε με οποιονδήποτε τρόπο, είναι απαραίτητο να συναινέσει ο φορέας που έχει την εκμετάλλευση. 

Για τη Λίμνη Βουλιαγμένης χρειάζεται η έγκριση της επιχείρησης της λίμνης Βουλιαγμένης.
Για τα υποθαλάσσια σπήλαια η κατάσταση είναι απροσδιόριστη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σωστό να ενημερώσεις και το τοπικό λιμεναρχείο αν όχι και την Εφορία Σπηλαιολογίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η σπηλαιοκατάδυση είναι η πιο ακραία μορφή σπηλαιολογικής εξερεύνησης και δεν έχει καμία σχέση με τις καταδύσεις αναψυχής και την τεχνική κατάδυση στην ανοικτή θάλασσα, όπως επίσης δεν έχει καμία σχέση με τις ναυαγιοδιεισδύσεις

Η σπηλαιοκατάδυση είναι κλάδος της σπηλαιολογίας και όχι της κατάδυσης και οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην τεχνική κατάδυση, έχουν προέλθει από την σπηλαιοκατάδυση.

Διάβασε εδώ σχετικά με την ανάλυση ατυχημάτων.

Σε ότι αφορά την καταλληλότητα της εκπαίδευσης των οργανισμών κατάδυσης για σπηλαιοκαταδύσεις, τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο και για τις καταδύσεις στην ανοιχτή θάλασσα. 

Κάνε έρευνα για την προηγούμενη εμπειρία του εκπαιδευτή που θα επιλέξεις. 

Ρώτα τον σχετικά με την εμπειρία του σε Ευρωπαϊκού τύπου σπήλαια, την εμπειρία του γενικά σε καταδύσεις οροφής (σπήλαια – ναυάγια) και ψάξε στο διαδίκτυο προηγούμενες δράσεις του.

Ο εκπαιδευτής είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και όχι ο οργανισμός!!!
Αν λοιπόν θέλεις κι εσύ να ζήσεις τη μαγεία της σπηλαιοκατάδυσης, κάνε την αρχή δηλώνοντας συμμετοχή στο επόμενο πρόγραμμα Cavern - Sidemount Cavern και ζήσε την μαγεία και την διαφορετικότητα των σπηλαιωμάτων και των σπηλάιων.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου