1ο Ghost Fishing στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την Κυριακή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δράση Ghost Fishing.
Στόχος της αποστολής ήταν η περισυλλογή όγκου διχτυών από το ναυάγιο MV Pilaros το οποίο βρίσκεται ανοιχτά της Γλυφάδας στον Σαρωνικό κόλπο, σε βάθος 55 μέτρων.


Ghost Fishing είναι ένας όρος ο οποίος περιγράφει τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία τα οποία ‘’συνεχίζουν να ψαρεύουν’’ Το θέμα αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά στην 16η σύνοδο της Επιτροπής Αλιείας τον Απρίλιο του 1985.


Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, μερικές φορές αναφέρονται ως "εργαλεία φάντασμα» ή «δίχτυα φαντάσματα» και είναι κάθε τι που απορρίπτεται, χάνεται ή εγκαταλείπεται, στο περιβάλλον από τους αλιείς. Αυτά τα εργαλεία συνεχίζουν να ‘αλιεύουν’ τα υδρόβια σαν μια παγίδα στην οποία μπλέκονται και δυνητικά σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, πνίγουν τον βιότοπο, και είναι και κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα.Η ανακύκλωση των ανασυρόμενων αλιευτικών εργαλείων αποτελεί μέρος αυτής της παγκόσμιας αποστολής. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς τη βοήθεια και άλλων οργανισμών. Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας Υγιείς Θάλασσες είναι να αφαιρεθούν τα απόβλητα, ιδίως τα δίχτυα αλιείας και άλλα θαλάσσια απορρίμματα, από τις θάλασσες για το σκοπό της ανακύκλωσης αυτών, σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. 
Το Ghost Fishing παραδίδει ανασυρόμενα τα δίχτυα του σε αυτήν την πρωτοβουλία το ίδιο και οι ομάδες του καταδυτικού μας κέντρου που εμπλέκονται ενεργά με το Ghost Fishing!!!


Οι δράσεις μας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στοχεύοντας στην πλήρη αποσυμφόρηση του ναυαγίου από τον όγκο των διχτυών.

Το έργο έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, μιας και η κατάσταση των διχτυών, σε συνδυασμό με την ποσότητα στριδώνας, μας αναγκάζει να συλλέγουμε μικρές σχετικά ποσότητες σε κάθε κατάδυση. Ο περιορισμός του χώρου των διαθέσιμων σκαφών, είναι ένας ακόμη περιοριστικός παράγοντας.


Παρ' όλα αυτά, θεωρώντας πως το εν λόγο ναυάγιο είναι από τα ελάχιστα επισκέψιμα, βρίσκεται σε πάρα πολύ κατάσταση και είναι σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, τόσο για τον καθαρισμό του, όσο και για την ανάδειξή του σαν καταδυτικό προορισμό, μιας και απ' τη στιγμή που θα απομακρυνθούν τα δίχτυα, θα μπορεί να συγκεντρώσει πλέον ζωή!!!

Αν λοιπόν είσαι πιστοποιημένος τεχνικός δύτης, σου αρέσουν οι περιβαλλοντικές δράσεις και θες να συνδράμεις σε αυτή μας την προσπάθεια, επικοινώνησε άμεσα μαζί μας για να λάβεις μέρος στην επόμενη προγραμματισμένη δράση μας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου