Αναζητώντας το ιδανικό ζευγάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια
Στην αυτόνομη κατάδυση μαθαίνουμε ότι πρέπει πάντα να καταδυόμαστε με ζευγάρι. Μαθαίνουμε επίσης πως μετά την εκπαίδευση το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε άλλα μέρη, να κάνουμε νέα πράγματα και … να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους!!!
Στη διαδρομή για την επίτευξη των παραπάνω αναζητάμε και το ιδανικό ζευγάρι για να μπορούμε να κάνουμε καταδύσεις με ασφάλεια και ευχαρίστηση.

Πρωτού όμως αναζητήσουμε καταδυτικό ζευγάρι και γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, ας προσπαθήσουμε πρώτα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας!!!

Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, προκύπτει από την αλληλεπίδραση των ατομικών (βιολογικών και ψυχολογικών) χαρακτηριστικών που διαθέτει, καθώς και από τα χαρακτηριστικά που μας μεταβιβάζει η κοινωνία και στην περίπτωσή μας, η καταδυτική κοινότητα.




Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και του κάθε δύτη, εμφανίζεται και εκδηλώνεται μέσα από τις σκέψεις, τα συναισθήματα, στη συμπεριφορά και στις σχέσεις.
Εξ’ αιτίας αυτού, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ο καθ’ ένας είναι μοναδικός, ανεπανάληπτος και διαφορετικός από τους άλλους.
Εξ’ αιτίας αυτού, δεν θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και για τις καταδυτικές του γνώσεις, αλλά δεν θα πρέπει κιόλας να περιφρονεί τις γνώσεις και τις ικανότητές του, τόσο στην κατάδυση, όσο και στη ζωή του.


Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η αυτογνωσία.  Με την αυτογνωσία του εαυτού μας, εμφανίζεται η σεμνότητα. Η αυτογνωσία όμως προϋποθέτει κιόλας το να γνωρίζουμε το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Η αυτογνωσία είναι το ένα από τα τρία στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να επιτύχει προσωπική ανάπτυξη. Τα άλλα δύο είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ή αλλιώς  ισορροπία και το άλλο οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που είχε τελειώσει μόνο το λύκειο αλλά εργαζόταν από τα 17 του και σε έναν πολύ σπουδαγμένο ο οποίος είχε περάσει από τα καλύτερα κολέγια της Αμερικής. 
Η συζήτηση αυτή έκλεισε με τον σπουδαγμένο αυτό άνθρωπο, να λέει με έντονο και επικριτικό ύφος σε αυτόν του λυκείου, ‘’να πας πρώτα να μορφωθείς’’ και μετά συζητάμε.   
Τότε αυτός του απάντησε πως ‘’όποιος γνωρίζει τους άλλους, είναι μορφωμένος. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του όμως, είναι σοφός'’ 


Δεν θα πρέπει ωστόσο να συγχέονται οι έννοιες αυτοαντίληψη, που είναι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, με την αυτοεκτίμηση που είναι η θετική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.


Με την διδακτική μέθοδο project που εφαρμόζουμε στη σχολή μας, μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, να ρωτάμε τον εαυτό μας τι έχει πραγματικά ανάγκη, ότι πάντα έχουμε πολλές επιλογές, να ζητάμε από τους άλλους αυτό που χρειαζόμαστε, να μετατρέπουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, να είμαστε υπεύθυνοι, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να εκφράζουμε με θάρρος τις απόψεις μας,  να εκφράζουμε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά μας και τέλος, να είμαστε όντα κοινωνικά, γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης, ‘’όποιος ζει μόνος του είναι ή θεός ή θηρίο’’  


Είναι όμως εύκολη η συνύπαρξη των ανθρώπων και μάλιστα αυτών που ασχολούνται με το σπορ της κατάδυσης;;;
Φυσικά και είναι, εφόσον καλλιεργηθεί η σημαντικότερη δεξιότητα, της επικοινωνίας!!! Και δεν αναφέρομαι στα σήματα υποβρύχιας επικοινωνίας, στον προκαταδυτικό έλεγχο, στα όρια του πίνακα, την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε κτλ.

Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε τον ορισμό της επικοινωνίας.
Επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία ένας άνθρωπος ή μια ομάδα (πομπός Α), μεταβιβάζει πληροφορίες, σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα και ενέργεια, σε έναν άλλο άνθρωπο ή ομάδα (πομπός Β), με στόχο να ενεργήσει πάνω του/ς και να προκαλέσει την εμφάνιση ιδεών, πράξεων, συναισθημάτων, ενέργειας και τελικά να επηρεάσει την κατάστασή του/ς και τη συμπεριφορά του/ς.


Η επικοινωνία είναι ουσιαστικό μέρος κάθε ομαδικής προσπάθειας είναι η βάση όλων των σχέσεων υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως λεκτική, μη λεκτική, ηλεκτρονική κτλ.

Για αποτελεσματική επικοινωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα παρακάτω.
  • Αυτογνωσία
  • Να μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους να καταλάβουν τι χρειαζόμαστε, τι νιώθουμε και τι πιστεύουμε και
  • Να μπορούμε εμείς να καταλάβουμε τι χρειάζονται, τι πιστεύουν και τι νιώθουν, το οποίο ονομάζεται ‘’ενεργητική ακρόαση’’


Αυτά και πολλά ακόμα είναι που ωφελούνται όσοι επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν μαζί μας. 
Όπως  έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα μας, η κατάδυση για εμάς είναι τρόπος ζωής και όχι επάγγελμα. 
Με αφορμή την κατάδυση επιλέγουμε να κάνουμε φίλους αντί για πελάτες.

Αν θέλεις και εσύ να γίνεις μέρος αυτής της παρέας, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου