Πρόγραμμα Nitrox / Πως απέτυχα στην πρώτη μου εξερευνητική αποστολή και τι έμαθα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια
Εδώ και μήνες προσπαθούσαμε να βρούμε χρόνο για να πάμε σε μια τοποθεσία έξω από την Αθήνα που μας είχαν πει για ένα ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων.Η ερχόμενη Κυριακή ήταν μοναδική ευκαιρία μιας και όλη η παρέα ήταν διαθέσιμη για να κάνει αυτό το δίωρο ταξίδι και να την αφιερώσει γενικά σε αυτόν το σκοπό.

Ο προβληματισμός μας όμως ήταν ότι δεν ήταν συγκεκριμένες οι οδηγίες μιας και μας έλειπαν οι ακριβής συντεταγμένες.  Έτσι λοιπόν έπρεπε να σχεδιάσουμε την κατάδυση με τέτοιο τρόπο που να μας φτάσει ο αέρας, τόσο για να το εντοπίσουμε, όσο και να το εξερευνήσουμε και να το  φωτογραφίσουμε.

Συζητώντας διαδικτυακά αποφασίσαμε να πάρουμε φιάλες 18 λίτρων, ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του αέρα.Έτσι και έγινε λοιπόν. Βρεθήκαμε όλοι το απόγευμα του Σαββάτου στο καταδυτικό κέντρο για να πάρουμε τις φιάλες μας και στη συνέχεια να επιστρέψει ο καθ’ ένας σπίτι του για να κάνει τις υπόλοιπες ετοιμασίες του εξοπλισμού.

Την Κυριακή ξυπνήσαμε όλοι γύρο στις έξι τα ξημερώματα ώστε να φτάσουμε έγκαιρα και φυσικά να επιστρέψουμε σχετικά νωρίς γιατί θα έπρεπε να δούμε λίγο και τις οικογένειές μας και φυσικά να ξεκουραστούμε για να σηκωθούμε νωρίς τη Δευτέρα να πάμε στις δουλειές μας.

Η διάθεση ανεβασμένη και η παρέα έτοιμη καθ’ οδόν για τον προορισμό και την εντόπιση του ναυαγίου. Ο ενθουσιασμός στα ύψη και κατά τη διάρκεια της διαδρομής κάναμε σχέδια για το πώς θα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους φίλους μας δύτες, τη νέα μας ανακάλυψη και περιπέτεια.Μετά από περίπου δυόμιση ώρες, μαζί με τις στάσεις για καφέ και τα σχετικά, φτάσαμε στο σημείο κατάδυσης. Ο καιρός ήταν σύμμαχος μας με μια τρομερή λιακάδα και σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης κάτι νέου, είχαμε τις ιδανικές συνθήκες και προοπτικές για μια υπέροχη Κυριακάτικη κατάδυση. Η αλήθεια είναι ότι πιεστήκαμε λίγο με τα οικονομικά μας αλλά απ’ ότι φαίνεται, άξιζε τον κόπο.Αφού μελετήσαμε λίγο τα σημεία εισόδου εξόδου, πήραμε μερικές πληροφορίες από ντόπιους ψαράδες για την σύνθεση του πυθμένα, για τυχόν ρεύματα κλπ, ξεκινήσαμε να ετοιμαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την κατάδυση.  Με αρκετές καταδύσεις στο ενεργητικό μας, με πολλές διαφορετικές σε χωρητικότητα φιάλες, σε βάθη μέχρι και 41 μέτρα, μιας και είχαμε όλοι την ειδικότητα της βαθιάς κατάδυσης, μπήκαμε στο νερό.

Η αλήθεια είναι ότι οι φορές που είχαμε χρησιμοποιήσει φιάλες 18 λίτρων ήταν ελάχιστες και εξ αιτίας αυτού, αποφασίσαμε να μη μειώσουμε τα κιλά από τις ζώνες βαρών για να είμαστε σίγουροι. Καλύτερα παραπάνω απ’ το να σου λείπουν μου είχε πει ένας φίλος μου.

Το πλάνο ήταν να κινηθούμε στο βάθος των 25 μέτρων για να εξοικονομήσουμε λίγο αέρα, ώστε μόλις βρούμε το ναυάγιο στα 30, να έχουμε αέριο για την διεκπεραίωση του στόχου.Βρισκόμασταν μόλις 10 λεπτά στα 20 μέτρα όταν διαπίστωσα ότι είχα ήδη καταναλώσει αρκετό αέριο, πράγμα ασυνήθιστο για την εμπειρία μου. Δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία μιας και ζούσα για τη στιγμή που θα αντίκριζα το ναυάγιο.

Είχαμε φτάσει το 15ο λεπτό κατάδυσης και στο βάθος μπορούσαμε να διακρίνουμε μια ογκώδη σκιά. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά και το χτυποκάρδι στην ιδέα και μόνο ότι είμαστε μερικά μόλις μέτρα από το ναυάγιο. Αυξήσαμε λίγο το ρυθμό μας για να φτάσουμε γρήγορα. Λίγα ακόμη μέτρα και ναι, είμαστε επάνω στο ναυάγιο. Οι εκδηλώσεις χαράς και ευτυχίας που τελικά βρήκαμε το ναυάγιο δεν έχουν προηγούμενο.Η χαρά μας όμως δε θα κρατήσει πολύ. Μόλις πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε την περιμετρική έρευνα του ναυαγίου κοιτάζω τον καταδυτικό μου υπολογιστή. Είμαστε ήδη στο 26ο λεπτό κατάδυσης. Τα τρία λεπτά που μας υπολείπονται δεν είναι αρκετά για να ερευνήσουμε το ναυάγιο ώστε να φωτογραφίσουμε και τα σημεία ενδιαφέροντος.

Ήταν η στιγμή που μου ήρθαν σαν ταινία οι συζητήσεις που έκανα με τον εκπαιδευτή μου για το σχολείο του Nitrox και όλο το ανέβαλα!!!
Θα είχα τουλάχιστον δέκα ακόμα λεπτά παραμονής!!!
Την ίδια στιγμή κοιτάζω τον μετρητή πίεσης της φιάλης μου και απογοητεύομαι για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μιας και μου είχαν μείνει μόλις 80 bar.
Κάνοντας σήμα να ανέβουμε σε ρηχότερο βάθος για να εξοικονομήσω αέριο για την επιστροφή, ξεκινήσαμε για πίσω. Με κινήσεις νωχελικές και χωρίς διάθεση για οτιδήποτε άλλο, κολυμπούσαμε προς το σημείο εισόδου με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα μάτια μας.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, έκανα τον απολογισμό.
Μήπως έπρεπε τελικά να μην έχω πάρει φιάλη 18 λίτρων;;;
Μήπως έπρεπε να έχω αφαιρέσει κιλά από τη ζώνη βαρών μου;;;
Μήπως έπρεπε τελικά να είχα ακούσει τον εκπαιδευτή μου και είχα κάνει το σχολείο του
Nitrox μαζί με την παρέα μου;;;


Όπως ήταν φυσικό, το περιεχόμενο των συζητήσεών μας κατά την επιστροφή μας προς την Αθήνα, δεν ήταν αυτό που υπολογίζαμε στη διαδρομή προς το καταδυτικό σημείο. Είχαμε αφιερώσει χρόνο ξεκινώντας από το απόγευμα του Σαββάτου, είχαμε ξοδέψει χρήματα, είχαμε αφήσει τις οικογένειές μας, είχαμε σηκωθεί απ’ άγρια χαράματα και όλα αυτά γιατί;;;Έτσι λοιπόν πήρα τις αποφάσεις μου!!!

Αγόρασα το πρόγραμμα
PADIEnrichedAir Diver το οποίο θα διεξαχθεί στο καταδυτικό κέντρο SeaBreaze, την Δευτέρα 8 και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στις 18:00!!!

Όπως με πληροφόρησαν απ’ τη σχολή, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και ήδη πιστοποιημένοι δύτες Nitrox που θέλουν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους. 


Αν λοιπόν είσαι τουλάχιστον 15 ετών και πιστοποιημένος δύτης Junior/Open Water και θέλεις να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να προσθέσεις ασφάλεια στις μελλοντικές σου καταδύσεις, να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου, να εκπαιδευτείς από προσωπικό που πραγματικά θα εστιάσει στις πιθανές ελλείψεις και τις ανάγκες σου και από ανθρώπους που είναι ενεργοί τεχνικοί δύτες, να έχεις το εγχειρίδιο σού αντί για σημειώσεις ή φωτοτυπίες και να περάσεις καλά χωρίς εκπτώσεις στις γνώσεις που θα πάρεις αλλά και στον επαγγελματισμό, τότε έχεις τη λύση στο ποντίκι σου!!!


Το πρόγραμμα PADI Enriched Air Diver διεξάγεται σε δύο μόνο ημέρες και περιλαμβάνει έξι κατ’ ελάχιστο ώρες θεωρίας και πρακτικών εφαρμογών.

Πιο αναλυτικά θα μάθουμε για:
Γενικά για το Nitrox
Πλευστότητα και τρίμ
Καταδυτικός εξοπλισμός
Λοιπός εξοπλισμός για χρήση με nitrox
Πρόληψη περιστατικών εκτάκτου ανάγκης
Ενημέρωση μελλών ομάδας
Ιδιότητες οξυγόνου
Σχεδιασμός κατάδυσης
Διαχείριση αερίου
Μεθόδους μίξης
nitrox
Ανάλυση αερίου και αναλυτές οξυγόνου
Σήμανση – Μαρκάρισμα φιαλών


Κόστος: 130 ευρώ

Δεν περιλαμβάνεται το κόστος του εγχειριδίου το οποίο περιλαμβάνει και τους πίνακες Nitrox 32% και 36%Κάνε την αγορά σου τώρα γιατί οι θέσεις είναι ήδη περιορισμένες.
Θα χαρώ να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου