Πως να βάζετε στόχους και να τους πετυχαίνετεΣτόχος γενικά ορίζεται μια κοινωνική – γνωστική θεωρία που δίνει κίνητρο για να πετύχουμε κάτι.
Ο στόχος περιλαμβάνει τον βασικό στόχο (το κάτι) και τους εγγύς στόχους (αυτά που το άτομο κάνει μέχρι την επίτευξη του βασικού στόχου)

Παράδειγμα: Ο Stroker – Θέλει να γίνει Dive Master – Για να δουλέψει στο καταδυτικό κέντρο τάδε.  Ο στόχος θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Specific - Συγκεκριμένος. 
Ο στόχος που είναι συγκεκριμένος έχει περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Για να γίνει συγκεκριμένος θα πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε τα παρακάτω.
Τι; Θέμα
Ποιός; Ανθρώπινο δυναμικό
Πότε; Χρονικός ορίζοντας.
SOS: Να είναι συγκεκριμένος 
Πώς; Ποιοί είναι οι περιορισμοί και οι τυχόν δυσκολίες

Μmeasurable - Μετρήσιμος. 
Πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της προόδου προς την επίτευξη του στόχου. Θα πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε ερωτήσεις όπως.
Πόσο;
Πόσα;
Πότε; 

Attainable - Εφικτός
Να είναι μέσα στα όρια μας (πχ του επιπέδου πιστοποίησής μας), ώστε να μην είναι ούτε "εξωπραγματικοί" (να τους θεωρήσουμε "βουνό"), ούτε και πάρα πολύ εύκολοι (θα τους θεωρήσουμε ασήμαντους).

Realistic - Ρεαλιστικός 
Λαμβάνοντας υπ όψη τα Τι, Ποιος, Πότε, Πως (του Specific), σχεδιάζουμε τους στόχους και την πορεία μας προς αυτούς με ρεαλιστικά κριτήρια, τόσο ότι έχει να κάνει με  τη διαδικασία, όσο και την υλοποίησή τους. Πρέπει να οριστούν οι  απαραίτητες προϋποθέσεις όπως:
Υπάρχουν τα άτομα που θα δουλέψουν – βοηθήσουν και με ποιόν τρόπο;
Τι επίδραση θα έχει το μετρήσιμο αποτέλεσμα (Θα αποκτήσω περισσότερη γνώση; Θα είναι χρήσιμο για άλλους δύτες; Θα είναι αξιοποιήσιμο;). 


Time - Χρόνος. 
Είναι κατάλληλος o χρόνος για αυτή την προσπάθεια; Αυτό τοποθετεί την προσπάθειά μας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο: Ο χρονικός προσδιορισμός βοηθάει να μένουμε σε επαφή με τη "μεγαλύτερη εικόνα" ξεπερνώντας τις δύσκολες μέρες και τις μικρές καθημερινές απογοητεύσεις.
Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου; Πού θέλω να είμαι σε 4 μέρες; σε 4 εβδομάδες; σε 4 μήνες; 


Αν θέλαμε να συνοψίσουμε λοιπόν το τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι στόχοι μας τότε θα λέγαμε
  • Δυνατή επιθυμία
  • Ισχυρό κίνητρο
  • Συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και σταθερούς στόχους (γενικούς και εγγύς)


Για να πετύχεις λοιπόν, τόσο στην κατάδυση (είτε σαν ερασιτέχνης, είτε σαν επαγγελματίας), όσο και γενικά στη ζωή σου…

Άρχισε αμέσως. Μπορείς να κάνεις από σήμερα κιόλας την αρχή με το καταδυτικό μας κέντρο. Μπορεί βέβαια να μην έχεις επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να το αναβάλλεις.
Όπως λέει και η Αγία Γραφή, «αν περιμένεις τον ιδανικό άνεμο και τον ιδανικό καιρό, δεν θα φυτέψεις ποτέ ούτε και θα θερίσεις. Δες τι μπορείς να κάνεις σήμερα έστω και αν είναι κάτι μικρό.

Να σκέφτεσαι τους στόχους σου (καταδυτικούς και μη) καθημερινά. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους  είναι σημαντικοί για εσένα. Να παρακολουθείς την πρόοδό σου βάζοντας ένα ✔ ή την ημερομηνία δίπλα σε κάθε βήμα που ολοκληρώνεις.


Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου. Οραματίσου το μέλλον και φαντάσου ότι πέτυχες το στόχο σου. Νιώσε την ικανοποίηση. Έπειτα, ξαναγύρισε πίσω και οραματίσου τα διάφορα βήματα ένα προς ένα. Τέλος, παρακολούθησε τον εαυτό σου καθώς ολοκληρώνει το κάθε βήμα, και φαντάσου πόσο υπέροχα  θα νιώθεις όταν τελικά καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου.

 

Να θυμάσαι πάντα πως η μεμονωμένη αποτυχία δεν χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο.


Και τώρα, μπορείς να ξεκινήσεις!!!Κάνε τώρα την εγγραφή σου στο Site & το Blog του καταδυτικού μας κέντρου αν θέλεις να λαμβάνεις άρθρα, δημοσιεύσεις και εξελίξεις από το καταδυτικό μας κέντρο.


Θα ακολουθήσουν
  • Άρθρο στο οποίο θα εξηγήσουμε τη σπουδαιότητα των καταδυτικών στόχων στην Ελληνική καταδυτική κοινότητα και βιομηχανία
  • Webinar για τους στόχους, τη στοχοθεσία και τον μηχανισμό επίτευξης αυτών.